Hopp til innhold

Heftig temperament

Er det slik at franskmenn er mer tilbøyelige til å kaste kaker eller andre ting når de blir sinte? Ingen forskning har ennå klart å påvise at noen folkeslag er mer lidenskapelig temperamentsfulle enn andre. Men det betyr ikke at det IKKE er slik.

Ashley

Ashley er fra New York og føler seg fri til å si og gjøre hva hun vil. Også når hun er sint.

Foto: Namra Saleem / NRK

Noen kaster og knuser ting når de blir sinna, andre holder alt inni seg. Migrapolis har vært på gata og forsøkt å finne ut hvordan ulike folk reagerer.

– Jeg kan gjerne bli frekkere når jeg er sint, jeg holder ikke noe inni meg, sier Ashley som vi treffer i Oslo.

- Jeg er ikke sikker, men det kan ha noe med at jeg er amerikaner å gjøre, og at jeg føler at jeg har friheten til å si og gjøre det jeg vil.

Om det er mye sinne som bygger seg opp jogger Ashley eller trener yoga for å få ro i sjelen.

Skriker alene


Lulav

Lulav har kurdisk opphav, men har det noe å si for temperamentet hennes?

Foto: Namra Saleem / NRK

– Enten er jeg helt stille, eller så skriker jeg når jeg er alene, forteller Lulav. - Foreldrene mine kommer fra Kurdistan og når pappa blir sint skriker han som bare det, mens mamma helst vil grine.

Går bort

Hassan

Hassan er fra Somalia, men vil ikke påstå han har typisk somalisk temperament.

Foto: Namra Saleem / NRK

– Jeg prøver å kontrollere sinnet, og prøver helst å komme meg bort fra personen eller situasjonen som gjør meg sint. Av og til trener jeg eller går tur, sier Hassan med røtter i Somalia.

Klikker

Konrad

Konrad behersker seg når han er i Norge.

Foto: Namra Saleem / NRK

– Jeg kan klikke når jeg blir sint, men jeg har aldri brukt vold her i Norge, sier Konrad. Det har hendt i Argentina at jeg blir mer aggressiv og voldelig.

Uhøflig å vise sinne

Faiza

Faiza er oppdratt til å ikke vise sinne.

Foto: Namra Saleem / NRK

– Når jeg blir sint, sitter jeg alene, sier Faiza. Hjemme hos oss er det uhøflig å vise at man er sint, men i Marokko er det faktisk vanlig å kjefte i offentligheten.

Kulturstrøm

 • Banksy-utstilling til Oslo

  I februar kommer Banksy-utstillingen «The Mystery of Banksy – A Genius Mind» til Økern-senteret i Oslo.

  Utstillingen åpner 23. februar og vil vise fram nærmere 150 reproduksjoner av gatekunstnerens verker. Utstillingen skal ikke være godkjent av kunstneren selv, på grunn av hans anonyme status.

  – Vi er utrolig stolte for å kunne åpne dørene til denne storslagne utstillingen på Økernsenteret, sier arrangør Bjørn Heiseldal ved Thalia teater til NTB.

  1,4 millioner personer har besøkt utstillingen siden den åpnet i München våren 2021. Den har siden vært innom både Wien, Berlin, Zürich, Hamburg og Malmö.

  Den britiske kunstnerens identitet er forblitt en godt bevart hemmelighet, til tross for at hans kunststunt har vekket stor oppmerksomhet internasjonalt i en årrekke. Det er imidlertid antatt at han er en mann 45-50- alderen som er fra Bristol i England.

Flere kulturnyheter

Jon Fosse ord for ord

Fosse-fest i 40 timer

Jon Fosse byrja nobelforedraget med å fortelje om si livslange frykt for høgtlesing

– Og no nesten heilt utan redsle, las han skjelvande. Nobelforedraget til Jon Fosse rørte fleire.