– Som å være på månen

– Innspillingen av filmen «Into the White» var som å være på månen. Harry Potter-stjernen Rupert Grint er glad han tok utfordringen.

Video Rupert Grint

Rupert Grint, kjent som «Ronny Wiltersen» i Harry Potter-filmene (Foto: Jørn Tveter NRK)

Petter Næss er regissør for krigsfilmen «Into the White», som har premiere om få dager. Den bygger på en sann historie om to fly som havnet i voldsomme luftkamper i april 1940.

Besetningen på et tysk og et engelsk fly måtte søke ly på den samme hytta i fjellet på Grotli. Dramaet utspiller seg i kalde omgivelser, på flere enn én måte.

Regissør Petter Næss var fasinert av historien, og har plukket ut et stjernelag, mener han selv.

Inn i det hvite

Fra venstre: Florian Lukas, Rupert Grint, Lachlan Nieboer, Stig Henrik Hoff, David Kross og regissør Petter Næss

Foto: Roald, Berit / Scanpix

– Men jeg var på jakt etter en engelsk soldat med et «rødhåret» temperament, smiler Næss, som selv har en datter med hårtypen.

Se video:

Video Petter Næss

Petter Næss kaller Rupert Grint en «fargeklatt».(Foto: Jørn Tveter NRK)

– Uten sikkerhetsnett

– Å spille i Harry Potter-filmene var som å være i en koselig boble. Det var bare å runde et hjørne. Bak lå et nytt skoleår på «Galtvort», Harry Potters magiske skole og en ny film, sier Rupert Grint.

Historien bak filmen «Into the White», og karakteren han spiller, fristet Rupert Grint. Han svarte ja til rollen uten å nøle.

Det føltes litt som å hoppe uten sikkerhetsnett. Å spille inn film i et annet land enn mitt eget var fristende. Det var en måte å teste meg selv. Fjellet var ekstremt og kaldt, men vi hadde det veldig moro.

Rupert Grint

Liker små filmsett

I Harry Potter- filmene kunne det være flere tusen på filmsettet. Rupert Grint liker det lille formatet. Han har også vært med på noen få lavbudsjett-filmer i Storbritannia, mellom Harry Potter-innspillingene.

– Jeg må vel leve med at mange forbinder meg med rollen som «Ronny Wiltersen». Men det er ikke stort jeg kan gjøre med det, annet enn å takke ja til andre roller og gjøre mitt beste, sier Grint.

Se video:

Video Rupert om vinter

Rupert Grint liker utfordringer

Kulturstrøm

 • Sivert Aarflot-bygget åpnet

  I dag ble det nye mediebygget ved Høgskulen i Volda åpnet. «Sivert Aarflot-bygget» er nesten 4000 kvadratmeter og inneholder en rekke studio, redaksjonslokaler og kontorer og skal for det meste brukes av de 600 mediestudentene. Medieutdanninga i Volda er i år 50 år.

  Sivert Aarflot
  Foto: Høgskulen i Volda / NRK
 • Norsk barnebok vant tysk pris

  Marianne Kaurins bok om hvor problematisk det kan være å ikke ha noen sommerferie å fortelle om har vunnet Deutscher Jugendliteraturpreis.

  Da romanen «Syden» ble lansert i Tyskland i fjor sommer, trakk flere anmeldere den fram som spesielt aktuell i den krisen vi står i.

  Andre anmeldere trakk fram at Kaurin skriver lett tilgjengelig om den vanskelige barnefattigdommen. Kaurin vant prisen sammen med oversetteren Franziska Hüther.

  – At en norsk barnebok vinner en av verdens mest prestisjefulle litteraturpriser, Deutscher Jugendliteraturpreis, er rett og slett stort, sier Evy Tillman, litterær agent i Oslo Literary Agency, via en pressemelding.

  Deutscher Jugendliteraturpreis ble delt ut for første gang i 1956. De nominerte bøkene får ekstra oppmerksomhet i det store tyske bokmarkedet fram til prisen deles ut under Bokmessen i Frankfurt i oktober (NTB).

  Marianne Kaurin
  Foto: Aschehoug forlag