Hopp til innhold

Håver inn millioner på Top Gear

Programleder Jeremy Clarkson tjener nærmere 50 millioner kroner på å selge sine aksjer i Top Gear til BBC.

top gear programlederne

Jeremy Clarkson (midten) håver inn penger på Top Gear - både som programleder og medeier. Sammen med medprogramlederene James May (til venstre) og Richard Hammond er han nå klar for tre nye år med serien.

Foto: SUZANNE PLUNKETT / Reuters

Clarkson (52) er fra før av BBCs best betalte programleder, og han har nok til salt i grøten og vel så det.

Men nå har flåkjeften fra det breiale og ekstremt populære motorprogrammet Top Gear sikret seg en meget lukrativ avtale med BBC - som gjør at han håver inn nye millioner.

Clarkson får en solid enkeltutbetaling etter å ha solgt sin eierandel i den populære merkevaren Top Gear. Han har solgt seg helt ut av produksjonsselskapet Bedder 6, som han har eid sammen med BBC og Top Gears produsent Andy Wilman.

Selskapet har vært en pengemaskin etter at de for fem år siden fikk i oppgave å utvikle Top Gear som et globalt fenomen. Siden den gang har det blitt generert store inntekter på salg av Top Gear-effekter, DVDer, turneer og eventer. Dette betyr at Bedder 6 skal være verdt minst 500 millioner kroner.

Se Top Gear i NRKs nettspiller

Omfattende inntekter

Den globale Top Gear-suksessen har ført til at magasinet Top Gear gis ut i 31 land, deres omreisende turné har besøkt alle verdenshjørner (inkludert Norge), og programmet har blitt vist på TV i 180 land – i tillegg til at det er laget egne utgaver i land som USA, Sør-Korea og Australia.

Det er nå vist 147 episoder av britisk Top Gear fordelt på 18 sesonger siden oppstarten i 2002, og sesong 19 vises på nyåret.

De årlige inntektene før skatt for Bedder 6 var rundt 150 millioner kroner i siste regnskapsår, og Clarkson tar med seg nærmere 50 millioner når han forlater selskapet, skriver Daily Mail.

Dette kommer på toppen av at Clarkson i fjor tjente nærmere 35 millioner kroner på Bedder 6 og programlederjobben i Top Gear, skriver The Guardian.

Tre nye år

Nå som BBC blir eneeier av dette selskapet, vil de selv dra inn det aller meste av Top Gears internasjonale inntekter. Samtidig garanterer den britiske allmenkringkasteren at produksjonen av showet vil fortsette uten at lisensbetalernes penger brukes.

Samtidig har Clarkson og hans to medprogramledere Richard Hammond og James May skrevet under på en avtale om tre nye år med Top Gear.

I den forbindelse har Clarkson sikret seg et solid lønnspålegg fra BBC på nærmere fem millioner kroner for treårsperioden. Også May og Hammond får lønnspålegg, i tillegg til fete honorarer for å være med på Top Gear-turneene, samt prosenter fra de andre kommersielle inntektene.

Dette skjer samtidig som at BBC sliter økonomisk, og det har vakt reaksjoner at de tre Top Gear-stjernene får disse lønnshoppene.

Ifølge The Guardian tjener mellom tre og seks BBC-programledere over en million pund i året – to av dem er fotballkommentator Gary Linker og humorist Graham Norton.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober