Hopp til innhold

Harrison Ford om Star Wars-fansen: – De tilber et fellesskap

LONDON (NRK): Fansen tilber Harrison Ford (73) for hans ikoniske rolle som Han Solo i Star Wars. – Jeg bare jobber her, sier han selv om stjernestatusen.

Harrison Ford på festpremiere

SCI FI-SAGAEN FORTSETTER: Den amerikanske skuespilleren Harrison Ford vender tilbake som Han Solo i en alder av 73. Her signerer han autografer under London-premieren 16. desember.

Foto: JUSTIN TALLIS / Afp

Nesten 40 år etter han spilte i «Star Wars Episode IV: Et nytt håp» (1977), er Harrison Ford igjen tilbake i rollen som Han Solo.

Som en av de sentrale rollefigurene i Star Wars-universet, har Ford levd med en ekstrem fankultur rundt seg selv og Star Wars-filmene. Det finnes blant annet en bevegelse kalt Jediisme, og en tilhørende Church of Jediism som hevder de har 250 000 tilhengere bare i Storbritannia.

– Det de tilber er følelsen av et fellesskap med andre. Det er en kraftfull mekanisme som kan oppstå gjennom historiefortelling. Filmens evne til å visualisere gjør historiene enda mer uimotståelige. Vi trenger historier. Og hvis folk trenger en religion, så er det fordi de ønsker å bli fortalt historier som handler om det å være i live.

– Og hvordan føler du det når folk tilber deg?

– Det er bare en illusjon. Jeg bare jobber her, sier 73-åringen.

Forteller om neste film

FILM-STAR WARS/ Director JJ Abrams arrives at the European Premiere of Star Wars, The Force Awakens in Leicester Square, London

OM ANMELDELSENE: – Det er galskap. Jeg leser en god anmeldelse og tenker: «Vær så snill, du er for sjenerøs». Og så leser jeg en negativ anmeldelse og tenker: «Ja, du har helt rett». Man kan liksom ikke vinne, sier regissør og manusforfatter JJ Abrams til NRK.

Foto: PAUL HACKETT / Reuters

Som barn så Harrison Ford opp til tidligere president Abraham Lincoln. I voksen alder har vært begeistret for arbeidet til regissør og manusforfatter JJ Abrams.

Abrams har en lang merittliste, og har blant annet regissert «Mission Impossible 3», «Star Trek»-filmene og nå sist: «The Force Awakens».

Regissøren er nøye med å dele æren for at den syvende Star Wars-filmen ser ut til å bli en gigantisk suksess, i alle fall om man skal tro anmelderne.

– Jeg er utrolig stolt over å være en del av filmen og jobben som er gjort. For alle som er involvert, så har det vært utallige timers arbeid. Jeg gjorde mitt beste, og det gjorde alle de andre også, sier Abrams til NRK.

Han har lest en del av anmeldelsene som har kommet de siste dagene. Men at folk faktisk ser filmen, gleder ham mer enn gode kritikker.

– Jeg håper at de føler en liten del av det jeg selv følte da jeg så Star Wars som tiåring.

Neste kapittel i sci fi-sagaen skal være kinoklar i 2017 og overfor NRK letter regissøren litt på sløret om hva fansen kan forvente. Abrams har nemlig lest manuset, som er skrevet av Rian Johnson.

– Det er et fantastisk manus og det er virkelig kult å se hvor rollefigurene beveger seg. Han tar videre noen av ideene som Lawrence Kasdan og jeg tenkte på mens vi skrev manuset til «The Force Awakens». Det er veldig morsomt å se rollefigurene leve videre, sier Abrams til NRK.

Les også: Stjernene måtte levere inn mobilen i Hollywood

Gwendoline Christie

MILITÆRHJELP: Gwendoline Christie fikk militærtrenging før hun gikk inn i rollen som Captain Phasma i «The Force Awakens».

Foto: Alberto E. Rodriguez / AFP

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)