Hopp til innhold

Hele Norge tar farvel

Kong Harald deltar i dag i begravelsen til Holocaust-vitnet Julius Paltiel. Han begraves på statens regning .

Julius Paltiel
Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Hør: Julius Paltiel til minne

Julius Paltiel var en av 771 norske jøder som ble deportert til Auschwitz. Han er var en av de få norske jødene som overlevde.

Ville fortelle

Julius Paltiel viet livet sitt til å fortelle norske skolebarn om nazistenes jødeutryddelser under krigen

– Alle jødiske menn over 15 år i Trondheim ble arrestert 7. oktober 1942. Det var norsk politi som arresterte oss, forteller Julis Paltiel i et akrivopptak fra 2001, med Norgesglassets reporter Kjetil Lillesæter.

Sendt til Auschwitz

Deretter ble han sendt til Falstad fangeleir i Nord-Trøndelag. Dette var en av nazistenes mest brutale fangeleire i Norge, men likevel lite sammenlignet med hva som ventet ham de neste årene. Etter noen måneder på Falstad ble Julius sendt til Auschwitz. Hans mor og bror havnet samme sted. Julius Paltiel var 18 år og arbeidsfør. Han var nummer 105 362.

Utdrag fra "På tross av alt":

"For første gang møter vi noen av de 530 jødene som ble transportert fra Norge 26. november året før. Bare ti mann er i live (...)Min bror Idar er ikke blant dem. Jeg spør etter ham.

– I pipa...

Jeg forstår ikke svaret.

– Han er gasset!

Langsomt går grusomheten opp for meg... Jeg forstår egentlig ikke hva som menes med gasset, har aldri hørt om det. Gasset ihjel! Men jeg skjønner at Idar er død. Jeg tenker på mamma. Forsiktig spør jeg om noen vet hvor det er blitt av de andre fra vår transport. Jeg vil så gjerne se mamma. De andre ser på meg med trette, sløve øyne hvisker:

– Gasset.

– Gasset? Min hvisking er som et ekko. Nå går det opp for meg at også mamma er borte, død. Jeg roper: – Hva med onkel Aron, tante Thora, de andre? Svaret kommer tonløst:

– Gasset."

(Fra boka ”På tross av alt”, av Vera Kommisar og Julius Paltiel)

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.