Helgehandling

Før Helge tar helg må det handles! Mye står på spill, og oppdraget er sjeldent helt uten utfordringer. Men som alltid viser Helge seg som en handlingens mann!

Med handlevogn i sneen
Foto: DENNIS SCHROEDER / AP

HØR: Handlingsmannen Helges historie

Det stunder mot helg…

Det stunder i grunnen alltid mot helg, og en av inngangene til en vanlig weekend er lørdagens handletur. Påminnelsene om dette kommer alltid like overraskende, og er alltid like ubeleilig!

Historiske handlinger

Uekte helleristning

'Me big hunter! Fetch food at Rema 1000!'!

Foto: AP

Før i tiden var det på mange måter lettere. ..

Då kunne husfruen f.eks si:

- Hør min mann! Jeg trenger stunder til å renske nøtter og bær. Kan du ta beinveien over fjellet for å handle?

Og da kunne du f. eks si ting som:

- Handle? - Nei! Jeg tror jammen jeg må ta en tur til liene i vest og temme hester.

Eller:

- Handle, sier du? - Neeii! Jeg tror nok jeg må ta meg en tur opp i åsene i øst og veide etter bjørn og jerv!

Sånt kunne du si, før i tiden, og komme unna med det!

Hvis jeg prøver meg på noe tilsvarende får jeg bare beskjed på at:

- PopQuiz kan du høre i bilen!

Ved senterets porter

Det blir altså å ta en tidlig tur til Storsenteret, for så å kunne ta resten av formiddagen fri. En edel og fornuftig tanke! Det er bare ikke så mye igjen av resten av formiddagen! Og dette gjentar seg uke etter uke - helg etter helg! Ingrediensene er kjente og kjære, og like lite velkommen som flass på jakkeslaget:

Ølhyller i supermarked

Primærvarene først.

Foto: ALEXANDRE MENEGHINI / AP

Jeg ankommer samtidig med alle de andre som trodde at de kom tidlig. Derfor går jeg litt i kø frem mot inngangen til Supersjappen, som ligger der og lokker som et Shangri-La, eller et Paradis eller en Edens Hage, eller alt på en gang! Ved inngangen står lenkegjengen av møkkete handlevogner, som bare motvillig aksepterer tieren min og slipper taket i kompisen foran. Når så vognen endelig slipper taket, med et rykk, oppdager jeg at den bare har tre hjul som virker. Det fjerde sitter bom fast og stritter i mot av alle krefter! Uten at jeg helt vet hvorfor skubber jeg likevel vognen optimistisk inn mot Supersjappen porter som svinger opp og reservasjonsløst slipper meg inn.

Og her begynner forvirringen.

Hvor ble det av sardinene?

Det er mulig jeg lider av gullfisk hukommelse eller tidvis svekket orienteringsevne, men jeg har en sterk følelse av at ting bytter plass! Hele tiden! Hver gang jeg snur ryggen til spretter det frem en hær av små butikkgnomer, som i full fart flytter rundt på ting. Det eneste som står omtrent i ro er frysebokser, kjøleskap og haugen med nøtter. Alt annet er i konstant bevegelse!

Hvor finner jeg f. eksempel sardiner? Ved fiskematen? I hyllene for hermetikk? Sammen med gaffelbiter og kaviar? Jeg vet ikke! For sardinene er på vandring! De flytter på seg! Sist fant jeg dem sammen med småkakene, rett ved siden av gummistøvlene.

Hvis du - som jeg - bruker lapp, er handlingen mest et spørsmål om utholdenhet og systematikk. Er du systematisk nok, så finner du det du må, både Maldon salt og syltet pepper! Den største utfordringen, i hvert fall i mitt hode, er lett å finne, men kul umulig å få grep på! På mine handlelapper står det gjerne en pakke med ditt og et kilo med datt. Det er greit! Men en fast post er også det ubegripelige punktet

…"Frukt"!

 

Fruktberg

Frukt skal bli!

Foto: CLAUDE PARIS / AP

Med frukt i blikket

Jeg vet hva frukt er! - Men frukt er jo så mye! Frukt er stort og smått, og det som var billig i går --- er dyrt i morgen. Hva det er i dag, er det ingen som vet! Jeg vet jo hva slags typer frukt vi pleier å ha liggende: Det er epler, appelsiner, bananer og - av og til - druer!Men noen ganger har vi også pærer, eller plommer. Og enkelte ganger til og med en ananas!!

Hva det er som styrer innsankingen av det ene eller det andre, det aner jeg ikke! Jeg blir uansett alltid stående og se fortapt på haugen med sydfrukter, og så plukker jeg til slutt ett eller annet som allerede er pakket i en pose. Som oftest epler!

Handlevognen er nå blitt full og helt uhåndterlig! Men jeg bakser meg veg gjennom varehavet. Jeg dytter og drar meg mot kassen! Hva prisen blir? Det driter jeg i! Utsiden er nå minst like lokkende som innsiden var for knapt en time siden. 

Og hvis jeg får tatt pole position i oppløpet frem til kassen. Da rekker jeg kanskje å få med meg slutten av PopQuiz i bilen på vegen hjem!

- Hilsen Helge

Kulturstrøm

  • Beecham og Banderas vant i Cannes

    Britiske Emily Beecham vant beste kvinnelige skuespiller under filmfestivalen i Cannes lørdag kveld. 35-åringen vant for sin prestrasjon i trilleren "Little Joe". Antonio Banderas fikk prisen for beste mannlige skuespiller for filmen "Pain and Glory"