Hopp til innhold

Helin-Mari live fra Estland

35-årige Helin-Mari Arder er blant Estlands mest allsidige vokalister og bandledere. Nå erobrer hun Europas radiolyttere.

Helin-Mari Arder
Foto: presse

Hør konserten

Estlands Radio ønsker velkommen til jazzkonsert, fra Kumu Kunstgalleri til lyttere i Norge, Sverige, Finland, Latvia, Tsjekkia, Ungarn og vertslandet Estland.

Musikalsk familie

Vi møter vokalisten Helin-Mari Arder, født i Tallinn i 1974 og med klassisk musikkbakgrunn. Hun startet med fiolin- og sangstudier før hun gikk inn for jazz på heltid. Hennes oldefar Aleksander Arder var en av Estlands store operasangere i mellomkrigstida, og Helin-Maris bror som også heter Aleksander, er sanger ved Estlands Opera.

Ny CD hvert år

I 2003 gikk Helin-Mari til topps i en konkurranse for unge komponister, og spilte dessuten inn sin første CD ”Et øyebikks stillhet”, med estiske sanger i bossa nova-drakt. Året etter kom oppfølgeren, ”Fra ditt vindu”, da i samarbeid med saksofonist Siim Aimla. Og i 2005 kom nok en CD hvor Helin-Mari tar for seg folketoner og spirituals, og i 2006 viste hun sine fransk-kunnskaper i en CD viet Michel Legrands musikk – ”En écoutant Legrand”.

"Café Anglais"

Hennes femte og foreløpig siste CD kom i 2008 med tittel ”I’m starting to like you”, da i samarbeid med den amerikanske gitaristen Andy Fite, studiekamerat som hun traff i Helsinki. Radiokonserten er en forsmak på Helin-Mari Arders neste CD – "Cafe Anglais" - hyllest til et av Tallinns populærte skjenkesteder. Her stiller Helin-Mari Arder med sin egen sekstett, egne komposisjoner og tekster på både engelsk og fransk.

Helin-Mari Arder Sextet

  • Helen-Mari Arder, vokal
  • Siim Aimla, fløyte / sax / melodika
  • Teet Raik, trompet, flugelhorn og gitar
  • Mart Soo, gitar
  • Ara Yaralyan, bass
  • Ahto Abner, trommer

  • JAZZ JORDA RUNDT
  • NRK Jazz lørdag 16/1 kl. 22.05,
  • torsdag 21/1 kl. 9.03, 15.03 og 21.03

Bilder av Helin-Mari Arder

Helin-Mari Arder på MySpace


Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober