HBO Nordic skrur opp prisen

Strømmmetjenesten begrunner det med at de produserer mer både norsk og amerikansk original innhold, og justerer prisen deretter.

Beforeigners

«Beforeigners» var den første norske serien hos HBO Nordic.

Foto: HBO Nordic

Mandag sendte HBO Nordic ut en e-post til sine kunder om at de nå vil sette opp månedsprisen fra 99 kroner til 109 kroner i måneden.

«Grunnen til prisøkningen er at vi trapper opp vår produksjon av kvalitetsserier slik at vi kan tilby deg enda flere amerikanske HBO-produksjoner som «Watchmen» og «Chernobyl», så vel som en rekke lokalt produserte HBO-serier som «Beforeigners» og «Gösta», i de kommende månedene», står det i mailen sendt til kundene.

I oktober ble det klart at staten ville tvinge strømmetjenester som HBO og Netflix til å lage flere norske tv-serier.

HBO Nordic svarer ikke konkret på spørsmål om prisøkningen har sammenheng med at pålegget fra Kulturdepartementet.

I en e-post skriver srømmetjenesten at de har opplevd økt etterspørsel etter TV-serier, og at de derfor har økt produksjonen både i USA og lokalt i Norden og Norge.

«Vi har justert pris i henhold til disse investeringene, og gleder oss veldig til å tilby et enda større utvalg av nye og spennende serier, dokumentarer og filmer til våre brukere», avslutter de.

Strømmetjenesten lanserte sin første norske serie, «Beforeigners», tidligere i høst. Den satt da ny strømmerekord for HBO i Norge.

Netflix varslet mulig prisøkning i fjor

Også Netflix har varslet mulig prisøkning, som følge av et EU-krav om minst 30 prosent europeisk innhold hos strømmetjenestene.

I oktober sa Netflix til NRK at de allerede har flere norske produksjoner i produksjon, men svarte ikke på om det betyr prisøkning.

Kulturminister Trine Skei Grande sa til NRK i oktober at de så på hva andre land i Europa gjør for å få lokalt produserte filmer og serier.

– Dette for å sørge for at strømmetjenestene også bidrar i norsk kulturskaping og norsk filmskaping, sa hun da.

– Forbrukerne må ta regningen

Direktør i Virke Produsentforening, Åse Kringstad, jublet over nyheten da den kom. Hun pekte også på at flere strømmeaktører allerede hadde begynt å satse på norsk innhold.

– Så hvordan dette vil slå ut for forbrukeren, kan man bare spekulere i, sa hun da.

Hans-Petter Nygård-Hansen mente da at det var naturlig at det var forbrukeren som måtte ta noe av regninga.

– Når kostnadene for Netflix går opp, og de blir pålagt å produsere mer, er det naturlig å anta at det vil komme til oss, sa han da.

Kulturstrøm

  • Spotify stenger i Norge

    Verdens største musikkstrømmetjeneste, Spotify, skal legge ned i Norge. Dette rammer i første omgang de ansatte i Oslo, melder næringslivsnettstedet Børsen. De får ikke opplyst om nedleggingen har noen praktisk betydning for strømmegigantens norske kunder. I 2018 hadde selskapet sju ansatte i Norge, men i dag er det oppført to (NTB).

  • Leder Kulturrådet

    Komponist Lars Petter Hagen er i statsråd oppnevnt til ny rådsleder i Kulturrådet. I tillegg er det oppnevnt to nye medlemmer og et nytt varamedlem. Hagen har lang erfaring i norsk kulturliv som tidligere leder av Ny Musikk, Ultimafestivalen og nå som prosjektleder for Oslo-Filharmonien (NTB).