Hopp til innhold

Heftig rasismedebatt

Fullsatt sal og høy temperatur under rasismedebatt på Litteraturhuset.

Rasismedebatt på Litteraturhuset

Fra debatten på Litteraturhuset

Foto: Thomas Alvarstein Owe / NRK

Aftenpostens rasismedebatt oppsummert på Litteraturhuset. Utenriksminister Jonas Gahr Støre, Kari Helene Partapuoli fra Antirasistisk senter, Fremskrittspartiets innvandringspolitiske talsmann Per-Willy Amundsen, og integreringsrådgiver Loveleen Rihel Brenna møttes for å diskutere temaet.

Jan Høeg

Jan Høeg

Foto: NRK

Innvandringsmotstander pepet ut

Nestleder for Folkeaksjonen mot innvandring, krigsveteranen Jan Høeg, ble pepet ut av publikum da han holdt et flammende innlegg mot innvandring under den åpne spørrerunden.

- Dere eier ikke høflighet, hold munn der opp, tordnet Høeg til en fullsatt sal på Litteraturhuset.

- Ethvert folk har rett til sitt hjemland, fortsatte Høeg.

- Vi er i ferd med å begå kollektivt selvmord. Det er en skandale, en tragedie, for ethvert folk. Det bør dere våkne til å skjønne.

Se video med Høegs innlegg her!

Innlederne ordla seg noe mer diplomatisk.

- En rasist i alle

Kari Helene Partapuoli

Kari Helene Partapuoli, leder i Antirasistisk senter

Foto: Thomas Alvarstein Owe / NRK

- Det er en rasist i oss alle, derfor nøler vi med å erkjenne at rasismen faktisk eksisterer, sa Kari Helene Partapuoli i sin innledning.

- Vi gjemmer oss ofte bak begreper som kulturkollisjon og fremmedfrykt når det egentlig er snakk om rasisme, sa lederen for Antirasistisk senter.

Partapuoli mener ubehaget for å ta inn over seg at en selv er del av et system der rasisme forekommer, gjør etniske nordmenn handlingslammet i forhold til problemet.

- Rasismen foregår i de systemer vi deltar i og påvirker. Hvis vi er enige om at det finnes, er det vi som må gjøre noe med det, sier Partapuoli.

- Blir aldri kvitt rasisme

Utenriksminister Jonas Gahr Støre på talerstolen på Litteraturhuset

Utenriksminister Jonas Gahr Støre var hovedinnleder.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Utenriksminister Jonas Gahr Støre mener at vi, så lenge vi lever tett på hverandre, aldri vil bli kvitt rasisme.

- Visjonen må være nulltoleranse, men vi vil nok aldri komme dit at vi kan slappe av og si at målet er nådd, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

I sitt innlegg sa utenriksministeren at fordommer finnes i alle.

- Det er viktig å jobbe mot disse, for veien er kort fra fordommer til rasisme. Spåket vi bruker og måten vi omtaler hverandre på er svært viktig, og det er her holdningsdannelsen begynner.

Videre fortalte Støre at regjeringen i dag har evaluert sin handlingsplan mot rasisme.

- Vi har tatt noen viktige grep. I tiden fremover må staten gå foran som et godt eksempel og ansette jobbsøkere med innvandringsbakgrunn. Dette er en viktig oppgave, og vi har ingen tid å miste.

Se video med hele debatten her!

- Regjeringen diskriminerer

Innvandringspolitisk talsmann i Frp, Per-Willy Amundsen, er imidlertid ikke imponert over regjeringens innsats.

Han mener det nærmeste vi kommer systematisert rasisme i Norge er når regjeringen kvoterer inn minoriteter.

- Dette er forskjellsbehandling, på samme måte som samer forskjellsbehandles i landets nordligste fylker.

Leder Loveleen Rihel Brenna

Loveleen Rihel Brenna.

Foto: Det nasjonale foreldreutvalget for grunnskolen

- Problemet er politikken som føres. Norsk integreringspolitikk er den største utfordingen og den fremste grunnen til at mennesker føler seg forskjellsbehandlet. Om vi ikke stiller store nok krav gjør vi innvandrerne en bjørnetjeneste, sier Amundsen.

- Dette er vår felles kamp

Integreringsrådgiver Loveleen Rihel Brenna mener politikere og media, så vel som minoriteter og den etniske majoritet, må ta ansvar for å motarbeide rasistiske holdninger.

- Dette handler om vår felles kamp, ikke oss og dem- det handler om hvordan skal vi stå sammen og bekjempe denne negative samfunnsutviklingen.

Brenna mener rettssikkerheten står i fare på grunn av media og politikeres negative fokus når det gjelder innvandrere. Hun peker på Kalbakken-drapet som et eksempel på en sak der en familietragedie forklares gjennom kulturelle feiloppfatninger.

Si din mening her!

Kulturstrøm

 • Bruce Willis nekter for å ha solgt ansiktet

  Den amerikanske filmstjernen og actionhelten Bruce Willis nekter for at han har solgt rettighetene til ansiktet sitt til et selskap som lager deepfakes, skriver BBC.

  Deepfake betyr at et bilde eller video forfalskes ved at en persons ansikt plasseres på en annens kropp. Metoden blir brukt ved produksjon av blant annet falske nyheter og i pornobransjen.

  Agenten til Bruce Wiilis avviser at noen slik avtale er inngått.

 • Justisministaren bruker Tiktok uten å spørre om råd

  Justisminister Emilie Enger Mehl har ikkje spurt norske tryggingsstyresmakter om råd før ho tok i bruk den kinesiske appen TikTok i september. Fleire ekspertar advarer om at appen er eit datainnsamlingsverktøy som vidaresender informasjon til Kina.

  Førsteamanuensis i informasjonssikkerheit ved NTNU, Gaute Bjørklund Wangen ved NTNU meiner mehls bruker problematisk.

  – Det er veldig uheldig at ho ikkje tar eit meir aktivt grep og spør om råd. Det er snakk om justisministeren vår, som har ei sentral rolle i den digitale tryggleiken vår, seier Wangen til NRK.

 • Paris presenterer vårmoten

  Under moteuken i Paris er flere kolleksjoner med vårmote presentert. Bildet viser et snasent forslag fra moteskaperen Comme des Garcons.

  Moteuken i Paris, Comme des Garcons vårkolleksjon for 2023
  Foto: GEOFFROY VAN DER HASSELT / AFP