NRK Meny
Normal

Havnå etter Nokas-ranet: - Minste problemet å bli tatt

Nokas-dømte Erling Havnå sier han aldri ville blitt med på ranet om han hadde visst hvordan utfallet skulle bli.

NOKAS-dømte Havnå forteller om hvorfor han ble med på det skjebnesvangre ranet 5. april 2004.

FRI MANN: Jobben til Havnå under Nokas-ranet var å slå på vinduet med en slegge og bære ut penger. Han bar ut 285 kilo med kontanter. Havnå har nå sonet ferdig ransdommen og er gjest i kveldens Trygdekontoret.

– Jeg trodde ikke det som skulle skje, skjedde. Da hadde jeg ikke vært med. Vi tenkte det var klakk inn med vinduet, og stikke av gårde med 200–300 millioner, sier Havnå og refererer til skytingen midt i Stavanger by og drapet på politiveteranen Arne Klungland.

Den tidligere kickbokseren Havnå ble i 2006 dømt til 16 års fengsel for å ha vært med på Nokas-ranet og er nå ferdig sonet.

Havnå forklarer også hvorfor han ble med på det dødelige ranet.

– Jeg hadde århundrets førtiårskrise. Jeg liker spenning, og kunne til og med ha en jævlig god historie å fortelle på gamlehjemmet. Det var det som var motivasjonen min, sier Havnå i programmet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Nokas

Erling Havnå (f.v.), forsvarer John Christian Elden, Kjell Alrich Schumann, David Toska og forsvarer Øystein Storrvik før juryen avsa sin kjennelse i NOKAS-saken.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

«Sleggemannen»

Under ranet var Havnås jobb å slå inn bakruta i Nokas-bygningen med slegge. Men vinduet var hardere enn ranerne trodde og de måtte i stedet avfyre 113 skudd mot ruta for å knuse glasset. Det var ikke etter planen, og ranerne endte opp med å bruke 20 minutter, noe som var mye lengre tid enn planlagt.

Etter ranet var hans minste bekymring å bli tatt.

– Det minste problemet var egentlig å bli tatt. Det gikk så gærent, sier Havnå og referer til drapet.

– For det var en tragedie, sier programleder Thomas Seltzer.

– Det var det, svarer Havnå.

Ofrene sliter fremdeles

13 av de 33 intervjuede som jobbet i Nokas under ransdagen sliter fremdeles med store psykologiske plager og har fått sin livskvalitet varig og alvorlig redusert. Det viser en fersk undersøkelse utført av Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo.

– Dette var robuste, jordnære og ukompliserte mennesker med tro på seg selv. At så mye som 40 prosent sliter fremdeles er bare trist, sa Roald Bjørklund, ansvarlig for studien, til TV 2 i januar.

NRK.no har forsøkt å nå Bjørklund for kommentar til Havnås uttalelser i Trygdekontoret, uten å lykkes.

Professoren mener helseplagene til de ansatte henger sammen med måten ranet ble gjennomført på.

– Et vanlig ran tar bare ett til to minutter, mens Nokas varte i nesten 20 minutter. Det ble løsnet over 130 skudd med tunge håndvåpen. Hele bygningen ristet, og det ble også en spesiell lukt da ranerne skjøt seg gjennom sikkerhetsglasset. De ansatte ble utsatt for en kaskade av inntrykk over hele spekteret av sanser. Slikt blir sittende i systemet lenge, og er mye vanskeligere å bearbeide i ettertid enn en tilfeldig hendelse som en brann eller naturkatastrofe.

NRK.no har også prøvd å få en kommentar på Havnås uttalelser fra Reidun Førland, som var hovedtillitsvalgt og verneombud i Nokas i 2004, men uten å lykkes.

Kulturstrøm

 • Drake topper for tredje uke på rad

  Den kanadiske rapperen Drakes femte soloalbum ble sluppet 29. juni, og har allerede ligget tre uker på førsteplassen på Billboards topp 200-liste, skriver Rolling Stone. Albumet er dermed det første til å toppe den prestisjetunge amerikanske hitlisten like lenge siden den britiske artisten Adele toppet listen tre uker i strekk i desember 2016 med albumet «25». Polerte, men melodiøse tussmørke-beats, mener NRKs anmelder om Drakes «Scorpion».

  Drake
  Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP
 • 55 år gammel Bowie-låt oppdaget

  En hittil ukjent låt som den legendariske artisten sang i starten av karrieren er funnet i en gammel brødkurv, skriver The Guardian. 16 år gamle Bowie, som den gangen het David Jones, spilte inn låten «I Never Dreamed» i et lite studio sør i London sammen med bandet The Konrads. Men ingen plateselskaper ville gi ut låten. David Hadfield var trommis i bandet, og fant demotapen i en gammel brødkurv mens han ryddet i huset til bestefaren sin. – Det var jeg som bestemte at David skulle synge på låten, sier Hadfield til avisen. Tapen anslås å gå for 10.000 pund, eller 100.000 kroner på auksjon. Bowie døde av kreft januar 2016, bare to dager etter at han slapp sitt siste album, «Blackstar».

  David Bowie
 • Anmeldelse: Minnesmerke 22.juli

  – Jeg kan godt forstå at det var viktig å få noe på plass nå; at de pårørende og overlevende og hele nasjonen trenger et sted å sørge, at de som er for unge til å ha sine egne minner fra 22. juli kan ha et sted å ta innover seg denne hendelsen. Men jeg må si jeg er inderlig glad for at dette er et midlertidig minnesmerke, skriver NRKs kunstanmelder.