NRK Meny
Normal

HBO-serie kan ha gitt gjennombrudd i drapsetterforskning

Lørdag ble den amerikanske mangemillionæren Robert Durst pågrepet i New Orleans. Søndag kom dokumentarserien «The Jinx» med en avsløring som kan bidra til at Durst kobles til tre drap.

Robert Durst

ARRESTERT LØRDAG: Millionær, fengselsfugl og «The Jinx»-hovedperson Robert Durst ble pågrepet i New Orleans.

Foto: Pat Sullivan / Ap

Serien «The Jinx», som de siste seks søndagene har gått på betalkanalen HBO, er et dypdykk i historien rundt eiendomsarvingen Robert Durst fra New York, en historie som spenner over tre delstater og fire tiår.

Durst er mistenkt for å ha forårsaket forsvinningen til sin første kone Kathleen Durst i 1982, såvel som å stå bak drapet på venninnen Susan Berman i Los Angeles i 2000 og på naboen Morris Black i Galveston, Texas, året etter.

Lørdag ble han arrestert i New Orleans, siktet for drapet i Los Angeles for femten år siden.

Avslørte seg i lydopptak

Durst ble tiltalt og stilt for retten for det siste drapet, men slapp til slutt unna med å sone tre år for mindre forbrytelser.

Den folkesky og omvandrende millionæren har hele tiden hevdet sin uskyld, men søndagens avslutningsepisode bød lytterne på et lydopptak som kan være det fellende beviset mot Durst.

«Hva gjorde jeg? Jeg drepte dem alle, selvfølgelig,» visker han til seg selv i et øyeblikk han tror han er alene og med mikrofonen slått av.

Programskapere varslet politiet

Produsentene Andrew Jarecki og Marc Smerling forteller til New York Times at de i løpet av researcharbeidet har kommet frem til nye bevis i saken, blant dem det avslørende opptaket, som ikke ble oppdaget før to år etter at intervjuet ble gjort.

Tidlig i 2013 tok de kontakt med politiet i Los Angeles, som nylig gjenåpnet drapssaken til Susan Berman.

Om opptaket vil bli godtatt som bevis i eventuelle nye rettssaker, gjenstår foreløpig å se. En jussprofessor New York Times har snakket med, mener det er en god sjanse, så lenge det kan bevises at lydopptaket ikke er tuklet med.

Flere kulturnyheter