Helaften med Staffan

- Egentlig forbanner jeg den dagen jeg begynte å spille gitar - livet hadde vært enklere om jeg hadde blitt pianist.

Staffan William-Olsson
Foto: Erling Wicklund / NRK

Jazzklubben - helaften med Staffan William-Olsson

Overraskende melding fra supergitarist Staffan William-Olsson? Han er 53 år nå, født og oppvokst i Göteborg, men har i mer enn halve livet vært en sentral del av jazz-Norge.

Han er et råskinn på gitar og har vært innom det meste fra hardrock til storbandjazz. Som komponist og arrangør utfordrer han seg selv og tar gjerne turen til California og Canada for å avlure tricks fra de beste i faget. Og som bandleder er han på ustoppelig jakt etter nye formater - fra orgeljazz-kvartetten The Real Thing til ministorbandet Sharp Nine, sekstetter og trioer.

Og selvsagt tar han med seg gitaren og sine favorittplater når Jazzklubben ønsker velkommen til en to timers helaften med Staffan William-Olsson og hans musikk.

 • NRK P2 tirsdag 2/4 kl 19.30
 • NRK Jazz også torsdag 4/4 kl 9.00 og 21.00, fredag 5/4 kl 16.00, søndag 7/4 kl 9.00
Staffan William-Olsson
Foto: Erling Wicklund / NRK

Kulturstrøm

 • Dommedagslagring av kunst

  Nasjonalmuseet deponerte i dag kunst til digital langtidslagring i Arktis verdensarkiv på Svalbard, sier museet i en pressemelding. Blant annet ble alle arbeider av maleren Harald Sohlberg, (kjent for «Vinternatt i Rondane», bildet) digitalisert og lagt på plastfilmruller med garantert levetid på 500 år. Filmrullene lagres nå 300 meter inne i et kjernefysisk trygt fjell på Svalbard.

  NOR Vinternatt i Rondane, ENG Winter Night in the Mountains
  Foto: Børre Høstland / Sohlberg, Harald
 • Samisk i digital språkbank

  I dag er det den internasjonale morsmålsdagen, og 2019 er FNs internasjonale år for urfolksspråk. I Samisk arkiv i riksarkivet finnes det flere intervjuer på samisk tilgjengelige for publikum. Språkbanken skal ta vare på samisk språk i sine ulike varianter. Anna Jacobsen er en av dem som har delt sine fortellinger på samisk, hør her.

  Samisk flagg
  Foto: Heiko Junge / NPK
 • Karpe i strupen på plateselskap

  I en låt som slippes fredag beskylder rapduoen Karpe, Chirag Patel og Magdi Ytreeide Abdelmaguid, en tidligere sjef i plateselskapet Cosmos Music for tyveri. De rapper at de vil ta «saken til retten», ifølge DN. Saken skal ha pågått i over ti år.