NRK Meny
Normal

Fulltreffer fra nord

Det har kommet en ny folkemusikkplate: Hekla stålstrenga, med Ragnhild Furebotten og Tore Bruvoll i spissen. En fornying av nordnorsk folkemusikk, spilt av musikere med overskudd.

Hekla stålstrenga
Foto: Ingun A Mæhlum

Felespiller Ragnhild Furebotten og gitaristen Tore Bruvoll er blant de mest interessante musikere i dag som leter etter nye folkemusikkuttrykk. Og grunnen er enkel: De spiller bra og er originale.

De møtte hverandre i 1995 på en musikklinje i Tromsø og har spilt sammen siden. Og det høres. Hekla stålstrenga: folkemusikk i bunn, en lek med tradisjoner på toppen. Egne komposisjoner, de fleste skrevet av Ragnhild Furebotten. Og spennende arrangementer til nordnorske tekster. Her er det energi og melankoli, sjøsprut og humor.

Sterkt samspill

Hekla stålstrenga har med seg mange musikere, men det er viktig å nevne Sondre Meisfjord som er sterkt synlig i lydbilde med et spesielt kreativt bass-spill. Trommeslageren Ole-Jakob Larsen bidrar uten å være for dominerende, men tilstedet akkurat på de riktige stedene. Også har de med seg vokalisten Anne Nymo Trulsen. Hun har ikke en typisk tradisjonell folkemusikkstemme, og det synes jeg i grunn passer i denne sammenhengen. Hun synger fint med en litt rampete hes stemme, sjarmerende, kontrollert og med en sjelden energi. Og særlig synes jeg hun glitrer i låta ”kald og stilling byde”, etter Sigrid Randers-Pehrsson.

Full balanse

Ragnhild Furebotten og Tore Bruvoll balanserer på en line. Noen ganger hastende over på den andre siden, andre ganger sakte med små piruetter. Og hele tiden med et riktig tyngdepunkt. For er ikke noe kunstig for mye eller for lite av noe. Det er luftig og elegant. Noen ganger savner jeg litt mer klang i fela, og jeg synes et par av tekstene står litt skeivt på melodiene, men dét er bare noen små unntak. For her er det musikalske øyeblikk jeg er glad jeg ikke har gått glipp av.

Kulturstrøm

  • Ingen anklages for Princes død

    – Vi har rett og slett ikke nok bevis for å belaste noen med en forbrytelse knyttet til artisten Prince sin død, sa rettsadvokaten Mark Metz på en pressekonferanse torsdag. Det har tatt to år å etterforske dødsfallet til artisten, melder Reuters.

    Ingen anklages for dødsfallet til artisten Prince
    Foto: David J. Phillip / AP
  • Demonstrasjon mot Svenska Akademien

    Det pågår en større demonstrasjon i gamlebyen i Stockholm, melder Aftonbladet. Det har vært opprør hos Svenske Akademien de siste ukene, der flere ledere har gått av etter avsløringer om seksuelle overgrep og økonomisk mislighold.