NRK Meny
Normal

Heftig temperament

Er det slik at franskmenn er mer tilbøyelige til å kaste kaker eller andre ting når de blir sinte? Ingen forskning har ennå klart å påvise at noen folkeslag er mer lidenskapelig temperamentsfulle enn andre. Men det betyr ikke at det IKKE er slik.

Ashley

Ashley er fra New York og føler seg fri til å si og gjøre hva hun vil. Også når hun er sint.

Foto: Namra Saleem / NRK

Noen kaster og knuser ting når de blir sinna, andre holder alt inni seg. Migrapolis har vært på gata og forsøkt å finne ut hvordan ulike folk reagerer.

– Jeg kan gjerne bli frekkere når jeg er sint, jeg holder ikke noe inni meg, sier Ashley som vi treffer i Oslo.

- Jeg er ikke sikker, men det kan ha noe med at jeg er amerikaner å gjøre, og at jeg føler at jeg har friheten til å si og gjøre det jeg vil.

Om det er mye sinne som bygger seg opp jogger Ashley eller trener yoga for å få ro i sjelen.

Skriker alene


Lulav

Lulav har kurdisk opphav, men har det noe å si for temperamentet hennes?

Foto: Namra Saleem / NRK

– Enten er jeg helt stille, eller så skriker jeg når jeg er alene, forteller Lulav. - Foreldrene mine kommer fra Kurdistan og når pappa blir sint skriker han som bare det, mens mamma helst vil grine.

Går bort

Hassan

Hassan er fra Somalia, men vil ikke påstå han har typisk somalisk temperament.

Foto: Namra Saleem / NRK

– Jeg prøver å kontrollere sinnet, og prøver helst å komme meg bort fra personen eller situasjonen som gjør meg sint. Av og til trener jeg eller går tur, sier Hassan med røtter i Somalia.

Klikker

Konrad

Konrad behersker seg når han er i Norge.

Foto: Namra Saleem / NRK

– Jeg kan klikke når jeg blir sint, men jeg har aldri brukt vold her i Norge, sier Konrad. Det har hendt i Argentina at jeg blir mer aggressiv og voldelig.

Uhøflig å vise sinne

Faiza

Faiza er oppdratt til å ikke vise sinne.

Foto: Namra Saleem / NRK

– Når jeg blir sint, sitter jeg alene, sier Faiza. Hjemme hos oss er det uhøflig å vise at man er sint, men i Marokko er det faktisk vanlig å kjefte i offentligheten.

Kulturstrøm

  • Første rivetillatelse er gitt

    Plan- og bygningsetaten har gitt tillatelse til å rive regjeringsbygg 4 og Møllergata 17, de første tillatelsene som er gitt til det nye regjeringskvartalet. Etaten har ikke fått inn merknader til riving av disse to byggene.

  • Jakob Oftebro spiller Peer Gynt

    Det er nå endelig klart at Jakob Oftebro skal spille Peer Gynt på Gålå i august. Oftebro ble brannskadet under filminnspilling og det var usikkert om han kunne spille på Gålå. – Jeg gleder meg til å stå på scenen på Gålå med pappa og alle aktørene en gang til, sier Jakob Oftebro i en pressemelding.