NRK Meny
Normal

Hege Storhaug ble kastet ut av Facebook

Hege Storhaug i organisasjonen Human Rights Service ble mandag kveld kastet ut av Facebook etter at flere har rapportert inn profilen hennes for å være full av upassende innhold. Kort tid senere var kontoen aktivert igjen.

Hege Storhaug

UTESTENGT: Hege Storhaug er informasjonsleder i Human Rights Service. Enkelte har krevd at organisasjonen minster statsstøtten for sine uttalelser om islam og innvandring, mens andre har støtter HRS som en alternativ stemme i offentligheten.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Overfor Aftenposten bekrefter Storhaug at hennes private Facebook-profil ble steng mandag kveld. Kort tid senere var den imidlertid gjenåpnet.

– Dette er veldig spesielt. Jeg er alltid forsiktig med hva jeg legger ut på Facebook og vet ikke hva begrunnelsen er. Slik jeg har forstått det, er det en gruppe knyttet til Rabita-moskeen, som jeg har satt kritisk søkelys på i mange år, som står bak dette, sier Storhaug til Aftenposten.

Styreleder Hossam Belkilani i organisasjonen Norges Unge Muslimer skriver imidlertid på Facebook at det var de som har sørget for at Storhaug er kastet ut ved å rapportere henne inn for upassende innhold.

«Rasisten, og islamhateren Hege Storhaug er fjernet fra Facebook. Bra jobbet alle sammen!!», skrev Belkialini på sin profil. Statusen ble senere fjernet.

Tilbakemeldingen på rapporteringen fra Facebook lyder som følger:

«Takk for at du gjør oss oppmerksom på profilen du rapporterte for å være full av upassende innhold. Vi fjernet profilen fordi den strider mot Facebooks standarder. Vi har informert Hege Storhaug om at profilen er blitt fjernet, men ikke at du rapporterte den, skriver Facebook.

«Moskékrefter»

Hege Storhaugs offentlige forfatterprofil har hele tiden vært åpen, og her skriver hun:

«Så skulle jeg oppleve dette også: Moskékrefter klarte å få Facebook til å deaktivere min private profil grunnet «upassende innhold». Vi kan kalle det en «annerledes bokanmeldelse».»

NRK har prøvd å komme i kontakt med Storhaug, uten å lykkes. NRK har vært i kontakt med styreleder Hossam Belkilani i Norges Unge Muslimer, som foreløpig ikke har hatt anledning til å svare på spørsmål fra NRK.

Til VG avviser lederen i Norges Unge muslimer, Zakaria Saaliti, at dette er noe aksjon de har organisert, men han medgir at enkeltpersoner i organisasjonen har stått bak aksjonen.

Facebook: Noen ganger skjer det feil

Facebook kommenterer ikke konkrete saker, men sier følgende i en kommentar til NRK:

– Vi fjerner aldri innhold på Facebook, bare fordi noe er rapportert mange ganger. Noen ganger skjer det feil, og når det skjer prøver vi å rette opp i dem så fort som mulig, sier en talsperson fra Facebook til NRK.

Aktuell med ny bok

Hege Storhaug har vært kontroversiell på grunn av sine meninger og uttalelser om islam, og kom nylig ut med boken «Islam - den 11. landeplage».

Storhaug har engasjert seg i kampen mot tvangsekteskap, kjønnslemlestelse og kvinneundertrykking, og har selv bodd i Pakistan. 53-åringen har fått kritikk for å være islamfiendtlig. Hun uttalte tidligere i år at flyktningestrømmen ville bringe med seg 8000 IS-sympatisører, en uttalelse hun senere beklaget.

Organisasjonen Norges Unge Muslimer, som angivelig har rapportert Storhaug for upassende innhold på Facebook, kom i medienes søkelys tidligere i høst da de valgte å invitere den omstridte islamistpredikanten Kamal El-Mekki til Oslo.

Organisasjonen valgte senere å droppe El-Mekki som foredragsholder.

Den korte utestengingen av Hege Storhaug rakk å skape reaksjoner på Twitter:

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold