Hopp til innhold

Heldiggrisen Edgar

Minigrisen er egentlig vokst opp i byjungelen på Majorstuen i Oslo, men lever nå herrens glade dager på en gård i Akershus.

Gris
Foto: NRK

Edgar, eller Nasse som han kalles til daglig, minner mer om en hund enn et hengebukssvin, såkalt minigris.

Lydig og renslig

Minigrisen Josefine
Foto: Marianne Enoksen

Nasse har fått samme oppdragelse som en hund i et hvert hjem. Han sitter på kommando og han elsker å legge seg på siden og bli klødd på magen eller buken. Han har sin binge med masse halm i en stall, her sover han og spiser mat. Da han skal gjøre fra seg må han ut. Han fjør aldri fra seg inne i sin lille suite.

Bortskjemt

I sitt byliv i en leilighet i Oslo, ble han nok litt bortskjemt. Nasse hadde et kort opphold blant andre griser, men det gikk ikke. Hans nye venner var så forskjellig fra han, så der kunne han ikke være. Det var slik han havnet i stall i Akershus.

Daglige turer

Minigris
Foto: Live Oftedahl / NRK

Han elsker å komme ut. Daglig tar han og matmor en tur rundt på gården. Det første han gjør er å lete etter noe å spise. Et sikker sted å finne noe, er under epletreet i hagen. Får han teften av nedfalls-frukt, er han ikke å styre. Uansett hvor mye matmor roper, grynter han av sted mot herlighetene i hagen.

Alternativ til hund

Hør innslaget med Edgar her: Grisen Edgar

En minigris kan være et alternativ til hund. Er det allergi i familien, kan en minigris være løsningen. De er like kloke som hunder og kan lære nesten like mye som en hund.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober