Helge Jordal

Tjuagutten og livskunstneren fra Bergen er en av Norges mest markante skuespillere, og selvsagt også Stjerneklart-gjest.

Helge Jordal
Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

Hør: Stjerneklart med Helge Jordal

Helge Jordal ble født den 17. februar 1946 i Bergen. Han tilbrakte de første barneårene sammen med mor og far og den 5 år eldre søsteren Karen i Jonsvollsgaten på Engen i Bergen, men flyttet som 6-åring til Kristianborg ved Minde der han begynte på skolen.

Hans interesse for skuespillerfaget ble vekket allerede da med rollen som hoffmarskalken i ”Tornerose” som skuespilleren Elna Kimmestad satte opp på skolen. Som 12-åring spilte han kongen i ”Prinsessen som ingen kunne målbinde”.

Hjemme lærte unge Helge at ”hvis du skal gjøre noe, så gjør det ordentlig!” Ved siden av skolegang på Fana gymnas, hadde Helge mange strøjobber – som sjauer på Bryggen, steinarbeider og grøftegraver i Fana og løpergutt på Monopol maling og lakk. Men på gymnaset havnet han selvsagt i teatergruppen der han spilte i klassikere som ”Den innbilt syke” av Molière. Han tjenestegjorde i Hans Majestets Kongens Garde midt på 1960-tallet og begynte på Teaterskolen i Oslo i 1968. Samtidig våknet Helges politiske bevissthet, noe som førte til en innbitt motstand blant annet mot USAs krigføring i Vietnam.

Praksisåret tilbrakte han ved Trøndelag Teater i Trondheim, og da han var ferdig utdannet i 1972, fikk han jobb ved Nationaltheateret i Oslo. Samtidig fikk han mange oppdrag for NRK, og filmdebuten kom gjennom dramatiseringen av Tarjei Vesaas-romanen ”Kimen” i 1974.

Helge Jordal slått til ridder

Helge Jordal slås til ridder av 1. klasse, St. Olavs orden.

Foto: Dag Harald Kvammen Andersen / NRK

I 1977 dro Helge til Hålogaland Teater i Tromsø der han etterfulgte Per Jansen som sluttet. Helge ble værende der i 4 år før han vendte tilbake til Bergen og den Nationale Scene i 1981. Hans første store rolle var Roald Amundsen i ”Terra Nova”, og han var bevisst på å bruke sin egen dialekt på Bergens-scenen. Han spilte i ”Den stundesløse” av Holberg, i musikalen ”Annie get your gun” mot Kjersti Holmen og ”Jeppe på Bjerget”. Etter 1987-sesongen gikk han ut på frilansmarkedet, der han har vært siden. Etter Vibeke Løkkebergs film ”Løperjenten” i 1981, slo han for alvor igjennom som filmskuespiller med ”Orions belte” som han fikk Amanda-prisen for i 1985. Senere ble det mange filmer – ”Blücher”, ”Nattseilere”, der han spilte Borr i Bekkmørtna som også gikk som TV-versjon og ”Landstrykere” i 1986. Også i Sverige fikk de dra nytte av hans filmskuespilleregenskaper. Sammen med kunstnere i Bergen laget han revyen ”Grafitti” som ble en stor publikumssuksess, med etterfølgende turné og oppfølgeren ”Mann over bord” i 1989.

I 1993 overrasket Helge Jordal mange med å bli rockestjerne i sitt eget band ”Jordal Express” som både ga ut plate og turnerte. Men sannheten er at Helge fra ungdomsårene av har vært opptatt av rock’n’roll, etter filmopplevelser som ”Rotløs ungdom” og ”Vend dem ikke ryggen”, og han kjøpte seg gitar for pengene han fikk ved å gå med avisen på 1950-tallet. På 1990-tallet gikk Helge fra suksess til suksess, størst var vel ”Jeppe på Bjerget” på Komediateateret, men også rollen som Tevje i ”Spelemann på taket” på Den Nationale Scene var en suksess, spilt hele 128 ganger.

Helge Jordal. Fra lanseringen av DNS' program for 2008

Helge Jordal under lanseringen av DNS' program for 2008.

Foto: DNS

I de 4 største publikumssuksessene Den Nationale Scene har hatt gjennom tidene, har Helge hatt fremtredende roller i alle 4. I 2000 spilte han hovedrollen i rockemusikalen ”Jonny Be Good” og turnerte langs kysten med Ibsens ”Terje Vigen”.

Da han skulle spille elgen i ”Hakkebakkeskogen” studerte han elgers adferd grundig på video i forkant, slik at han skulle være bedre i stand til å tolke rollen mest mulig naturtro.

Helge Jordals mange roller kan finner du her: Helge Jordals roller

I 2006 ble han tildelt St. Olavs orden.

Stjerneklart med Helge Jordal mandag 21.04.08 kl. 22.05 på NRK P1.

Kulturstrøm

 • Skal lage nytt studioalbum

  Coldplay skal jobbe med et nytt album neste år, ifølge Mat Whitecross som er regissøren bak filmen «A Head Full Of Dreams», som forteller den 20 år lange historien om bandet, melder underholdningsnettstedet NME. – De har hatt pause i år, noe de ikke har for vane, sier Whitecross til nettstedet. Det nye studioalbumet blir Coldplays åttende.

  Coldplay
  Foto: GEOFFROY VAN DER HASSELT / AFP
 • Filmanmeldelse: Rafiki

  Den Kenyanske filmen Rafiki ble først bannlyst i hjemlandet, der likekjønnede forhold er straffbart med opptil 14 års fengsel. Dette understreker bare temaet i denne historien, som er en varm og øm fortelling om homofil kjærlighet som blir møtt av samfunnet på brutalt vis, mener NRKs anmelder. Terningkast 4.

  Rafiki
  Foto: Europafilm