Hopp til innhold

HBO-serie kan ha gitt gjennombrudd i drapsetterforskning

Lørdag ble den amerikanske mangemillionæren Robert Durst pågrepet i New Orleans. Søndag kom dokumentarserien «The Jinx» med en avsløring som kan bidra til at Durst kobles til tre drap.

Robert Durst

ARRESTERT LØRDAG: Millionær, fengselsfugl og «The Jinx»-hovedperson Robert Durst ble pågrepet i New Orleans.

Foto: Pat Sullivan / Ap

Serien «The Jinx», som de siste seks søndagene har gått på betalkanalen HBO, er et dypdykk i historien rundt eiendomsarvingen Robert Durst fra New York, en historie som spenner over tre delstater og fire tiår.

Durst er mistenkt for å ha forårsaket forsvinningen til sin første kone Kathleen Durst i 1982, såvel som å stå bak drapet på venninnen Susan Berman i Los Angeles i 2000 og på naboen Morris Black i Galveston, Texas, året etter.

Lørdag ble han arrestert i New Orleans, siktet for drapet i Los Angeles for femten år siden.

Avslørte seg i lydopptak

Durst ble tiltalt og stilt for retten for det siste drapet, men slapp til slutt unna med å sone tre år for mindre forbrytelser.

Den folkesky og omvandrende millionæren har hele tiden hevdet sin uskyld, men søndagens avslutningsepisode bød lytterne på et lydopptak som kan være det fellende beviset mot Durst.

«Hva gjorde jeg? Jeg drepte dem alle, selvfølgelig,» visker han til seg selv i et øyeblikk han tror han er alene og med mikrofonen slått av.

Programskapere varslet politiet

Produsentene Andrew Jarecki og Marc Smerling forteller til New York Times at de i løpet av researcharbeidet har kommet frem til nye bevis i saken, blant dem det avslørende opptaket, som ikke ble oppdaget før to år etter at intervjuet ble gjort.

Tidlig i 2013 tok de kontakt med politiet i Los Angeles, som nylig gjenåpnet drapssaken til Susan Berman.

Om opptaket vil bli godtatt som bevis i eventuelle nye rettssaker, gjenstår foreløpig å se. En jussprofessor New York Times har snakket med, mener det er en god sjanse, så lenge det kan bevises at lydopptaket ikke er tuklet med.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.