Hopp til innhold

– På høyde med Monet og Renoir

Nasjonalgalleriet betalte 2,2 millioner for et maleri av Harriet Backer. – Absolutt verdt pengene, sier kunstkjenner.

Fra Sandvikselven

Maleriet Fra Sandvikselven av Harriet Backer ble solgt for 2,2 millioner kroner onsdag.

Foto: Grev Wedels plass auksjoner

Tommy Sørbø

VERDT PENGENE: Kunsthistoriker Tommy Sørbø mener Harriet Backers kunst er verdt pengene.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Maleriet Fra Sandvigselven malt av Harriet Backer i 1890 ble onsdag solgt på Grev Wedels plass auksjoner for 2,2 millioner kroner.

Det var Nasjonalgalleriet som la inn det høyeste budet, og det var tydelig at de hadde bestemt seg da i prisen gikk opp fra én til 2,2 millioner i løpet av 2,5 minutter.

– Harriet Backer er en veldig dyktig og sentral kunstner i norsk kunsthistorie. Maleriet er helt klart verdt denne summen, sier kunstekspert Tommy Sørbø.

Det er sjelden norske kunstnere oppnår en slik pris på auksjon.

Gjennom sine malerier har hun løftet opp kvinnenes domene til noe veldig vakkert og høytidelig.

Tommy Sørbø

Løftet kvinners domene

Fra Sandvikselven er et veldig viktig arbeid og typisk for hennes kanskje litt sene, impresjonistiske stil hvor hun greier å få et statisk interiør til å bli levende og dynamisk på en måte som er helt på høyde med franske impresjonister som Renoir og Monet, sier Sørbø.

– Backe er spennende, for det er ikke til å legge skjul på at hun ble marginalisert i en periode, men så har feministene vært interessert i henne og prøvd å lese inn en kvinneverden i bildene hennes, som ifra Sandvikselven der mange mener man ser en skikkelse i vinduet. Det er en stille inneverden, og således ligner hun hollandske Vermeer.

Sørbø sier at Harriet Backer skal ha sagt: Jeg takker skjebnen for at jeg er såpass stygg, dermed ble jeg aldri gift.

– Således kunne hun ofre hele livet sitt til maleriet. På den tiden kunne damer kanskje beholde kunsten som hobby om de ble gift, men de måtte legge ned ambisjonen.

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK