Hopp til innhold

Håver inn på «aproposmusikk»

Profilerte artister klager over lave inntekter fra digitalt musikksalg. Men Matt Farley har funnet en særegen løsning. Han satser på kvantitet foran kvalitet. Nå oppfordrer han andre artister til å bli mer produktive.

Husker du Aproposbandet fra humorserien «Ut i vår hage 2»? Bandet laget låter om alle tenkelige fenomener, og håpet at sangene ble spilt på radio som et apropos til aktuelle hendelser.

– Skal du overleve som musiker i Norge i dag, må du spille musikk som faktisk blir spilt. Og det er aproposmusikk, sier Harald Eias karakter i sketsjen.

Sketsjen slo an, og det fiktive bandet som bestod av Harald Eia, Bård Tufte Johansen, Atle Antonsen, Thomas Dybdahl og Martin Horntveth, ble så populært at de blant annet varmet opp for bandmedlem Thomas Dybdahl på Rockefeller i Oslo i 2010.

Siden den gang har bandet ligget brakk, men nå kan det virke som om Matt Farley fra USA har kopiert ideen.

100 sanger om dagen

Matt Farley skriver sanger som en hobby ved siden av jobben som ungdomsarbeider i Massachusetts. Han bruker all ledig tid på musikkskriving, og har skrevet hele 14 000 låter siden han startet musikkprosjektet Motern Media i 2008. Han tar inspirasjon av alt mulig rundt seg, og kan skrive opp mot 100 sanger på en god dag.

I motsetning til Aprosposbandet som lagde sanger for å bli spilt på radio, er det brukerne av strømmetjenestene Farley vil nå.

– Hvis noen kan tenke seg å søke på det, så vil jeg ha en sang klar, sier Matt Farley til NRK.no.

Aproposbandet

Ikke den høyeste standarden

I likhet med Aproposbandet som lagde sanger om personer de fant i telefonkatalogen, lager Farley sanger med alle tenkelige egennavn, slik at flest mulig skal kunne finne en sang som føles som om den er om dem.

Dette har resultert i rundt 1000 forskjellige bursdagssanger, og «vil du gå på skoleball med meg?-sanger» stilet til 500 ulike jentenavn.

– Guttene laster dem ned og lager små videoer av dem. Det tjener jeg en del på, forteller han.

Farley lager også sanger om kroppsdeler, inventar i huset, utenomjordiske fenomener og om sitt favorittema: Ekskrementer, toalett og doskåler (se video i toppen av saken).

– I dag skriver jeg på et album om klær. Da du ringte holdt jeg på med en sang om høyhalsede gensere. Det er sikkert noen som søker på det nå som det er kaldt, ler Farley.

Tematisk holder ikke sangene høy standard, ei heller musikalsk. Men det er ikke intensjonen, sier Farley.

– Jeg er ikke stor fan av alle mine sanger selv, men noen synes jeg er gode, morsomme og catchy, sier han til NRK.no.

Er glad for onlinemusikk

Alt startet etter at banddrømmen brast.

– Jeg var i et lite band som hadde veldig lite suksess, men da vi lagde tullesanger, solgte vi litt. Så i 2008 bestemte jeg meg for å forsøke å tjene penger på dette, sier Farley til NRK.no.

Strømmetjenester som Spotify sikrer artistene kun to øre per streamet låt, noe flere etablerte artister har protestert mot. Matt Farley mener at de nye tjenestene har åpnet dører for folk som han.

– Uten onlinemusikk ville ingen har hørt det jeg lagde. Jeg hadde ikke hatt penger til å gjøre musikken tilgjengelig. Da måtte jeg ha stått på et hjørne og skreket. De nye tjenestene gir mange muligheter for uetablerte musikere, sier han.

– Tjener jeg to dollar i året per låt, anser jeg det som bra.

Med mer enn 14.000 produserte sanger, genererer et par dollar per sang en del penger i året. I 2013 tjente han hele 23.000 dollar på royalty fra låtene sine. Målet for 2014 er å tjene 28.000 dollar, eller nærmere 170.000 norske kroner, på musikken.

Farley mener at artister bør bli mer produktive for å kunne tjene mer.

– Mange artister kommer med bare ett album hvert år, jeg mener de bør lage mer musikk. Men man må alltid finne en måte å skille deg ut. Jeg gjør det ved å lage mye musikk.

Så langt har den spesielle hobbyen gitt han mye oppmerksomhet, og han har blitt intervjuet av presse fra hele verden om sitt spesielle prosjekt.

Horntveth: – Morsomt at noen gjør dette

Musiker, komponist og artist Martin Horntveth kjent fra band som Jaga Jazzist og The National Bank, var en av bandmedlemmene i Aproposbandet til Uti vår hage i 2008. Han synes det er morsomt at Farley forsøker å lage levebrød av ideen bak sketsjen.

– Aproposbandet var et utrolig morsomt prosjekt. Det å lage sanger til alle navn i telefonkatalogen, var en helt sinnssyk idé. Det er helt absurd at denne mannen i USA gjør mye av det samme, sier Horntveth til NRK.no.

Han lar seg ikke provosere av oppfordringen til Farley om at musikere bør lage mer musikk.

– Det er en helt annen innstilling til musikk enn mange andre har. Noen tenker kunst og andre tenker jobb. Denne mannen tenker tydeligvis jobb. Jeg personlig lager ikke musikk på en slik måte, men det betyr ikke at jeg er negativ til det i utgangspunktet. I USA er det utrolig mange om beinet, og da kan dette være en måte å bygge navnet sitt på.

– Det trengs vel sånne musikere der ute i den store verden. Mange synes det er lett og greit å forholde seg til enkel musikk. Jeg synes prosjektet hans høres helt fantastisk ut!

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.