NRK Meny
Normal

Hele Norge tar farvel

Kong Harald deltar i dag i begravelsen til Holocaust-vitnet Julius Paltiel. Han begraves på statens regning .

Julius Paltiel
Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Hør: Julius Paltiel til minne

Julius Paltiel var en av 771 norske jøder som ble deportert til Auschwitz. Han er var en av de få norske jødene som overlevde.

Ville fortelle

Julius Paltiel viet livet sitt til å fortelle norske skolebarn om nazistenes jødeutryddelser under krigen

– Alle jødiske menn over 15 år i Trondheim ble arrestert 7. oktober 1942. Det var norsk politi som arresterte oss, forteller Julis Paltiel i et akrivopptak fra 2001, med Norgesglassets reporter Kjetil Lillesæter.

Sendt til Auschwitz

Deretter ble han sendt til Falstad fangeleir i Nord-Trøndelag. Dette var en av nazistenes mest brutale fangeleire i Norge, men likevel lite sammenlignet med hva som ventet ham de neste årene. Etter noen måneder på Falstad ble Julius sendt til Auschwitz. Hans mor og bror havnet samme sted. Julius Paltiel var 18 år og arbeidsfør. Han var nummer 105 362.

Utdrag fra "På tross av alt":

"For første gang møter vi noen av de 530 jødene som ble transportert fra Norge 26. november året før. Bare ti mann er i live (...)Min bror Idar er ikke blant dem. Jeg spør etter ham.

– I pipa...

Jeg forstår ikke svaret.

– Han er gasset!

Langsomt går grusomheten opp for meg... Jeg forstår egentlig ikke hva som menes med gasset, har aldri hørt om det. Gasset ihjel! Men jeg skjønner at Idar er død. Jeg tenker på mamma. Forsiktig spør jeg om noen vet hvor det er blitt av de andre fra vår transport. Jeg vil så gjerne se mamma. De andre ser på meg med trette, sløve øyne hvisker:

– Gasset.

– Gasset? Min hvisking er som et ekko. Nå går det opp for meg at også mamma er borte, død. Jeg roper: – Hva med onkel Aron, tante Thora, de andre? Svaret kommer tonløst:

– Gasset."

(Fra boka ”På tross av alt”, av Vera Kommisar og Julius Paltiel)

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

  • Bergman-bok gis ut etter ni år

    Biografien om Ingmar Bergman, skrevet av regissørens husholderske Anita Haglöf, gis ut – ni år etter at den opprinnelig planlagte utgivelsen ble stoppet. Boken, kalt «Jag var Ingmar Bergmans hushållerska», kommer i november, melder TT. Da den ble stoppet i 2009, var det fordi boken ble «for personlig» for Haglöf, som var den som valgte å stoppe utgivelsen. Men nå har husholdersken, som jobbet for filmregissøren i åtte år fra 1995, ombestemt seg og gir den ut likevel i Bergmanåret, der man feirer 100-årsjubileet for hans fødsel.

    FILES-SWEDEN-FILM-THEATRE
    Foto: BONNIERS HYLEN / AFP
  • Tons of Rock flytter

    Tons of Rock flytter fra Halden til Oslo. Det melder festivalledelsen i en pressemelding. Festivalen skal nå holdes på Ekebergsletta.