Hopp til innhold

HBO bestiller ny norsk komedie

Åtte episoder med norsk humor om hevn på landsbygda skal sendes på HBO Nordic.

tein Kvae, Dagur Kári, Kim Fupz Aakeson, Finn Gjerdrum

HERRENE BAK DEN NORSKE HBO-SERIEN: Stein Kvae (t.v.) i produksjonsselskapet Paradox, regissør Dagur Kári, manusforfatter Kim Fupz Aakeson og Finn Gjerdrum i Paradox, også produsent.

Foto: Håkon Borg / HBO

«Utmark» er den andre originale norske tv-serien HBO Nordic har kjøpt inn. Den første er science fiction-satiren «Beforeigners» med Nicolai Cleve Broch i en av hovedrollene, som får premiere 21. august.

Opptakene til serien «Utmark» begynner i sommer.

Norsk utgangspunkt

– Disse to seriene er skapt fullt og helt med utgangspunkt i norske idéer, av norske idéer og med norske skuespillere i de fleste rollene, sier Hanne Palmquist, visedirektør for originale produksjoner i HBO Nordic.

HBO vil ikke ut med hvem som er på rollelisten enda, de vil heller ikke fortelle hvor den skal spilles inn.

Det norske produksjonsselskapet Paradox har jobbet med prosjektet i mange år. Paradox står blant annet bak filmene «Utøya 22. juli», «Kongens nei» og «Knerten»-filmene.

Manuset er skrevet av danske Kim Fupz Aakeson, som også har skrevet kinoaktuelle «Cold Pursuit». Regissør er islandske Dagur Kári.

Talentsatsing i Norden

Nicholai Cleve Broch og Krista Kosonen i HBO-serien Beforeigners

FØRSTE NORSKE ORIGINALSERIE PÅ HBO: Nicolai Cleve Broch og Krista Kosonen i «Beforeigners» som slippes i august.

Foto: Eirik Evjen / HBO Nordic

– Hvorfor kjøper HBO inn flere lokale originalproduksjoner i Norden nå?

– Vi vet at det nordiske publikummet gjerne ser både lokale og internasjonale serier, sier Hanne Palmquist.

Lager dere de norske seriene først og fremst for norsk publikum?

– Språket er i all hovedsak norsk og seriene er primært laget for et norsk publikum, men vi ser også at norske serier har hatt de kavlitetene som skal til for å nå ut internasjonalt. Det tror vi «Beforeigners» og «Utmark» har potensiale til.

HBO Europe har også kjøpt inn to svenske originalserier i det siste: «Gösta» som hadde premiere 1. juli, skrevet og regissert av Lukas Moodysson og adapsjonen av Fredrik Backman sin «Bjørnstad», regissert av Peter Grönlund, som er i produksjon nå.

Mattias Silvell i tv-serien Gösta regissert av Lukas Moodysson

AKTUELL NÅ: «Gösta» er så skandinavisk at det svir, mener NRKs filmanmelder om den første originalserien ut fra nord.

Foto: Lukas Moodysson / HBO Nordic

– Våre originale serier fra Norden er et møte mellom lokale fortellinger og lokalt talent og det DNA-et vårt brand står for, sier Palmquist.

Komiserien «Utmark» på åtte episoder skal utspille seg i en liten norsk by i nord.

Manuset til Fupz Aakeson handler om en kjedereaksjon av hevn som får et lille samfunn i huttaheita til å rakne.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober