Harry Hole og «Snømannen» blir film

Det britiske produksjonsselskapet Working Title Films har kjøpt rettighetene til filmatiseringen av Jo Nesbøs roman «Snømannen».

Video Jo Nesbø om filmatisering

«Snømannen» er den sjuende boken om politiførstebetjent Harry Hole. Det er første gang forfatter Jo Nesbø har sagt ja til at en av hans bøker om den populære politietterforskeren kan bli film.

Det britiske produksjonsselskapet Working Tile Films står bak en lang rekke av suksessfilmer, som «Fargo», «Notting Hill», «Love Actually», «O Brother Where Art Thou», «Billy Elliott», «Bridget Jones' dagbok» og «Atonement».

– Vi er glade for at Jo Nesbø har betrodd oss med sin fantastiske Harry Hole, og muligheten til å ta «Snømannen» til det store lerretet. Jo Nesbø har skapt en overbevisende og moderne krimlitteratur som vil gå hjem hos publikum over hele verden i lang tid fremover, sier Eric Fellner i en pressemelding onsdag.

«Opprømt og bekymret»

Snømannen av Jo Nesbø

«Snømannen» (2007) er den sjuende boken om Harry Hole.

Foto: Aschehoug

Jo Nesbø selv er både «opprømt og bekymret» over avtalen som nå er inngått.

– Det er mest spennende, men jeg er også litt bekymret. Det føles som å sende barnet sitt med bussen til storbyen for første gang, sier Nesbø til NRK.

– Dette er helt fantastisk! Det er utrolig kult for oss, Jo Nesbø og for annen skandinavisk litteratur, sier Tor Jonasson i Salomonsson Agency, Jo Nesbøs agent og presseansvarlig til NRK.no.

Vil lage flere filmer

Jonasson sier at Hollywood har vist stor interesse for filmatisering av Harry Hole-bøkene i flere år.

– Der fordi Jo Nesbø er en forfatter som skiller seg ut fra mengden. Han har smarte plot, interessante karakterer, forteller gode historier og ligger i forkant. Og det er nettopp dét folk vil ha, sier han.

Ifølge Jonasson ønsker Working Title Films å lage flere filmer med Harry Hole.

– Det kan bli mange filmer. Det er snakk om serier à la Jason Bourne-filmene og «Mission Impossible», sier han.

Jonasson tror Working Title Films ønsker å starte arbeidet med «Snømannen» ganske fort.

– Budsjettet kommer til å bli på linje med en amerikansk storfilm, sier han.

Filmen vil bli produsert av Tim Bevan og Eric Fellner fra Working Title Films. Jo Nesbø og hans agent Niclas Salomonsson vil fungere som såkalte executive producers.

Jonasson sier interessen for Jo Nesbøs bøker i utlandet har vært stor og økende de siste årene. I øyeblikket ligger «Snømannen» som nummer to på bestselgerlisten i Storbritannia.

Mot slutten for Harry Hole

Han sier videre at han tidligere har sagt at han ville skrive ferdig serien om Harry Hole før han sa ja til en filmatisering. Ifølge Nesbø betyr likevel ikke avtalen med Working Title Films at serien er ferdigskrevet.

– Det kommer til å drøye noen år før en eventuell Harry Hole-film blir lansert. Ja, det finnes ikke en gang noen garanti for at det faktisk blir en film. Men det innebærer imidlertid at bokserien om Harry Hole går mot slutten, sier Nesbø.

Han har hittil skrevet åtte bøker om Harry Hole. Den siste i rekken, «Panserhjerte», kom ut i 2009.

Kulturstrøm

  • Dramakomedie fra standup-miljøet

    10. september er det premiere på filmen «Ingenting å le av», med regi av Petter Næss og manus av Odd Magnus Williamson, som også har hovedrollen. Filmen omtales som «en livsbejaende komedie om alvorlig sykdom, ekte vennskap og den store kjærligheten».

  • Trommeslager i Offspring utestengt

    Trommeslager Pete Parada, i det amerikanske bandet The Offspring, sier han blir utestengt fra gruppa fordi han ikke har tatt koronavaksine. Parada opplyser på sin instagram-konto at det er en medisinsk årsak til at han ikke har blitt vaksinert mot korona. Han skriver også og han har var smittet av korona for ett år siden, og at han dermed har antistoffene mot viruset. – Dette er beklagelig og vanskelig å dele, men jeg vil gjerne forklare hvorfor dere ikke vil se meg i kommende show. Jeg ønsker også å dele min historie, slik at andre, som også opplever følelsen av å være utestengt og isolasjon, vet at de ikke er alene, skriver han.