Helseministeren hyller «Skam»

... Og i Danmark markeres siste episode med gravøl og fiskekaker.

Even og Isak liggende på sengen i en scene fra den tredje sesongen av Skam

Tredje sesong av «Skam» har vært viet forholdet mellom Isak og Even.

Foto: Skam / NRK P3

– Jeg kjenner meg veldig godt igjen i Isak, og hadde trengt en slik serie da jeg var ung. Jeg tror det ville ha gjort mye med tryggheten. At jeg ikke var alene, sier helseminister Bent Høie til NRK.

Bent Høie

Helseminister Bent Høie sto fram som homofil da han var 25 år.

Foto: Johansen, Carina / NTB Scanpix

Han visste om andre homofile, men hadde ingen venner som var det, og identifiserte seg heller ikke med stereotypien av det å være homofil. Det stemte ikke med sånn som han var selv.

Akkurat som Isak, som har vært hovedfiguren i tredje episode av storsuksessen «Skam», som har sesongfinale fredag.

– Forelska og usikker samtidig

Helseministeren var 25 år da han sto fram som homofil. Da hadde han allerede kjæreste og var naturlig nok glad og forelska, men samtidig usikker på hvordan andre ville motta det.

Høie forteller om en merkelig kombinasjon av følelser.

– Sånn har jo Isak det også, så dette er veldig gjenkjenbart. Da jeg fortalte det for venner og familie, var det ingen tvil, vi var jo kjærester. Og det gikk veldig bra, han ble godt tatt imot, sier ministeren, som er gift med mannen han var forelska i som 25-åring.

Helseministeren roser serieskaperne for å ha truffet en nerve.

– Også det med psykisk helse. Jeg synes den første episoden der dette var tema tøff, men så ble det tatt veldig fint opp i episoden etter. Så man må se alle episodene, sier Høie og ler.

Sorg i Danmark

«Suksess» holder ikke som begrep når man skal beskrive hvordan «Skam» har gjort det i Danmark.

Laster Twitter-innhold

Danske ungdommer har parodiert serien, og i august skrev den danske storavisen Politiken at «Skam» gjør Norge kult, og kalte den i tillegg verdens beste ungdomsserie. De trillet treningkast seks på terningen.

Brett med fiskekaker

«Skam»-finalen ble feira med blant annet fiskekaker i København.

Foto: Karina Gaardsted Henriques

Og nettopp Politiken arrangerer stor fest for å markere siste episode, med «Skam»-Nooras favorittmiddag - fiskekaker.

– Vi har blitt sponset med 700 fiskekaker, sier Lucia Odoom til NRK og ler.

Hun er musikkanmelder i Politiken, og har snakket mye om «Skam» i podcasten sin.

Fredag kveld er hun med på å arrangere paneldebatt med homofile som forteller om tiden før og etter de kom ut av skapet. I tillegg blir det gravøl.

– Det blir en tam hverdag fram til sesong fire. Hvordan skal vi få tiden til å gå? Det kommer til å bli et tomrom, men jeg tror faktisk det er sunt for danskene. Det er jo folk som har utsatt å gå på jobb og å levere oppgaver og annet skolearbeid, sier Odoom.

Kulturstrøm

 • Koronavirus stopper Skarsgårdfilm

  Familien Skarsgård og den kinesiske regissøren Ran Huang har jobbet med «What Remains» i over seks år. Nå stoppes innspillingen neste uke. Filmplanene legges på is på grunn av akutt pengemangel hos de kinesiske samprodusentene. Koronaviruset gjør at billettsalget på kino stuper.

  Stellan Skarsgård i Drivkraft
  Foto: NRK
 • Riddu Riđđu har fått ny leder

  Frode Haugstvedt Henriksenen er ny daglig leder for den internasjonale urfolksfestivalen i Nord-Troms. Han kommer fra Norges arktiske studentsamskipnad og har også jobbet lenge med Tromsø Internasjonale Filmfestival (TIFF).

  Frode Haugstvedt Henriksen daglig leder i Riddu Riddu
  Foto: NTB