Hopp til innhold

Heftig temperament

Er det slik at franskmenn er mer tilbøyelige til å kaste kaker eller andre ting når de blir sinte? Ingen forskning har ennå klart å påvise at noen folkeslag er mer lidenskapelig temperamentsfulle enn andre. Men det betyr ikke at det IKKE er slik.

Ashley

Ashley er fra New York og føler seg fri til å si og gjøre hva hun vil. Også når hun er sint.

Foto: Namra Saleem / NRK

Noen kaster og knuser ting når de blir sinna, andre holder alt inni seg. Migrapolis har vært på gata og forsøkt å finne ut hvordan ulike folk reagerer.

– Jeg kan gjerne bli frekkere når jeg er sint, jeg holder ikke noe inni meg, sier Ashley som vi treffer i Oslo.

- Jeg er ikke sikker, men det kan ha noe med at jeg er amerikaner å gjøre, og at jeg føler at jeg har friheten til å si og gjøre det jeg vil.

Om det er mye sinne som bygger seg opp jogger Ashley eller trener yoga for å få ro i sjelen.

Skriker alene


Lulav

Lulav har kurdisk opphav, men har det noe å si for temperamentet hennes?

Foto: Namra Saleem / NRK

– Enten er jeg helt stille, eller så skriker jeg når jeg er alene, forteller Lulav. - Foreldrene mine kommer fra Kurdistan og når pappa blir sint skriker han som bare det, mens mamma helst vil grine.

Går bort

Hassan

Hassan er fra Somalia, men vil ikke påstå han har typisk somalisk temperament.

Foto: Namra Saleem / NRK

– Jeg prøver å kontrollere sinnet, og prøver helst å komme meg bort fra personen eller situasjonen som gjør meg sint. Av og til trener jeg eller går tur, sier Hassan med røtter i Somalia.

Klikker

Konrad

Konrad behersker seg når han er i Norge.

Foto: Namra Saleem / NRK

– Jeg kan klikke når jeg blir sint, men jeg har aldri brukt vold her i Norge, sier Konrad. Det har hendt i Argentina at jeg blir mer aggressiv og voldelig.

Uhøflig å vise sinne

Faiza

Faiza er oppdratt til å ikke vise sinne.

Foto: Namra Saleem / NRK

– Når jeg blir sint, sitter jeg alene, sier Faiza. Hjemme hos oss er det uhøflig å vise at man er sint, men i Marokko er det faktisk vanlig å kjefte i offentligheten.

Kulturstrøm

 • Oslo Pride takker for støtten

  Oslo Pride har mottatt støtteerklæringer fra inn- og utland i løpet av den siste uken etter masseskytingen natt til lørdag.

  – I løpet av de siste dagene har vi fått mye støtte. Det setter vi enormt pris på. Jeg er sikker på at støtten også vil være der når det er trygt å samle skeive i Oslos gater til et stort arrangement igjen, sier leder av Oslo pride, Inger Kristin Haugsevje.

  Oslo pride opplyser dette i ei pressemelding og skrive at de ikke vil arrangere noe i juli måned.

  Statsråder og det skeive miljøet i dialogmøte
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Enormt stor pengebruk på festivaler i sommer

  Forbruket på mat og drikke og annet tilbehør på festivaler i sommer har økt med over 60 prosent sammenlignet med normalsommeren 2019, ifølge Bankaxept.

  – At festivaler og konserter går så bra, tyder på at mange har fått litt brakkesyke etter to år med oppussing og sofatilværelse med familien, sier leder Kjetil Bøe for Bankaxept i en pressemelding.

  I juni omsatte festivalene for 140 millioner kroner. Det er 85 millioner kroner mer enn i juni i normalåret 2019.

 • Subwoofer med ny låt på VG-lista

  En av opptredene som sørget for mest hopping under «VG-lista Rådhusplassen» var Subwoolfer. Nå tar duoen turen også til Trondheim og Bergen.

  Med seg på turnéen tar de maskerte ulvene en splitter ny låt. Til tross for at gruppen tidligere har uttalt at de bare kom til jorden for å vinne Melodi Grand Prix, har de bestemt seg for å bli her en liten stund til.