Hopp til innhold

Helt ny sjanger i semifinalen av Stjernekamp

Lørdag er det duket for semifinale i Stjernekamp. Denne gangen skal artistene prøve seg på disco og joik, og sistnevnte er en helt ny sjanger i sangkonkurransen.

Stjernekamp

SEMIFINALE: Adam Douglas, Ida Maria og Didrik Solli-Tangen gikk videre til semifinale i Stjernekamp etter sin musikal- og reggaeframføring forrige uke. Nå står disco og joik for tur.

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Sist uke var det Lisa Børud som trakk det korteste strået hos TV-seerne, og som dermed måtte forlate sangkonkurransen.

Lørdag har de tre gjenværende deltakerne, Ida Maria, Adam Douglas og Didrik Solli-Tangen en ny og stor utfordring i vente. De skal nemlig prøve seg på joik for aller første gang.

Til å guide seg inn i joikens univers har artistene fått hjelp av Johan Anders Bær fra Karasjok, som har røttene solid plantet i den klassiske joiken.

Artistene skal også utfordres i disco. Her er det Inger Lise Rypdal som er sjangerekspert og sitter i dommerpanelet.

– Joik er veldig ukjent for meg

Hverken Adam Douglas eller Didrik Solli-Tangen har joiket tidligere. Tirsdag denne uken var første gang de fikk prøve seg på sjangeren.

– Joik er veldig ukjent for meg, men det blir superkult, sa Douglas til NRK på mandag.

– Jeg kjenner at jeg gleder meg veldig. Ettersom jeg har forstått det, så er joik en uttrykksform er man bruker veldig få ord. Da kjenner jeg at det er melodien, som skal røre folk da. Det å få lov til og prøve seg som instrumentalist med stemmen, det synes jeg er spennende, sa Solli-Tangen.

Se stjernekamp lørdag 21.oktober klokken 19.55.

Her er artistenes musikkvalg, i nummerert rekkefølge.

DISCO

1. Ida Maria: I Will Survive
Originalartist: Gloria Gaynor (1978)
Av Freddie Perren, Dino Fekaris

2. Didrik Solli-Tangen: September
Originalartist: Earth, Wind & Fire (1978)
Av Maurice White, Al McKay, Allee Willis

3. Adam Douglas: Don't stop 'Til You Get Enough
Originalartist: Michael Jackson (1979)
Av Michael Jackson

JOIK

1. Ida Maria: Gula Gula
Joiker: Mari Boine (1989)
Av Mari Boine

2. Didrik Solli- Tangen: Daniels joik
Joiker: Jon Henrik Fjällgren (2014)
Av Jon Henrik Fjällgren

3. Adam Douglas: Laila Stien
Joiker: Johan Anders Bær (1999)
Av Johan J Kemi

Norsk underholdningsserie direkte fra studio på Fornebu. I dag må Stjernekampartistene finne fram skuespilleren i seg når sjangeren er musikal. I tillegg blir det karibisk stemning i Stjernekamp når kveldens andre sjanger er reggae! Programleder er Kåre Magnus Bergh. Sesong 6 (8:10)

Se tidligere episoder her.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober