Hopp til innhold

Holt kritiserer kvinneandelen i krimpris: ­– Påfallende mangel

Hvert år deles Rivertonprisen ut til den beste norske krimboka. I år er det Heine Bakkeid som får prisen for boken «St. Avenger».

Anne Holt

Anne Holt reagerer på mangelen på kvinnelige vinnere av Rivertonprisen.

Foto: Ole Gunnar Onsøien

Rivertonprisen, eller «Den gylne revolver» som den egentlig heter, deles ut av en uavhengig litterær jury bestemt av Rivertonklubbens styre. Prisen tildeles årets beste norske krimbok, og har blitt delt ut siden 1972.

Rivertonprisen for 2021 gikk til Heine Bakkeid for boken «St. Avenger».

Det er en stor anerkjennelse. Jeg har vært nominert før, men det er veldig gøy å vinne, sier Bakkeid.

Heine Bakkeid

Heine Bakkeid er årets Riverton-prisvinner.

Foto: Stig Jaarvik / NRK

Reagerer på mangelen på kvinnelige vinnere.

Blant de som var nominerte til prisen var Anne Holt, som vant prisen i 1994 for «Salige er de som tørster».

I tillegg til Holt, og vinneren Bakkeid, var Terje Bjøranger for «Kalifatet», Samuel Bjørk for «Ulven», og Jan-Erik Fjell for «Ringmannen» nominert til prisen.

På de 50 årene prisen har blitt delt ut har kun 6 kvinner blitt tildelt prisen. Det reagerer Anne Holt kraftig på, og skriver følgende i et innlegg på Facebook:

– Jeg har tidligere, både her inne og fra scenen på Krimfestivalen tidligere i år, uttalt meg sterkt kritisk til den helt påfallende mangelen på kvinnelige vinnere. Bare seks på femti år, bare to siden årtusenskiftet. Dette står på ingen måte i forhold til den rollen kvinner spiller og har spilt i denne sjangeren, og gjenspeiler definitivt ikke kvaliteten av den. Denne kritikken står jeg for, i dag og alle andre dager.

Holt ønsket ikke kommentere saken ytterligere til NRK enn det hun skrev på Facebook og uttalte på Krimfestivalen.

Bakkeids fjerde krimroman

Heine Bakkeid debuterte i 2005 med den humoristiske science fiction-romanen «Bobejim – spesialagenten». Boken Bakkeid vant for, «St. Avenger», er hans fjerde kriminalroman. Krimbøkene hans er utgitt i 18 land. Han er glad det var nettopp denne boken han vant for.

– Jeg bruker litt mer tid enn andre, og har brukt mye tid på denne boka her. Jeg er veldig glad juryen ser det jeg har brukt tid på også. Det motiverer meg til videre arbeid.

Juryen begrunner tildelingen slik:

Den må leses, langsomt; ikke minst gjelder det kapitlene om fortidshendelser som er avgjørende for alt som skjer på nåtidsplanet. Alt betyr, alt henger sammen. Og alt er velstrukturert og velskrevet. Det er slik en glede å gi Rivertonprisen for 2021 til Heine Bakkeid for romanen «St. Avenger».

– Jeg er veldig enig med juryen, legger en lattermild Bakkeid til.

Rivertonprisen

Det er Rivertonklubben som deler ut prisen.

Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK

Trofeet er en forgylt revolver. Hvordan han skal få med den gjennom sikkerhetskontrollen på flyplassen er han spent på.

– Jeg har gått gjennom alle tenkelige scenarioer og ringt Norwegian. Han jeg snakket med lovte at det skulle gå bra og ønsket med lykke til mens han lo litt. Revolveren er jo plombert.

Rivertonprisen er et samarbeid mellom Rivertonklubben, Den norske Forleggerforening og Bokhandlerforeningen.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober