Heftig rasismedebatt

Fullsatt sal og høy temperatur under rasismedebatt på Litteraturhuset.

Rasismedebatt på Litteraturhuset

Fra debatten på Litteraturhuset

Foto: Thomas Alvarstein Owe / NRK

Aftenpostens rasismedebatt oppsummert på Litteraturhuset. Utenriksminister Jonas Gahr Støre, Kari Helene Partapuoli fra Antirasistisk senter, Fremskrittspartiets innvandringspolitiske talsmann Per-Willy Amundsen, og integreringsrådgiver Loveleen Rihel Brenna møttes for å diskutere temaet.

Jan Høeg

Jan Høeg

Foto: NRK

Innvandringsmotstander pepet ut

Nestleder for Folkeaksjonen mot innvandring, krigsveteranen Jan Høeg, ble pepet ut av publikum da han holdt et flammende innlegg mot innvandring under den åpne spørrerunden.

- Dere eier ikke høflighet, hold munn der opp, tordnet Høeg til en fullsatt sal på Litteraturhuset.

- Ethvert folk har rett til sitt hjemland, fortsatte Høeg.

- Vi er i ferd med å begå kollektivt selvmord. Det er en skandale, en tragedie, for ethvert folk. Det bør dere våkne til å skjønne.

Se video med Høegs innlegg her!

Innlederne ordla seg noe mer diplomatisk.

- En rasist i alle

Kari Helene Partapuoli

Kari Helene Partapuoli, leder i Antirasistisk senter

Foto: Thomas Alvarstein Owe / NRK

- Det er en rasist i oss alle, derfor nøler vi med å erkjenne at rasismen faktisk eksisterer, sa Kari Helene Partapuoli i sin innledning.

- Vi gjemmer oss ofte bak begreper som kulturkollisjon og fremmedfrykt når det egentlig er snakk om rasisme, sa lederen for Antirasistisk senter.

Partapuoli mener ubehaget for å ta inn over seg at en selv er del av et system der rasisme forekommer, gjør etniske nordmenn handlingslammet i forhold til problemet.

- Rasismen foregår i de systemer vi deltar i og påvirker. Hvis vi er enige om at det finnes, er det vi som må gjøre noe med det, sier Partapuoli.

- Blir aldri kvitt rasisme

Utenriksminister Jonas Gahr Støre på talerstolen på Litteraturhuset

Utenriksminister Jonas Gahr Støre var hovedinnleder.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Utenriksminister Jonas Gahr Støre mener at vi, så lenge vi lever tett på hverandre, aldri vil bli kvitt rasisme.

- Visjonen må være nulltoleranse, men vi vil nok aldri komme dit at vi kan slappe av og si at målet er nådd, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

I sitt innlegg sa utenriksministeren at fordommer finnes i alle.

- Det er viktig å jobbe mot disse, for veien er kort fra fordommer til rasisme. Spåket vi bruker og måten vi omtaler hverandre på er svært viktig, og det er her holdningsdannelsen begynner.

Videre fortalte Støre at regjeringen i dag har evaluert sin handlingsplan mot rasisme.

- Vi har tatt noen viktige grep. I tiden fremover må staten gå foran som et godt eksempel og ansette jobbsøkere med innvandringsbakgrunn. Dette er en viktig oppgave, og vi har ingen tid å miste.

Se video med hele debatten her!

- Regjeringen diskriminerer

Innvandringspolitisk talsmann i Frp, Per-Willy Amundsen, er imidlertid ikke imponert over regjeringens innsats.

Han mener det nærmeste vi kommer systematisert rasisme i Norge er når regjeringen kvoterer inn minoriteter.

- Dette er forskjellsbehandling, på samme måte som samer forskjellsbehandles i landets nordligste fylker.

Leder Loveleen Rihel Brenna

Loveleen Rihel Brenna.

Foto: Det nasjonale foreldreutvalget for grunnskolen

- Problemet er politikken som føres. Norsk integreringspolitikk er den største utfordingen og den fremste grunnen til at mennesker føler seg forskjellsbehandlet. Om vi ikke stiller store nok krav gjør vi innvandrerne en bjørnetjeneste, sier Amundsen.

- Dette er vår felles kamp

Integreringsrådgiver Loveleen Rihel Brenna mener politikere og media, så vel som minoriteter og den etniske majoritet, må ta ansvar for å motarbeide rasistiske holdninger.

- Dette handler om vår felles kamp, ikke oss og dem- det handler om hvordan skal vi stå sammen og bekjempe denne negative samfunnsutviklingen.

Brenna mener rettssikkerheten står i fare på grunn av media og politikeres negative fokus når det gjelder innvandrere. Hun peker på Kalbakken-drapet som et eksempel på en sak der en familietragedie forklares gjennom kulturelle feiloppfatninger.

Si din mening her!

Kulturstrøm

 • Kong Oscars gate er opna igjen

  Etter to år med anleggsarbeid stod strekninga Vertlidsallmenning til Nygaten i Kong Oscars gate klar til nyopning laurdag. Gata er ei av dei eldste gatene i Bergen, og blei offisielt opna av byutviklingsbyråd Anna Elisa Tryti.

  Nyopning Kong Oscars gate
  Foto: Stian Sørum Røkenes / NRK
 • «Dracula» fra skaperne av «Sherlock

  Netflix og BBC vil lage en TV-serie som baserer seg på klassikeren «Dracula», melder Variety. Det er fra før kjent at manusforfatterne bak den populære TV-serien «Sherlock», Mark Gatiss og Steven Moffat, har tatt på seg jobben med å omforme historien om den ikoniske vampyren til en miniserie. Serien skal være på tre 90 minutter lange episoder. – Vi har alltid hatt historier om ondskap. Det som er spesielt med «Dracula», er at Bram Stoker ga ondskapen sin egen helt, sier Mark Gatiss og Steven Moffat til filmbransjebladet (NTB).

  Sherlock Special
  Foto: Robert Viglasky / BBC
 • Kulturministeren til Ålesund

  Mondag kjem kulturminister Trine Skei Grande til Ålesund, der ho mellom anna skal besøke Balsam, Sunnmørsposten, Sponland foto og Ålesund Kunstfagskole. Statsråden avsluttar i Atlanterhavsparken, der det blir ein gjennomgang av Nasjonal status-prosjektet.

  Atlanterhavsparken i Ålesund
  Foto: Remi Sagen / NRK