Normal

Harry Potter på vei mot rekord

Spilte inn nær to milliarder åpningshelgen. Femteplass i Norge.

Harry Potter and the Deathly Hallows: Part I

BEST I VERDEN - IKKE I NORGE: «Harry Potter og dødstalismanene, del 1» er rekordinnbringende i verden. I Norge er den besøkt av veldig mange, men det blir neppe rekord.

Foto: Jaap Buitendijk

Den siste Harry Potter-filmen spilte i helgen inn 125 millioner, tilsvarende 750 millioner norske kroner, på bare tre dager i USA og Canada. Det gjør den til den sjette mest innbringende i USA noensinne.

I Storbritannia er ikke tallene helt klare ennå, men den lå søndag an til å sette ny rekord med 17,5 millioner pund, rundt 165 millioner kroner.

På verdensbasis spilte den inn nesten to milliarder norske kroner fra kinoer i over femti land, skriver nyhetsbyrået Reuters.

For å sette det i perspektiv tok filmen på andreplass i USA denne helgen «bare» inn 16,2 millioner dollar i det samme tidsrommet.

(Saken fortsetter under videovinduet)

Video Daniel Radcliffe, Harry Potter

«Harry Potter og dødstalismanene, del 1» har fått blandet mottagelse hos anmelderne, og er den syvende i serien om den unge trollmannen.

LES OGSÅ: Fra to til fem stjerner for den sjuende Harry Potter-filmen
LES OGSÅ: Svinger tryllestaven for siste gang

Samlet har de seks tidligere filmene spilte inn 5,4 milliarder dollar, eller svimlende 32 milliarder norske kroner.

Tar ikke med prisøkning

Tallene stammer fra distributøren Warner, som selvsagt ikke regner inn at billettprisen har økt de siste årene.

I Norge opererer kinomyndighetene med antall solgte seter, ikke med innbrakte kroner. Det hindret ikke at filmen også her hadde en strålende åpningshelg, og kinoene har rapportert inn 166 000 solgte seter landet over.

Det holder til en femteplass over beste norske åpningshelg noensinne, bare slått av en annen Harry Potter-film, Harry Potter og ildbegeret, med 201 350 solgte seter. Deretter følger Istid 2 med 172 107, og Pirates of the Caribbean med 170 994. Harry Potter og Føniksordenen hadde 170 242.

LES OGSÅ: Harry Potter refses etter kyssekritikk
LES OGSÅ: Harry Potter-filmen lekket på nett

Likevel skal det mye til før filmen setter nye rekorder i antall besøkende totalt.

På toppen av de norske listene over de mest besøkte filmene troner Max Manus og Mamma Mia, som begge hadde over én million besøkende. De hadde strålende åpningshelger, og fortsatte å ha svært gode besøkstall.

Den siste Harry Potter-filmen er ventet å legge seg rundt et samlet besøkstall på mellom 500 000 og 600 000, samme som de andre filmene i serien.

Best i Oslo

Men i Oslo var det ny rekord. 25 931 seter ble solgt i alle hovedstadens kinosaler, noe bedre enn Max Manus.

– Det er den beste åpningshelgen på veldig, veldig lenge. Jeg kan ikke huske at vi har hatt en bedre åpningshelg noensinne, sier programdirektør Christin Berg i Oslo kino til NRK.no.

Berg var spent på om de skulle bikke 20 000 solgte billetter, men må ha truffet ekstra bra akkurat denne helgen.

– Vi kommer ikke til å redusere antall saler noe som helst. Vi regner ikke med det store droppet, så den vil få beholde samme kapasitet som vi hadde i åpningshelgen, sier hun.

LES OGSÅ: – Hun kysser som et dyr
LES OGSÅ: Harry Potter sier stopp
LES OGSÅ: Sliter med falske nakenbilder

Kulturstrøm

  • Nasjonalgalleriet stenger i januar

    Nasjonalgalleriet på Tullinløkka i Oslo stenger dørene 13. januar, og vil først åpne igjen etter at det har flyttet til Vestbanen i 2020. Konklusjonen er at det ikke er forsvarlig med ordinær drift i bygget mens flyttingen pågår.

  • Lanserer musikkdokumentar-serie

    I oktober lanserer Netflix musikkdokumentar-serien «ReMastered». Kvar av dei åtte episodane vil fokusere på ein musikar og lovar å kome med innsikt som ikkje har blitt fortalt tidlegare. Blant musikarane i serien er blant anna Bob Marley, Johnny Cash og Sam Cooke.

Flere kulturnyheter