Hopp til innhold

Heinrich Himmler var mammagutt

Heinrich Himmler er kjent verden over som Adolf Hitlers høyre hånd under 2. verdenskrig og hjernen bak Holocaust. Han fikk også tid til å skrive brev fra Dombås, hjem til sin mor.

Heinrich Himmlers postkort fra Dombås

Norge var et flott land også etter okkupasjonen. Dette kortet dateres til 1941.

Foto: BNPS.co.uk
Tysk propagandaplakat i kortform

Et av motivene Himmler brukte på postkortene til moren Anna Maria var klassisk tysk propaganda.

Foto: BNPS.co.uk
Heinrich Himmlers brev til moren fra Paris

– Min kjæreste mamma. I dag sender jeg deg en veldig varm hilsen fra Paris. Jeg håper det går bra med deg. Hilsen din Heinrich, skriver Himmler.

Foto: BNPS.co.uk

Året er 1940, og det har blitt juni. Den tyske nazi-makten boltrer seg i Europa, og har akkurat tatt kontroll over Paris.

Midt oppi det hele tar Gestapo-sjef Heinrich Himmler seg tid til å skrive hjem til «Mutti».

– Min kjæreste mamma. I dag sender jeg deg en veldig varm hilsen fra Paris. Jeg håper det går bra med deg. Hilsen din Heinrich, skriver Himmler.

Brev fra Norge

I arkivsamlingen finnes også et brev fra Dombås i Gulbrandsdalen.

Der forteller Himmler om at han akkurat har besøkt Oslo, og er i ferd med å reise til Trondheim.

Himmler benyttet blant annet tiden i Norge til å høre seg opp på norsk folkemusikk. Han prøvde seg også på strengeinstrumentet langeleik.

Telegram fra Hitler

Brevene som nå har kommet frem i lyset, er blitt tatt fra Himmlers feriehus i Sør-Tyskland. Løytnant Richard J. Wills stod for funnet, og beholdt brevene som suvenirer.

Nå skal Wills’ familie selge brevene som ventes å gå for om lag 360 000 kroner.

Men Gestapo-sjefen var ikke den eneste som brukte tid på hans mor, Anna Maria. Hun fikk også telegram fra selveste Adolf Hitler, der han ønsker henne til lykke med bursdagen.

– Vil du være så snill og motta mine beste hilsner på din 75-årsdag, skriver Hitler i brevet.

Forrådte og tok selvmord

Himmlers mor oppdro sin sønn etter strenge katolske prinsipper, noe som skal ha vært sentralt for hans motivasjon til å bli kvitt jødene.

Mot slutten av krigen prøvde Himmler å kapitulere det tyske riket, mot at han gikk fri for anklager.

Da Hitler fikk vite om forhandlingene med de allierte, raste han i timevis over «verdenshistoriens skammeligste forræderi», før han beordret Himmler skutt.

Himmler kom imidlertid sine landsmenn i forkjøpet, og tok sitt eget liv i engelsk fangenskap 23. mai 1945.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)