Hopp til innhold

Harselerer over statens salg av kulturbygg

Med Exit-skuespiller Tobias Santelmann i hovedrollen som kjøper, har studenter ved Kunstakademiet laget en video om hvordan de ser for seg at staten selger kulturbyggene sine, ispedd en dose humor.

Film om som harselerer over statlig salg av kulturbygg

Tobias Santelmann spiller hovedrollen som kjøper i filmen der studenter ved Kunstakademiet harselerer over statens salg av kulturbygg, St Olavs gate 32 er lagt ut til salg for 200 millioner kroner.

– 200 millioner? Det er for lavt. Jeg gir 500 millioner. Har du vipps?

Tobias Santelmann spiller en privat kjøper som gjerne vil sikre seg landemerket i St. Olavs gate 32, naboeiendommen til Slottet i Oslo. Studenter ved Kunstakademieet er forbannet. Så sinte er de at de har brukt sine kunstneriske virkemidler i opprøret mot statens salg av prakteiendommen, bygget mot slutten av 1800-tallet. Det er blitt både film og kunstutstilling.

Skakkjørt politikk

– Vi har villet sette lys på hvor skakkjørt denne politikken rundt eiendomsmarkedet er, sier Vilja Sylvareik som er student ved Kunsttakademiet.

Kurator Helle Siljeholm hadde ideen til filmen og skrev manus sammen med studentene Vilja Sylvareik og Elise Nohr. Filmregissøren Marie Skogvang-Stork filmet og redigerte. De fire filmskaperne vil ikke at dette bygget skal selges.

Vilja Sylvareik understreker at hun vil at politikken skal endres, fordi dette salget sier mye om hvordan kulturarven forvaltes.

– Det ligger mye historie i dette bygget, sier Elise Nohr som synes det er veldig uheldig at bygget skal selges til private.

Kommunal og moderniseringsminister Nikolai Astrup forstår studentenes harme, men sier alternativet hadde vært å bruke bygget til statlige kontorplasser. Da er det bedre å selge, mener han.

– Staten investerer veldig mye i eiendom. Da er det også nødvendig at vi selger bygg vi ikke har bruk for selv, sier Astrup. Han tror andre aktører enn staten kan fylle bygget med liv og aktivitet.

Vil dere stille noen betingelser til kjøper?

– Jeg tror de som kjøper et sånt bygg, ikke kjøper det for å bruke det til vanlige kontorarbeidsplasser, sier han. Prisantydningen er 200 millioner kroner, men det er vanskelig å vite hva et slikt bygg vil gå for, innrømmer han.

Opp i Stortinget

Partiet Rødt vil ta problematikken opp i Stortinget. Partiet forlanger å få vite hvem som er med i budrundene.

– Mens oljefondet kjøper seg opp i eiendom utenlands, selger regjeringa unna statlig eiendom i Norge. Nå går de også løs på kulturarven, og det er irreversibel galskap, sier Bjørnar Moxnes, lederen i Rødt.

– Hvis Statsbygg nå selger til en eller annen Exit-type er dette bygget tapt for alltid, mener han.

Nikolai Astrup sier det er farlig å tro at det bare er staten som kan forvalte slike bygg, og har stor tro på at bygget vil fylles med aktivitet til det beste for byens beboere.

Helle Siljeholm er kurator for utstillingen studentene forbereder i bygget der Kunstakademiet holdt hus i over tretti år. Utstillingen skal vise kunst som er blitt laget der i alle disse årene og skal også rette fokus på byutvikling.

– Det er veldig lite ambisiøst å selge dette bygget, mener hun. For egentlig skulle dette området midt i byen vært et pulserende miljø. Nå vet ingen hva det blir, legger hun til.

.

Kulturstrøm

 • Forfatter Sissel Lange-Nielsen er død

  Tidligere litteraturanmelder i Aftenposten og forfatter Sissel Lange-Nielsen er død. Det melder forfatterens barnebarn på vegne av familien i en pressemelding, skriver Dagbladet.

  – Sissel Lange-Nielsen sovnet stille inn 28. september, står det i pressemeldingen.

  Hun ble 92 år gammel og er spesielt kjent for romaner om europeisk historie.

  Hennes siste bok, «Et forfatterliv», utkom i 2006.

  Hun har vært med i PEN-Klubbens styre, vært styremedlem i Den norske Forfatterforening og medlem av foreningens litterære råd, og hun har sittet i den norske komiteen for utdeling av Nordisk Råds litteraturpris og den nordiske komiteen for oversettelsesstøtte, foruten i Kringkastingsrådet, skriver Store norske leksikon.

  Forfatter Sissel Lange-Nielsen
  Foto: Inge Gjellesvik / NTB
 • Tidligere NRK-profil Harald Tusberg er død

  Tidligere NRK-profil Harald Tusberg er død, melder VG.

  Tusberg ble 88 år gammel.

  Tusberg jobbet i NRK fra 1961 til 1996, og var blant annet kjent for NRK-programmer som «Smil til det skjulte kamera» i 1960-årene og «Dette er ditt liv» i 1980-årene.

  Tusberg var også forfatter, låtskriver og filmmanuskriptforfatter.

   Harald Tusberg
  Foto: NTB