Hopp til innhold

Maher svarte på rasismebeskyldninger

Talkshow-vert og religionskritiker Bill Maher er blitt møtt med fordømmelse og krav om boikott etter sin opphetede islam-krangel med Ben Affleck. Fredag svarte han kritikerne på direkten.

Hollywood-stjernen Ben Affleck og den profilerte komikeren og religionskritikeren Bill Maher barket tidligere denne måneden sammen under Mahers ukentlige, direktesendte talkshow «Real Time With Bill Maher».

I programmet hevdet Maher at venstresiden i USA ikke tør kritisere overgrep mot kvinner og minoriteter innenfor islam, av frykt for å bli stemplet som islamofobe.

Det fikk Affleck, som er kjent for å være på venstresiden i det amerikanske politiske landskapet, til å anklage programlederen for rasisme og svartmaling.

Se video av krangelen nederst i artikkelen.

Les: Ben Affleck i islam-debatt: – Det er ekkelt og rasistisk!

Vil stanse Maher-tale

Det opphetede sammenstøtet mellom de to utløste en lengre debatt i amerikansk offentlighet, der Maher ble beskyldt for å være både rasist og islamofob.

Denne uken startet en gruppe studenter ved det tradisjonelt svært liberale og venstreorienterte Berkeley-universitetet en underskriftskampanje for å stanse Mahers planlagte tale for avgangsstudentene i begynnelsen av desember.

«Bill Maher er en utilslørt rasist som ikke har noen respect for verdiene studentene og de ansatte ved Berkeley-universitetet står for, heter det i oppropet, som i skrivende stund har fått rundt 5000 underskrifter.

«Det er Universitetet i Californias ansvar å beskytte alle studenter og opprettholde en standard av av høflighet», skriver initiativtagerne videre.

– De underviser ikke i ironi lenger

Maher selv har ikke kommentert boikottkravet tidligere, men i sin faste avslutningsmonolog tok fredag han bladet fra munnen.

– Hvem fortalte dere at dere bare måtte høre ting som ikke støter dere? spurte han, med adresse til studentene som tok initiativ til oppropet.

Maher står fast på at han vil gjennomføre talen, og gjorde også et poeng ut av at årets avslutningsseremoni markerer 50-årsjubileet for studentbevegelsen ved Berkeley som kjempet for politisk ytringsfrihet på universitetsområdet.

– Jeg antar de ikke underviser om ironi på universitetet lenger.

Les også: Filmpolitiet anmelder «Gone Girl»

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK