Hopp til innhold

HBO Nordic åpner døra på gløtt

HBO Nordic starter lanseringen av sin streamingtjeneste torsdag. Men i første omgang er det kun noen få som får tilgang til tjenesten. Og Norge må vente.

Comic Con

Game of Thrones er en av seriene som skal bli gjort tilgjengelig når HBO Nordic lanseres.

Foto: Paul Schiraldi / Ap

På mediekonferansen Digital Winners på Fornebu onsdag avslørte HBO Nordics Peter Ekelund at lanseringen av deres streamingtjeneste skjer fra torsdag av, og at den vil foregå gradvis.

– Vi lanserer med én av våre partnere i morgen, sa han under konferansen.

Men nordmenn må fortsatt smøre seg med tålmodighet. Norge er ikke med i den første utrullingen av HBO Nordic, ifølge en offisiell uttalelse fra selskapet onsdag ettermiddag:

– HBO lanseres med Telia på IPTV i Sverige i løpet av de nærmeste dagene. Deretter vil det rulles ut i resten av Norden i løpet av kort tid, sier Peter Ekelund, styreleder i HBO Nordic.

Utsatt

HBO Nordic har tidligere varslet at de vil tilby hele alt av innhold de sitter på - deriblant «The Sopranos», «The Wire», «True Blood», «Game of Thrones» og «Band of Brothers». Alt skal kunne streames via nettleser, tv-boks og mobil- og nettbrett. Prisen er satt til 79 kroner - det samme som konkurrenten Netflix la seg på da de lanserte sin lignende tjeneste for en måned siden . Også Viaplay er på markedet med sitt tilbud.

HBO Nordic har lenge sagt at de skulle lansere tjenesten sin i midten av oktober. Men dette har stadig blitt utsatt.

Sjef for HBO Nordic, Hervé Payan, holdt kortene tett til brystet da han i oktober ble bedt om å kommentere lanseringen for den nordiske tjenesten.

– HBO Nordic vil komme når vi er fornøyd med tjenesten. Vi er ennå ikke helt tilfreds, men det kommer vi til å være snart, sa han til NRK.no.

Tidligere denne måneden reagerte Forbrukerombudet på saker fra media - samt et innlegg på HBO Nordics Facebookside - om at tjenesten ville komme med en 12-måneders bindingsavtale når den ble lansert. Men HBO Nordic svarte Forbrukerombudet at de føler seg misforstått , og understreker at det også vil tilbys et flytende abonnement som kan sies opp på kort varsel.

Kulturstrøm

 • Dokumentaren om Mats «Ibelin» Steen tatt ut til Sundance

  Benjamin Rees kinodokumentar «Ibelin» er en av tre norske filmer som er tatt ut til hovedkonkurransen i Sundance-festivalen, melder Deadline onsdag kveld. Det skriver også Norsk filminstitutt i en pressemelding.

  Dokumentaren er basert på den norske gameren Mats Steen, som døde av muskelsykdom bare 25 år gammel. Da NRK fortalte historien om hans innholdsrike digitale liv i 2019, slo den alle trafikkrekorder på nrk.no og fikk både nasjonal og internasjonal oppmerksomhet. Historien ble også oversatt og publisert hos BBC.

  Dokumentaren gjenskaper livet til Mats´ avatar «Ibelin» i spillverdenen, og er produsert av Medieoperatørene og Ingvil Giske.

  Sundance Film Festival er den største uavhengige filmfestivalen i USA, og feirer 40 år i januar. Det er andre gang filmskaper Benjamin Ree har en verdenspremiere under festivalen, sist i 2020 med «Kunstneren og tyven». Han tror Sundance vil være en perfekt arena for «Ibelin».

  - Vi er superstolte av å ha verdenspremiere på Sundance filmfestival. Vi har tatt en stor sjanse med denne filmen, siden vi gjenskaper et faktisk levd avatarliv med spillgrafikk, blandet med familievideoer og intervjuer. Det har aldri blitt gjort før på denne måten før, uttaler han.

  Samtidig er også Thea Hvistendahls spillefilm «Håndtering av udøde» og Silje Evensmo Jacobsens dokumentarfilm «Ukjent» tatt ut til festivalen.

  - Sundance er en av verdens viktigste filmfestivaler og en sentral inngang til det nordamerikanske markedet, så at vi har to dokumentarfilmer og en spillefilm i konkurranseprogrammene er bevis på det høye internasjonale nivået på norsk film, sier Kjersti Mo, direktør i NFI, i pressemeldingen.

 • Taylor Swift er kåret til årets person av magasinet Time

  Magasinet kårer årets person hvert år, og i år er superstjernen Swift vinneren av den gjeve prisen.

  I sin begrunnelse slår Time fast at 2023 har vært et mørkt år.

  – I en polarisert verden der mange tradisjonelt sterke krefter sliter, har Taylor Swift funnet en måte å krysse grenser og være en positiv inspirasjonskilde. Ingen annen person på denne jorda kan akkurat nå treffe så mange mennesker, skriver Time.

  34-åringen er på verdensturné og høstet inn rekordinntekter fra billettsalget i Nord-Amerika. Flere av hennes gamle låter har havnet på topplistene igjen etter at hun har gitt ut nyinnspillinger av dem.

  Swift var en av ni personer som var nominert. Blant de andre var Russlands president Vladimir Putin, KI-pioner Sam Altman, kong Charles og lekedukken Barbie.

  Fjorårets utmerkelse gikk til Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.