NRK Meny
Normal

Hele verden venter på norsk spill

Med en prislapp på rundt 200 millioner kroner har spillet  Age of Conan skapt skyhøye forventinger hos publikum og presse verden rundt.

Age of Conan

Fra Age of Conan.

Foto: Skjermbilde (ageofconan.com)

Age of Conan har vært i produksjon siden 2003 hos det norske spillselskapet Funcom. Denne uken var journalister fra syv forskjellige europeiske land på besøk hos de norske spillutviklerne for å se nærmere på produksjonen, og for å danne seg et inntrykk av hvordan spillet vil bli når det er ferdig i mars 2008.

- Dette er et stort og brutalt spill, og det liker jeg. Det er mye hype rundt spillet, og det virker som det vil innfri, mener Matti Isotalo som er spilljournalist i finske Gamereactor, og får støtte av sin tyske kollega i Gamestar, Daniel Matschijewsky.

Forventer et spill for voksne

Uke Bosse fra MTV i Tyskland mener de norske spillutviklerne er på rett spor. Selv er han interessert i å se om de norske spillutviklerne greier å levere et bra rollespill - for voksne.

- Det er ganske mange som hevder de vil lage et modent og voksent rollespill, men så langt har jeg ikke sett noe spill som innfrir, sier Bosse, som er spent på om Age of Conan vil svare til forventningene.

 

Arnold Schwartzenegger

Conan: Foreviget på filmrullen i Californias guvernør Arnold Schwartzeneggers skikkelse.

Foto: Coverfoto

- Astronomiske forventninger

Age of Conan har en prislapp på 200 millioner kroner. Til sammenligning koster den dyreste norske filmen, Slipp Jimmy Fri, 100 millioner.

Spillkritiker i NRK, Jørgen Kirksæther, sier hele spillverdenen har ventet i spenning på Age of Conan.

- Dette er noe av det største som har skjedd i kommersiell kulturproduksjon i Norge. Budsjettet er i mange hundremillionersklassen, og forventningene blant det kommersielle publikummet der ute er astronomisk, sier han.

Lev, pust og dø

Det var produktsjef i Funcom, Erling Ellingsen sin oppgave å vise frem Age of Conan til de utenlandske journalistene.

- Nå tar vi de inn for å se på de tidligste elementene i spillet, slik de kan oppleve hvordan det er å spille Age of Conan helt fra begynnelsen.

Age of Conan er ikke et spill om den kjente tegneseriefiguren, men er et massivt online-rollespill som utspiller seg i Conans univers, hvor spilleren skaper sin egen figur, og spiller med andre over internett.

- Vi prøver å skape en online-verden der du kan leve, puste og dø. Og da er Conan en figur i den verdenen sammen med tusenvis av andre figurer og statister. Her skal du skape din egen skjebne, forklarer Ellingsen.

Et skup for Funcom

Det var den amerikanske forfatteren Robert E. Howard som skapte Conan i 1932. I dag er Conan et av de mest populære tegneseriebladene, og guvernøren i California; Arnold Schwarteznegger har allerede foreviget Conan på film.

Spillkritiker Jørgen Kirksæther tror Funcom drar stor nytte av å lage spill om en så verdenskjent mann som Conan.

- Funcom har nærmest gjort et skup ved å få denne lisensen her. Når de kobler Conan – en kjempestor figur – med den ekspertisen de besitter, så blir det enorme forventninger, og da regner man med at produktet blir ekstremt solid også, sier Kirksæther.

  Age of Conan i Kulturnytt 23. November

Kulturstrøm

  • Populær 50 år etter sin død

    Charlotte Wankel er gjenstand for mye interesse, 50 år etter sin død. Hvem var hun, en av våre mest fremtredende moderne kunstnere? Radiomagasinet Studio 2 er på saken.

    Visste du at Norge akkurat nå er dypt inne i en snøkrabbe-krig? EU og norske myndigheter er rykende uenige om hvem som skal få fiske snøkrabber på Svalbard og ikke minst hvor mye de skal fiske. Nå skjerper EU kravene etter instruks fra sin egen fiskerikomité. ** I sommer har Aftenposten avslørt en rekke tilfeller der eksamenssensorer i høyere utdanning har satt karakterer som fremstår som helt tilfeldige. Nå mener Extrastiftelsen at tildelingen av forskningsmidler også foregår på svært tilfeldige måter. ** Lenge har vi trodd at det kun var menn som reiste til Paris for å lære malerkunst av Henri Matisse. Nå viser det seg at også den kvinnelige kunstneren Charlotte Wankel var elev hos den franske mesteren. 50 år etter sin død er hun endelig i ferd med å få sin anerkjennelse. ** Turkmenistans president Gurbanguly Berdymukhamedov – bedre kjent som Arkadag har blant annet forbudt sorte biler, badetøy, neglelakk og hårfarge. Men hvem er han? ** Vi fortsetter vår serie om musikken som kanskje litt ufrivillig har blitt sommerhits. I dag handler det om ABBA-låta "Our Last Summer". ** Netflix-serien "Orange is the new black" handler om rikmannsdattera Piper Chapman som plutselig havner i fengsel og alle de rare menneskene hun møter innenfor murene. Nå er sjette sesong her og vi anmelder.
  • Fotball-VM ble radiosuksess

    Lytterne har strømmet til den digitale radiokanalen NRK Sport under fotball-VM.

    – Oppsiktsvekkende gode tall. Vi har vært helt oppe i 28 prosent markedsandel på den mest hørte kampen (kvartfinalen Russland–Kroatia), sier fungerende mediedirektør i NRK, Arne Helsingen (NTB).