Fulltreffer fra nord

Det har kommet en ny folkemusikkplate: Hekla stålstrenga, med Ragnhild Furebotten og Tore Bruvoll i spissen. En fornying av nordnorsk folkemusikk, spilt av musikere med overskudd.

Hekla stålstrenga
Foto: Ingun A Mæhlum

Felespiller Ragnhild Furebotten og gitaristen Tore Bruvoll er blant de mest interessante musikere i dag som leter etter nye folkemusikkuttrykk. Og grunnen er enkel: De spiller bra og er originale.

De møtte hverandre i 1995 på en musikklinje i Tromsø og har spilt sammen siden. Og det høres. Hekla stålstrenga: folkemusikk i bunn, en lek med tradisjoner på toppen. Egne komposisjoner, de fleste skrevet av Ragnhild Furebotten. Og spennende arrangementer til nordnorske tekster. Her er det energi og melankoli, sjøsprut og humor.

Sterkt samspill

Hekla stålstrenga har med seg mange musikere, men det er viktig å nevne Sondre Meisfjord som er sterkt synlig i lydbilde med et spesielt kreativt bass-spill. Trommeslageren Ole-Jakob Larsen bidrar uten å være for dominerende, men tilstedet akkurat på de riktige stedene. Også har de med seg vokalisten Anne Nymo Trulsen. Hun har ikke en typisk tradisjonell folkemusikkstemme, og det synes jeg i grunn passer i denne sammenhengen. Hun synger fint med en litt rampete hes stemme, sjarmerende, kontrollert og med en sjelden energi. Og særlig synes jeg hun glitrer i låta ”kald og stilling byde”, etter Sigrid Randers-Pehrsson.

Full balanse

Ragnhild Furebotten og Tore Bruvoll balanserer på en line. Noen ganger hastende over på den andre siden, andre ganger sakte med små piruetter. Og hele tiden med et riktig tyngdepunkt. For er ikke noe kunstig for mye eller for lite av noe. Det er luftig og elegant. Noen ganger savner jeg litt mer klang i fela, og jeg synes et par av tekstene står litt skeivt på melodiene, men dét er bare noen små unntak. For her er det musikalske øyeblikk jeg er glad jeg ikke har gått glipp av.

Kulturstrøm

 • «Ny» tegning av Van Gogh oppdaget

  En blyanttegning av en eldre mann, som sitter med hode i hendene, har blitt identifisert som et verk av Vincent van Gogh, skriver The Guardian.Tegningen har vært i privat eierskap siden 1910, og vises nå frem på et museum i Amsterdam. Seniorforsker ved Van Gogh museet i Amsterdam sier det er en spektakulær oppdagelse fra den tiden kunstneren bodde i Haag. Tegningen er datert tilbake til slutten av 1882, da Van Gogh var 29 år og to år ut i karrieren som kunstner.

  Blyanttegning av en eldre mann som sitter bøyd med hode i hendene. Tegnet av Van Gogh i 1882.
  Foto: Peter Dejong / AP
 • Tapte søksmål mot Oslo-Filharmonien

  Rettsorganisasjonen TONO saksøkte Oslo-Filharmonien (OFO) for 1,8 millionar kroner fordi dei meiner Filharmonien har betalt for lite for framføring av musikk dei siste åra.

  Kravet nådde ikkje fram. TONO tapte på alle punkt i Oslo tingrett og er i tillegg dømd til å betale OFO sine sakskostnader på drygt 1,1 millionar krone.

  Oslo Filharmonien
  Foto: CF Wesenberg