Hopp til innhold

Hellstrøm må fjerne Youtube-film

Eyvind Hellstrøms Youtube-film om rødvin er alkoholreklame og må fjernes, mener Helsedirektoratet. – Jeg blir kneblet av byråkrater, sier mesterkokken.

Reklame eller ikke reklame?

Skjermbilder fra Hellstrøms Youtube-videosnutt. Filmen vil nå bli fjernet fra Youtube etter at Helsedirektoratet har vurdert filmen til å være i strid med det norske forbudet mot alkoholreklame.

Foto: Feed

Tidligere i høst ble det kjent at Helsedirektoratet gransker en Youtube-video hvor gourmetkokk Eyvind Hellstrøm forteller om sin interesse for vin.

Anne Hafstad

Anne Hafstad er avdelingsdirektør i Helsedirektoratet.

Foto: Martin Fossum / SKUP / SCANPIX
Eyvind Hellstrøm

Eyvind Hellstrøm må fjerne videosnutten om rødvin fra Youtube etter vedtak fra Helsedirektoratet.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX
Vinimportør Christopher Moestue

Vinimportør Christopher Moestue.

Foto: Sune Eriksen

Videoen dukket opp på nettet samtidig som Hellstrøm lanserte sin egenproduserte rødvin.

Helsedirektoratet har nå besluttet at videoen er ulovlig alkoholreklame og må fjernes. Hvis ikke blir Hellstrøm ilagt dagbøter.

– Helsedirektoratets vurdering av filmen med Hellstrøm på Youtube er at den er å anse som reklame for hans nye vin. Som tilsynsmyndighet for reklameforbudet må vi reagere ved brudd på loven, sier avdelingsdirektør Anne Hafstad.

Hun hadde ikke mulighet fredag til å si når dagbøtene vil gjelde fra og hvor store de ville være.

– Det er markedsføring

I videosnutten snakker en blid og vindrikkende Hellstrøm om livets gleder i form av god mat og drikke.

– Ingen vet hva morgendagen bringer, det er like godt å ha det bra så lenge det varer, sier kokken, og følger opp med dette budskapet:

– Ingen kveld, ingen dag, ingen anledning er fullkommen uten rødvin.

Deretter dukker det opp noen subtile tall, som viser seg å være angivelsene av drueslagene i hans nye vin, på bakveggen.

– Filmen må antas å være publisert i markedsføringsøyemed, står det et brev fra Helsedirektoratet til Hellstrøms vinimportør Moestue Grape Selections.

Direktoratet vektlegger i sin vurdering at publiseringen av videoen sammenfaller med lanseringstidspunktet for vinen, og at tallene i slutten av videoen er en direkte henvisning til produktet.

– Kneblet av byråkrater

Eyvind Hellstrøms vinimportør vil ta Helsedirektoratets beslutning til etterretning og fjerne videoen, men stiller seg tvilende til vurderingen.

– Vi synes dette var en veldig morsom idé, og tallene var ment som en intern notis for de innvidde. Jeg har vanskelig for å se at dette gjør videoen til alkoholreklame eller massekommunikasjon, sier Christopher Moestue.

– Det er et strengt regelverk uten en klar rød strek, hvor det er mye tolkning. Vi som bransjeaktører synes det er synd at vi ikke kan ta del i en offentlig samtale rundt mat og vin uten at det blir et lovbrudd, fortsetter han.

Mesterkokken selv er kritisk til Helsedirektoratets inngrepen.

– Jeg har ikke noe ønske om å bryte loven, men jeg vil gjerne få lov til å snakke om de tingene som betyr mye for meg uten å bli kneblet av byråkrater, sier Eyvind Hellstrøm.

LES OGSÅ:

Se Hellstrøms ulovlige film, som inntil videre ennå ligger ute på nettet:

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober