Harry Potter-parken snart ferdig

Neste vår kan du vandre rundt i Harry Potters magiske verden. Ta en sniktitt her.

Harry Potter-fornøyelsespark

Inngangen til «Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom». Her vil man gjennom attraksjonen «Den forbudte reisen» kunne leve seg inn i Harry Potters magiske verden ved hjelp av ny teknologi.

Foto: © 2010 Universal Orlando Resort / AP

Harry Potter er forelsket

Harry Potter som forelsket.

Foto: Foto/Copyright: Warner Bros./Sandrew Metronome / Courtesy of Warner Bros. Enterta
Professor Humlesnurr.

Professor Humlesnurr gir Harry et spesialoppdrag.

Foto: Foto/Copyright: Warner Bros./Sandrew Metronome / Courtesy of Warner Bros. Enterta
Fra «Harry Potter og Halvblodsprinsen»

Fra «Harry Potter og Halvblodsprinsen».

Foto: Foto/Copyright: Warner Bros./Sandrew Metronome

Over 80 mål med Harry Potter-moro tilbys fornøyelsesparkens gjester fra og med våren 2010.

Parken, som kalles «The Wizarding World of Harry Potter» , blir liggende i eventyrdelen av Universals fornøyelsespark i Orlando, Florida.

Den største attraksjonen er det 15 etasjer høye slottet som skal være en kopi av «Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom», en skole for unge trollmenn og hekser.

Smørøl

På restauranten «De tre sopelimer» kan gjestene ifølge Washington Post slukke tørsten med både smørterøl og gresskarjus.

Det er også bygget en gavebutikk hvor man blant annet kan kjøpe tryllestaver og annen mystisk moro.

Mannen som er kreativ ansvarlig for parken, Alan Gilmore, har store forventninger til åpningen.

- Dette er helt nytt, aldri blitt gjort tidligere og man har aldri sett maken. Jeg har ikke store nok ord, sier han ifølge Washington Post.

Berg-og-dal-bane

Men en fornøyelsepark er ingen fornøyelsespark uten berg-og-dal-baner. I Harry Potter-parken kan gjestene velge mellom «Drageutfordringen» og «Hippogriffenes flytur».

Den første er basert på tretrollmannsturneringen, en fiktiv 1300-talls-konkurranse mellom studenter fra de tre ledende magi-skolene i Europa. Den beskrives som «definitivt for de tøffeste».

I «Hippogriffenes flytur» sitter man i et monster som har hodet, vingene og føttene til en kjempeøgle og kroppen, bena og halen til en hest.

En tredje attraksjon er «Den forbudte reisen» som tar gjestene med på en tur gjennom Harry Potters verden.

Parken har vært under utvikling i fem år og er basert på fortellingene om den populære trollmannen Harry Potter, skapt i britiske J.K. Rowlings bøker.

Britisk suksess i USA

At den store fornøyelsesparken plasseres i USA og ikke i Harry Potters «hjemland» Storbritannia, har skapt overraskende lite reaksjoner. Men temaet blir poengtert i kommentarfeltene til flere av de britiske avisene som i dag omtaler den nye fornøyelsesparken.

Orlandos turistarbeidere er imidlertid ikke bekymret for plasseringen. Briter utgjør nemlig den største andelen turister til Orlando, med omtrent en million besøkende årlig, skriver The Guardian .

- Det er en så stor og verdensomspennede merkevare, og det eneste stedet i verden du kommer til å kunne oppleve det er i Orlando, sier en stolt Danielle Saba Courtenay, talsmann for byens turistbyrå, til den britiske avisen.

Milliardindustri

Harry Potter-bøkene er oversatt til 67 språk og solgt i mer enn 400 millioner eksemplarer. Filmene har spilt inn svimlende 5,3 milliarder dollar, tilsvarende 31 milliarder kroner.

Med den nye fornøyelsesparken blir det enda mer penger i kassa.

Kulturstrøm

  • Jahn Teigen hedres med statue

    I hjembyen Tønsberg hedres Jahn Teigen med en statue. Artisten døde i går kveld på Ystad sykehus i Skpne hvor han har bodd de siste årene.

  • – En elsket klovn og entertainer

    NRKs kulturkommentator Agnes Moxnes minnes Jahn Teigen som en høyt elsket kunstner med helt spesielle kvaliteter, blant annet en fantastisk stemme og en unik tilstedeværelse og formidllingsevne. Hun minnes ham som en original og komplett artist.

  • Se nyhets­sending: