NRK Meny
Normal

Helle Brunvoll /Halvard Kausland – Your Song

Er du trøtt av norske jazzmusikanter som spiller All of me og alle de andre slitne amerikanske standardlåtene? Tospannet Helle Brunvoll og Halvard Kausland gjør noe med saken!

Halvard Kausland og Helle Brunvoll
Foto: Tordis Ødbehr

CD-anm Helle Brunvoll/Halvard Kausland - Your Song

De lager sitt eget standardrepertoar - med nye fengende låter, smarte akkorder og egne tekster som blåser forfriskende nytt liv inn i en genre man nesten trodde var på vei ut – den svingende mainstreamjazzen.

Groovy spenst

Dette skjer i et intimt og lavmælt kvartettformat, gjennomsiktig og desto mer krevende. Etter et langt liv som hobbygitarist i særklasse vier Halvard Kausland sin nye pensjonisttilværelse til jazzen på heltid, og du verden som det høres! Han utfordrer nå sine mer berømte internasjonale kolleger innen genren med linjespill, harmonisk detaljrikdom og en tilbakelent groovy spenst som er sjelden vare i disse vreng-gitarens tider.

Livsglede

Det åpner stillferdig og tenksomt i rolig valsetakt med albumets tittelmelodi Your Song. Så svinger det av sted på vårferie til Italia - og hjem igjen til forundringen over det blomstrende epletreet som har overlevd nok en vinter. Det handler om livsgleden og lykken over de små ting i Helle Brunvolls tekster, det gode liv, en ordløs kjærlighetserklæring - og en barndomsdrøm hvor vi får et litt søkt musikalsk stilbrudd inn i en flerspors klangverden med trickinnspilling som egentlig ikke tilfører så mye.

Bilder og språk

De vakre pastellabstraksjonene på CD-omslaget er fra oljemalerier som viser en annen side av Helle Brunvoll, og i heftet kan du studere tekstene hennes som blir et kanskje ufrivillig apropos til den aktuelle debatten om norske artisters engelskkunnskaper. For her er det grammatikalske skjønnhetspletter, nødrim og tvilsomme uttrykk som nok vil sperre for den internasjonale lanseringen plata ellers fortjener. En språkkonsulent hadde gjort susen, men hvorfor ikke ta skrittet helt ut neste gang og lage et nytt standardrepertoar - på norsk?

Treffsikker

For øvrig er svenske Hans Backenroths fulltonende kontrabass og den lyttende Roger Johansens trommespill en fryd å høre, Halvard Kausland overgår seg selv både som komponist og gitarist, og vokalt viser Helle Brunvoll både varme og treffsikkerhet i alle registre gjennom de mest intrikate linjer. Jeg sier ikke mer - min favorittlåt er da også Say no more.

Your Song

  • Helle Brunvoll - Your Song
    Helle Brunvoll, vokal og tekster
  • Halvard Kausland, gitar og komposisjoner
  • Hans Backenroth, bass
  • Roger Johansen, trommer

Prophone PCD 127

Flere kulturnyheter