HBO bestiller ny norsk komedie

Åtte episoder med norsk humor om hevn på landsbygda skal sendes på HBO Nordic.

tein Kvae, Dagur Kári, Kim Fupz Aakeson, Finn Gjerdrum

HERRENE BAK DEN NORSKE HBO-SERIEN: Stein Kvae (t.v.) i produksjonsselskapet Paradox, regissør Dagur Kári, manusforfatter Kim Fupz Aakeson og Finn Gjerdrum i Paradox, også produsent.

Foto: Håkon Borg / HBO

«Utmark» er den andre originale norske tv-serien HBO Nordic har kjøpt inn. Den første er science fiction-satiren «Beforeigners» med Nicolai Cleve Broch i en av hovedrollene, som får premiere 21. august.

Opptakene til serien «Utmark» begynner i sommer.

Norsk utgangspunkt

– Disse to seriene er skapt fullt og helt med utgangspunkt i norske idéer, av norske idéer og med norske skuespillere i de fleste rollene, sier Hanne Palmquist, visedirektør for originale produksjoner i HBO Nordic.

HBO vil ikke ut med hvem som er på rollelisten enda, de vil heller ikke fortelle hvor den skal spilles inn.

Det norske produksjonsselskapet Paradox har jobbet med prosjektet i mange år. Paradox står blant annet bak filmene «Utøya 22. juli», «Kongens nei» og «Knerten»-filmene.

Manuset er skrevet av danske Kim Fupz Aakeson, som også har skrevet kinoaktuelle «Cold Pursuit». Regissør er islandske Dagur Kári.

Talentsatsing i Norden

Nicholai Cleve Broch og Krista Kosonen i HBO-serien Beforeigners

FØRSTE NORSKE ORIGINALSERIE PÅ HBO: Nicolai Cleve Broch og Krista Kosonen i «Beforeigners» som slippes i august.

Foto: Eirik Evjen / HBO Nordic

– Hvorfor kjøper HBO inn flere lokale originalproduksjoner i Norden nå?

– Vi vet at det nordiske publikummet gjerne ser både lokale og internasjonale serier, sier Hanne Palmquist.

Lager dere de norske seriene først og fremst for norsk publikum?

– Språket er i all hovedsak norsk og seriene er primært laget for et norsk publikum, men vi ser også at norske serier har hatt de kavlitetene som skal til for å nå ut internasjonalt. Det tror vi «Beforeigners» og «Utmark» har potensiale til.

HBO Europe har også kjøpt inn to svenske originalserier i det siste: «Gösta» som hadde premiere 1. juli, skrevet og regissert av Lukas Moodysson og adapsjonen av Fredrik Backman sin «Bjørnstad», regissert av Peter Grönlund, som er i produksjon nå.

Mattias Silvell i tv-serien Gösta regissert av Lukas Moodysson

AKTUELL NÅ: «Gösta» er så skandinavisk at det svir, mener NRKs filmanmelder om den første originalserien ut fra nord.

Foto: Lukas Moodysson / HBO Nordic

– Våre originale serier fra Norden er et møte mellom lokale fortellinger og lokalt talent og det DNA-et vårt brand står for, sier Palmquist.

Komiserien «Utmark» på åtte episoder skal utspille seg i en liten norsk by i nord.

Manuset til Fupz Aakeson handler om en kjedereaksjon av hevn som får et lille samfunn i huttaheita til å rakne.

Kulturstrøm

 • Britene dropper folkets røst i MGP

  Storbritannia har ikke vunnet Eurovision Song Contest siden 1997. (Katrina and the Waves, bildet). Det er ti år siden de ble topp ti. Nå har BBC bestemt seg for å skrote ordningen med å la publikum stemme fram vinnerlåten. I stedet ber de plateselskapet BMG om å plukke ut både sang og artist til neste års finale i Rotterdam, skriver The Guardian

  Katrina and the Waves
  Foto: MICHAEL URBAN / REUTERS
 • Utsetter Schwittersutstilling

  Utstillinga med bilder av både Kurt Schwitters og sønnen Ernst Schwitters, som skulle åpne på Romsdalsmuseet torsdag 19.september er utsatt i ett år.
  Ifølge Schwitters-kjenner Karin Hellandsjø ble utstillingen stoppet av budsjettmessige årsaker. Nå jobbes det videre med å forberede en ny utstilling til neste år der Romsdalsmuseet henter inn bilder fra blant annet Sprengelmuseet i Hannover som er Kurt Schwitters hjemby i Tyskland.

 • Svenska Akademien i gang

  Etter flere år med skandaler er Svenska Akademien klar for å gyve løs på arbeidet med å bestemme hvem som skal vinne årets nobelpris i litteratur. For første gang på 30 år er Akademien nå fulltallig. På dagsordenen står blant annet høstens nobelpriser i litteratur. I år skal det kåres to vinnere, og Nobelkomiteen skal legge fram sin innstilling for Akademien 10. oktober (NTB).