Harry Hole og «Snømannen» blir film

Det britiske produksjonsselskapet Working Title Films har kjøpt rettighetene til filmatiseringen av Jo Nesbøs roman «Snømannen».

Video Jo Nesbø om filmatisering

«Snømannen» er den sjuende boken om politiførstebetjent Harry Hole. Det er første gang forfatter Jo Nesbø har sagt ja til at en av hans bøker om den populære politietterforskeren kan bli film.

Det britiske produksjonsselskapet Working Tile Films står bak en lang rekke av suksessfilmer, som «Fargo», «Notting Hill», «Love Actually», «O Brother Where Art Thou», «Billy Elliott», «Bridget Jones' dagbok» og «Atonement».

– Vi er glade for at Jo Nesbø har betrodd oss med sin fantastiske Harry Hole, og muligheten til å ta «Snømannen» til det store lerretet. Jo Nesbø har skapt en overbevisende og moderne krimlitteratur som vil gå hjem hos publikum over hele verden i lang tid fremover, sier Eric Fellner i en pressemelding onsdag.

«Opprømt og bekymret»

Snømannen av Jo Nesbø

«Snømannen» (2007) er den sjuende boken om Harry Hole.

Foto: Aschehoug

Jo Nesbø selv er både «opprømt og bekymret» over avtalen som nå er inngått.

– Det er mest spennende, men jeg er også litt bekymret. Det føles som å sende barnet sitt med bussen til storbyen for første gang, sier Nesbø til NRK.

– Dette er helt fantastisk! Det er utrolig kult for oss, Jo Nesbø og for annen skandinavisk litteratur, sier Tor Jonasson i Salomonsson Agency, Jo Nesbøs agent og presseansvarlig til NRK.no.

Vil lage flere filmer

Jonasson sier at Hollywood har vist stor interesse for filmatisering av Harry Hole-bøkene i flere år.

– Der fordi Jo Nesbø er en forfatter som skiller seg ut fra mengden. Han har smarte plot, interessante karakterer, forteller gode historier og ligger i forkant. Og det er nettopp dét folk vil ha, sier han.

Ifølge Jonasson ønsker Working Title Films å lage flere filmer med Harry Hole.

– Det kan bli mange filmer. Det er snakk om serier à la Jason Bourne-filmene og «Mission Impossible», sier han.

Jonasson tror Working Title Films ønsker å starte arbeidet med «Snømannen» ganske fort.

– Budsjettet kommer til å bli på linje med en amerikansk storfilm, sier han.

Filmen vil bli produsert av Tim Bevan og Eric Fellner fra Working Title Films. Jo Nesbø og hans agent Niclas Salomonsson vil fungere som såkalte executive producers.

Jonasson sier interessen for Jo Nesbøs bøker i utlandet har vært stor og økende de siste årene. I øyeblikket ligger «Snømannen» som nummer to på bestselgerlisten i Storbritannia.

Mot slutten for Harry Hole

Han sier videre at han tidligere har sagt at han ville skrive ferdig serien om Harry Hole før han sa ja til en filmatisering. Ifølge Nesbø betyr likevel ikke avtalen med Working Title Films at serien er ferdigskrevet.

– Det kommer til å drøye noen år før en eventuell Harry Hole-film blir lansert. Ja, det finnes ikke en gang noen garanti for at det faktisk blir en film. Men det innebærer imidlertid at bokserien om Harry Hole går mot slutten, sier Nesbø.

Han har hittil skrevet åtte bøker om Harry Hole. Den siste i rekken, «Panserhjerte», kom ut i 2009.

Kulturstrøm

 • Tapte søksmål mot Oslo-Filharmonien

  Rettsorganisasjonen TONO saksøkte Oslo-Filharmonien (OFO) for 1,8 millionar kroner fordi dei meiner Filharmonien har betalt for lite for framføring av musikk dei siste åra.

  Kravet nådde ikkje fram. TONO tapte på alle punkt i Oslo tingrett og er i tillegg dømd til å betale OFO sine sakskostnader på drygt 1,1 millionar krone.

  Oslo Filharmonien
  Foto: CF Wesenberg
 • Kinoklar Bent Hamer-film

  Fredag har «The Middle Man» fra regissør Bent Hamer kinopremiere. Filmens skuespillerlag består blant annet av Pål Sverre Hagen, Tuva Novotny, Trond Fausa Aurvåg og Aksel Hennie. – Mørk, mystisk og tørrvittig dramakomedie, skriver Filmpolitiet. Terningkast 4.

  Pål Sverre Hagen i filmen "The middle man" av Bent Hamer. Premiere september 2021.
  Foto: John Christan Rosenlund (FNF) © 2020 BULBUL FILM / THE MIDDLE MAN FILMS INC / PANDORA FILM