NRK Meny
Normal

Helgehygge

Innled helgen med en variert trerettersmiddag med godt drikke til.

Kalv
Foto: Marie Melgård / NRK

Velkomstdrink

Et glass på stett med belgisk witt som Hoegaarden

2-3 frosne jordbær som isbit

Pyntes med limeskive og frisk koriander

Drikke
Foto: Marie Melgård / NRK

Blåskjell i ale og tomat

Dette trenger du til fire personer:

2 kg muslinger

2-3 ss olivenolje

1-2 middels store løk

2-3 stilker med sitrongress

6-8 tomater

1 flaske belgisk ale, med god maltsødme, eventuelt bayerøl

2-4 fedd hvitløk

Litt frisk persille

Grovkvernet salt og pepper

Blåskjell
Foto: Marie Melgård / NRK

Slik gjør du:

Børst og vask blåskjellene. Fres finhakket løk, hvitløk og sitrongress gylden i oljen i en stor kasserolle. Tilsett deretter grovhakkede tomater etterfulgt av ølet.

Kok opp og småkok i ca 10 min. Slå i blåskjellene og la de trekke under lokk i seks til syv minutter. Rist jevnlig litt i kasserollen. Strø litt hakket persille og grovkvernet salt og pepper over. Serveres umiddelbart med sitronbåter, grovt landbrød og godt smør.

Drikke:

Belgisk blond eller pilsnerøl.

Kalv med saus av belgisk blond

Dette trenger du til 4 personer:

800 g kalveentrecot eller annet biffkjøtt

4 appelsin skiver

1 ss sukker

2 pastinakk

2 gulrøtter  

3 sjalottenløk

25 cl Grimbergen Blond

10 cl appelsinjuice

Salt og pepper

25 cl vann

1 stk laurbærblad

Slik gjør du:

Rens grønnsakene og skjær dem i passende biter. Entrecôten stekes 3-4 min på hver side i godt smør og legges deretter tilside. Sukkeret karamelliseres i kraften og deretter brunes løk, pastinakk og gulrot i pannen.

Slå over ølet og appelsinjuicen og reduser væsken. Salt og pepre til slutt. La skiver av appelsin trekke i vann sammen med en kvast laurbær.

Stekene legges over de lune appelsinskivene og servers med en raus porsjon saus og grønnsaker, frisk salat og pommes frites.

Drikkeforslag:

Belgisk brun eller blond.

Belgisk vaffel med iskrem og ølmarinerte fiken

Til 4 personer trenger du:

4 Belgisk vaffel

4 store kuler god vanilje iskrem

4 ferske fiken

2-3 dl Belgisk brun ale

3 ss sukker

Belgisk vaffel
Foto: Marie Melgård / NRK

Slik gjør du:

Karamaliser sukkeret i en liten kjele, hell i ølet og la det koke ett min. Lag et snitt i fikenene og legg dem i sausen. La det hele putre under lokk til fikenene blir myke. Ta av lokket og kok sausen til den har sirupsaktig konsistens.

Server lun vaffel med kuler av ekte vaniljeis. Toppes med ølmarinert fiken i sirupen.

Serveres med en belgisk Trapist ale, for eksempel Rochefourt 10 alternativ kan være norsk Bokkøl