Hele Norge males grått

Norske bolighus blir mer og mer fargeløse. – Grått er en ikke-farge, mener professor i arkitektur.

Grått hus

GRÅTT I GRÅTT: Jotun sier at fire av fem solgte malingsspann er i fargene hvitt, grått, brunt eller svart. Sterke farger er lite populære.

Foto: Lars Ivar Nordal

Norske bolighus blir gråere og gråere. Dette er konsekvensen av en klar og tydelig trend når det gjelder fargevalg hos dem som skal male huset sitt.

Lisbeth Larsen, som er fargesjef i Jotun, selger seks millioner liter maling i året. Hun bekrefter at det blir mer og mer grått over hele landet.

– Mye, mye mer enn tidligere – og da spesielt i den mørke enden av skalaen. Den ser vi har kommet mye sterkere inn, sier hun.

Valgte grått

En av mange som er i ferd med å få seg et gråmalt hus, er Tommy Berg, som bor på Kalbakken i Oslo. I hans borettslaget, som består av 50 trehus, har husene tradisjonelt sett vært gule, grønne, røde og blå. Men nå blir 25 av dem grå.

– Sammenligner man den nye gråfargen med sånn som det var før, så blir dette stiligere, sier huseier Tommy Berg til NRK.

Han sier at de fikk muligheten til å skifte farge, og at mange da valgte grått for å få en mer moderne look.

Grått hus

MALER GRÅTT: I dette borettslaget på Kalbakken i Oslo har de 50 trehusene vært gule, grønne, røde og blå, men nå blir halvparten av dem malt i grått.

Foto: Lars Ivar Nordal

LIsbeth Larsen i Jotun sier at fire av fem malingsspann som de selger er i fargene hvitt, grått, brunt eller svart. Sterke farger er lite populære.

– Rødt, gult og grønt var det mye av før. Forskjellige blåfarger var det også mye mer av. Jeg skulle nok ønske at folk hadde turt å prøve andre farger, sier Larsen til NRK.

LES OGSÅ: Det norske huset har aldri sett mer trist og fargeløst ut.

– Malingsprodusenter har et ansvar

Men det finnes kritikere av dette. Mette L'orange, som er professor i farge ved Kunsthøgskolen i Bergen, mener at malingsprodusentene har et ansvar med at de styrer trendene:

– De må se sin rolle og sitt ansvar og se at de har en enorm makt. Malingsprodusentene har medansvar for monotone fargevalg. Forbruker blar i disse fantastiske brosjyrene hvor det lanseres bleike farger, sier hun.

Hun tror også at mange syns det er vanskelig å velge farge, og at mange ikke våger annet enn å velge noe nøytralt for å ikke stikke seg frem.

En «ikke-farge»

Thomas Thiis-Evensen

UOPPFINNSOMME: Alle leilighetene du ser til salgs er like. Det finnes knapt nok en fargeklatt, sier arkitektprofessor Thomas Thiis-Evensen.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Tidligere professor ved Arkitekturhøgskolen i Oslo, Thomas Thiis-Evensen, misliker trenden sterkt, og omtaler grått som en ikke-farge:

– Det er forbløffende, for å si det pent. Det er en trend vi har sett de siste tjue årene om at alt skal være hvitt og grått, kanskje med en dæsj av sort. Dette gjelder også interiør. Alle leilighetene du ser til salgs er like. Det finnes knapt nok en fargeklatt, sier han.

– Hvis folk vil ha grå hus, kan de ikke få ha det da?

– Jo selvfølgelig, men det er så pussig at alle skal gå i takt. Til tross for at vi lever i en superindividualistisk tid, så velger alle det samme, sier han.

Lisbeth Larsen hos Jotun mener at man må ta hensyn til naboene og tiden. Samtidig slår hun et slag for grått som allsidig farge:

– Gråe farger har et enormt stort spekter – fra de lyseste til de mørkeste. Og ved å bruke andre farger på dører, lister og rundt vinduer, så kan det bli veldig fint. Nå er det også slik at når man skal male et hus, så legger man litt penger i det, og velger noe som skal holde i mange år. Da velger man en sikker farge, sier hun.

Kulturstrøm

 • Carola gjør comeback

  Den svenske artisten Carola Häggkvist (53) gjør comeback i Melodifestivalen, skriver svenske Aftonbladet. Ifølge avisen planlegger stjernen å konkurrere i kvalifiseringen til Eurovision Song Contest-finalen med en sang hun har skrevet selv.

  Carola
  Foto: Sara Johannessen / NTB scanpix
 • TV-kveld med Jan Erik Vold

  I dag fyller poet, oversetter og skribent Jan Erik Vold 80 år. NRK 2 markerer dette med en egen Vold-aften. Først sendes Elsa Kvammes nye dokumentar «Sorry brødre, det ble meg», så «Tolv Blå», et konsertopptak med Vold og Kåre Virud fra Notodden bluesfestival i sommer (bildet), og til slutt det legendariske konsertopptaket «Dylan på norsk» fra Hot House i Oslo i 1981. «Dylan på norsk» er Volds gjendiktninger av Bob Dylans sanger fra 60-årene.

  Jan Erik Vold på Notodden
  Foto: Torstein Vegheim/NRK