Hege Schøyen

Hun er utdannet sanger, og har gjort karriere både på reyvscenen og på TV. Nå fyller hun 50, og er i gang med ny film. Hege Schøyen er gjest i Stjerneklart.

Hege Schøyen
Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Hege Schøyen som Stælken Gundersen
Foto: NRK

Hege Schøyen ble født 22. mai 1957 i Oslo. Hun tok utdannelse ved Norges Musikkhøyskole med sang som hovedfag. Etter utdannelsen arbeidet hun som korist til hun debuterte på scenen i stykket ”På floss med katta”. Det var på Chat Noir i 1982. 4 år etter holdt publikum på å le seg i hjel av figuren hennes som het ”Stælken Gundersen”, en litt punchdrunk bokser.

Hege har spilt med en rekke underholdningsartister: Vazelina Bilopphøggers, Dizzie Tunes, Sven Nordin, Nils Vogt og Øystein Sunde. Men sammen med Øyvind Blunck har hun nærmest tilbrakt et helt liv, i hvert fall et kunstnerliv. Hvem husker ikke ”Bare gode venner” og ”Fast følge”, for ikke å snakke om TV-paret Reidar og Bitten, der Hege spilte en tyggegummityggende og litt undrende Bitten, på slutten av 1980- og begynnelsen av 1990-tallet.

Hege Schøyen har spilt i ”Den glade enke” på Nationaltheatret og i en rekke norske og svenske filmer, mest biroller, helt til hun fikk hovedrollen i filmen ”Suffløsen” i 1999, en rolle som brakte henne flere priser. Siden har hun spilt Tina i Alla älskar Alice, Ursula Wasserschmidt i Olsenbanden junior, der for øvrig hennes sønn, Jacob Schøyen Andersen, som hun har med ektemannen og jazzartisten Arild Andersen, spilte rollen som Dynamitt-Harry.

Kong Harald og Hege Schøyen
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

I 2006 var hun Helene i filmen ”Andre omgang”. TV-serien Hege & Kjersti, sammen med Kjersti Holmen, er noe vi også husker henne fra. Hun forærte kong Harald boksehanskene på hans 70-årsdag, og nå skal hun gå i gang med innspilling av Robert Youngs film ”Wide Blue Yonder” i samme måned som hun selv fyller 50.

Stjerneklart med Hege Schøyen, mandag 23.04.07 kl. 22.05 på NRK P1.

 

Kulturstrøm

 • Picasso-kunst solgt for 835 mill.kr

  Elleve malerier og andre kunstverker av Pablo Picasso, er solgt på en Sotheby's-auksjon i Las Vegas for over 100 millioner dollar, rundt 835 millioner kroner. Maleriet «Kvinne med rød-oransje alpelue» fra 1938, som viser en av Picassos elskere, Marie-Therese Walter, gikk for den høyeste enkeltsummen, melder Reuters.

  Picassobildet "Kvinne med rød-oransje alpelue" ble solgt på auksjon i Las vegars lørdag
  Foto: Ellen Schmidt / AP
 • Våpen avfyrt i vanvare to ganger

  Ved minst to tilfeller ble rekvisittvåpen utilsiktet avfyrt på Alec Baldwins filmsett før en kvinne ble drept, ifølge New York Times. Rettsdokumenter viser at politiet retter etterforskningen mot spesialisten som hadde ansvar for våpenet og for assistenten som ga det til Baldwin.

 • Tidligere problemer med våpenet

  Revolveren som tok livet av den amerikanske filmfotografen Halyna Hutchins denne uka, skal også tidligere har hatt problemer. Kilder opplyser til Los Angeles Times at det samme våpenet har gått av tidligere under filminnspillingen.

  Flere ansatte på settet bekrefter overfor avisen at revolveren gikk av to ganger forrige helg da Alec Baldwins stuntmann håndterte våpenet.