Hopp til innhold

Harry Hole-prisen til fengselsprest

Harry Hole-stiftelsen har utnevnt Odd-Cato Kristiansen til årets ålreite fyr.

Odd-Cato Kristiansen

Fengselsprest Odd-Cato Kristiansen er årets ålreite fyr.

Foto: NRK

Odd-Cato Kristiansen, er prest ved Ila Landsfengsel. Han har tidligere vært prest i Brumunddal, samt at han har arbeidet i Kirkens Bymisjon og i Oslo fengsel.

– Jeg tilhører ikke kategori mennesker som det drysser priser over. Men det er veldig ålreit å bli lagt merke til og satt pris på, sa en overrasket Kristiansen.

– Jeg tror om meg selv at jeg er en ålreit fyr, og å få det bekreftet, det synes jeg er fantastisk!

Odd-Cato Kristiansen har hatt en lang og solid karriere som ålreit fyr, ifølge forfatter Jo Nesbø som til NRK presiserer at prisen ikke skal gå til et skremmende godt og humant menneske. Nesbø har tidligere selv fulgt Kristiansen i hans arbeid som gateprest i Oslo.

– Det gjorde et dypt inntrykk på meg hvor høyt elsket og respektert han er.

Jo Nesbø og Odd-Cato Kristiansen

Jo Nesbø gir Odd-Cato Kristiansen prisen og tittelen som en årleit fyr.

Foto: NRK

Støtter jenter skolegang

Sammen med styret i Harry Hole-stiftelsen, har Odd-Cato Kristiansen vært med på å bestemme mottaker av årets prisbeløp er Naandi Norway, en stiftelse som ble opprettet i 2007. Formålet er å støtte skolegang til jenter i India.

Stiftelsens formål er gjennom en årlig pris å gi barn grunnleggende lese og skriveferdigheter, spesielt i utviklingsland.

– Tanken er å gi barn i utviklingsland mulighet til å lese og skrive. Jeg mener det er en helt klart forutsetning for å skaffe seg og sine et bedre liv, og også for en reell demoktratiseringsprosess i den tredje verden, forteller Nesbø.

Stiftelsen har fått navn etter Jo Nesbø sin romanfigur Harry Hole, men Nesbø avviser at Hole er blitt en myk mann av den grunn.

– Jeg vet ikke om Harry Hole er blitt noen mykere mann, men han har i alle fall gitt meg muligheten til å dele ut penger til kampen mot analfabetisme, fastslår Nesbø.

Nesbø overførte alle rettigheter og tilsvarende inntekter av boken Hodejegerne til stiftelsen da denne ble opprettet i fjor. Så langt har Nesbø solgt så mange bøker, at stiftelsen har hele ni millioner kroner på konto.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober