NRK Meny
Normal

Maher svarte på rasismebeskyldninger

Talkshow-vert og religionskritiker Bill Maher er blitt møtt med fordømmelse og krav om boikott etter sin opphetede islam-krangel med Ben Affleck. Fredag svarte han kritikerne på direkten.

Hollywood-stjernen Ben Affleck og den profilerte komikeren og religionskritikeren Bill Maher barket tidligere denne måneden sammen under Mahers ukentlige, direktesendte talkshow «Real Time With Bill Maher».

I programmet hevdet Maher at venstresiden i USA ikke tør kritisere overgrep mot kvinner og minoriteter innenfor islam, av frykt for å bli stemplet som islamofobe.

Det fikk Affleck, som er kjent for å være på venstresiden i det amerikanske politiske landskapet, til å anklage programlederen for rasisme og svartmaling.

Se video av krangelen nederst i artikkelen.

Les: Ben Affleck i islam-debatt: – Det er ekkelt og rasistisk!

Vil stanse Maher-tale

Det opphetede sammenstøtet mellom de to utløste en lengre debatt i amerikansk offentlighet, der Maher ble beskyldt for å være både rasist og islamofob.

Denne uken startet en gruppe studenter ved det tradisjonelt svært liberale og venstreorienterte Berkeley-universitetet en underskriftskampanje for å stanse Mahers planlagte tale for avgangsstudentene i begynnelsen av desember.

«Bill Maher er en utilslørt rasist som ikke har noen respect for verdiene studentene og de ansatte ved Berkeley-universitetet står for, heter det i oppropet, som i skrivende stund har fått rundt 5000 underskrifter.

«Det er Universitetet i Californias ansvar å beskytte alle studenter og opprettholde en standard av av høflighet», skriver initiativtagerne videre.

– De underviser ikke i ironi lenger

Maher selv har ikke kommentert boikottkravet tidligere, men i sin faste avslutningsmonolog tok fredag han bladet fra munnen.

– Hvem fortalte dere at dere bare måtte høre ting som ikke støter dere? spurte han, med adresse til studentene som tok initiativ til oppropet.

Maher står fast på at han vil gjennomføre talen, og gjorde også et poeng ut av at årets avslutningsseremoni markerer 50-årsjubileet for studentbevegelsen ved Berkeley som kjempet for politisk ytringsfrihet på universitetsområdet.

– Jeg antar de ikke underviser om ironi på universitetet lenger.

Les også: Filmpolitiet anmelder «Gone Girl»