Harry Potter-fansen har lagt seg i kø

Det er knyttet stor spenning til den avsluttende filmen om Harry Potter. Alt 12 dager før billettene legges ut for salg, har de ivrigste lagt seg i billettkø utenfor Colosseum kino i Oslo.

Harry Potter-kø

Jeanett (til venstre) og Mari svinger tryllestavene for å få billetter til den siste Harry Potter-filmen.

Foto: Kirsti Falck-Nilsen / NRK

«Harry Potter og Dødstalismanene, del to» er filmen som avslutter hele sagaen og siste mulighet til å se Daniel Radcliffe i rollen som trollmannen.

Billettene legges ut 12. juni, men når eventyret til slutt skal avsluttes, er fansen alt i kø for å sikre seg billetter.

– Vi har det gøy her. Vi spiller spill, kort, spiser, synger og skravler. Det er veldig sosialt, sier Jeanett Stykket og Mari Lilleng til NRK.no.

12 dager med venting

De har overnattet utenfor Colosseum kino siden 1. juni, og skal tilbringe en uke til i kø. 12 dager i telt er en ingen pris å betale for å være først.

– Det er gøy å være først ute, svarer Jeanett på spørsmål om hva som gjør at de orker å bruke så mange dager på å stå i kø.

– Og så er det viktig å gi Harry Potter en ordentlig avslutning, det fortjener han, supplerer Mari som så langt er storfornøyd med tilværelsen.

– De som jobber på kinoen er veldig hyggelige mot oss. De setter opp utedo, og gir oss rester av godteri, kaffe og kaker.

Følelsemessig klimaks

For fansen er det med blandete følelser de skal se filmen. Når mange år som Harry Potter-fan går mot et klimaks, er det fare for at følelsene vil ta overhånd.

Colosseum kino, Harry Potter-kø

Køståerne trakteres med kakerester og annet godt de får fra de ansatte ved kinoen.

Foto: Elida Høeg / NRK

– Jeg kommer nok til å gråte når alt er over. Jeg håper filmen er tro mot boken, men vet jo innerst inne at det blir vanskelig. Dessuten har jeg alltid hatt lyst til å lese bøkene på nytt, så det kommer jeg nok til å gjøre etter at alt er avsluttet, forteller Jeanett.

18 år gamle Mari har lest Harry Potter fra hun var seks. Når interessen har vart i to tredjedeler av livet, er følelsene til JK Rowlings karakterer sterke.

– At noen snakker stygt om Harry Potter-universet, blir nesten det samme som at de snakker stygt om vennene mine. Det tåler jeg ikke, sier Mari.

– Jeg føler at jeg kjenner karakterene, og greier ikke velge ut en spesiell som jeg liker ekstra godt. Men av skuespillerne liker jeg Emma Watson veldig godt. Hun har vokst i takt med karakteren sin.

Harry Potter

Ti år med Harry Potter-filmer avsluttes 12 juli.

Foto: Murray Close

Møttes i Potter-kø

Jeanett Stykket har hjemmeeksamen mens hun sitter i kø, og Mari Lilleng har fått fri fra skolen mot at hun jobber fra kinoen. De to ble venner i fjor, da de møttes i Harry Potter-kø.

– Man lærer å kjenne hverandre veldig fort når man bruker så mye tid sammen, forklarer hun.

Skeptiske til kjendiser

Store premierer trekker til seg kjendiser på rød løper, men Mari og Jeanett er ikke nødvendigvis glad for at kjendisene kommer for å sette sitt preg på kinopremieren.

– Det er viktig at de viser respekt for filmen og for fansen, som faktisk har stått i kø i mange dager for å få billett. Det kan være litt irriterende å se at kjendisene havner først i køen samtidig som de tar fokuset vekk fra filmen sier de to som oppfordrer kjendisene til å gjøre en innsats.

– De kan gjerne kle seg ut til premieren.

Kulturstrøm