Hopp til innhold

– Virker som om en kåt, 14 år gammel gutt styrer Dagbladet.no

Redaktør i Fett, Charlotte Myrbråten mener Dagbladet.no undervurderer sine lesere med et altfor sterkt sexfokus.

Charlotte Myrbråten

Charlotte Myrbråten går hardt ut mot Dagbladet.nos bruk av avkledde kvinner og fokus på sex.

Foto: Privat/Faksimile Dagbladet.no

I et debattinnlegg som sto på trykk i Dagladet på mandag, hevder Charlotte Myrbråten, redaktør i tidsskriftet Fett, at dagbladet.no ødelegger for likestillingen i Norge ved stadig å publisere bilder av halvnakne damer på forsiden sin. Hun hevder at avisen er klart verst av norske nettaviser, og har sett seg så lei av oppslagene at hun skrev et innlegg i affekt til avisens ledelse.

– Jeg syns det står ganske bra til i medie-Norge. Mange aviser er ganske flinke til å tenke på likestilling, og til å bruke kvinner som kilder. Dagbladet.no har gått andre veien, blitt verre og verre de siste årene, sier Myrbråten til NRK.no.

– Dette handler om hvordan kvinner kommer til syne i media. De dominerer i ekstremt mange ikke-nyheter, og får oppmerksomhet når de ikke har gjort annet enn å være nakne. Avisredaksjonene forstår at kroppene til unge jenter generer klikk. Det er det mange andre aviser enn Dagbladet som også har skjønt, men de har en bedre redaksjonell linje og en utdannet bevissthet i forhold til dette.

Dagbladet har en mulighet og et ansvar som dere kaster bort. Dere er versting i klassen. Det er skammelig at dere motarbeider likestillingsarbeidet i Norge.

Charlotte Myrbråten i sitt leserinnlegg til Dagbladet.no

Uproblematisk

Nyhetsredaktør i Dagbladet, Alexandra Beverfjord kjenner seg ikke igjen i kritikken.

– Dagbladet er en liberal og frisinnet avis som også driver med underholdningsjournalistikk, og det syns jeg er helt uproblematisk.

– Myrbråten mener dere er versting i klassen?

– Dagbladet.no er Norges beste nettavis på kjendisstoff - og det er vi stolte av. Ingen kan beskylde Dagbladet for ikke å ha tatt opp likestillingsdebatten, vi er derimot et av de mediene som virkelig har tatt debatten rundt likestilling på alvor.

Også Myrbråten berømmer Dagbladets menneskesyn i avisens papirutgave, og mener avisen har vært flink til å sette fokus på for eksempel rasisme. Men hun mener nett og papir representerer to forskjellige virkeligheter.

– Det virker som om det er en kåt, 14 år gammel gutt som sitter og styrer nettdesken til Dagbladet, sier hun.

– Sikker på at de reagerer

Fett-redaktøren forteller at hun siden i mandag har fått mange tilbakemeldinger fra mennesker som takker for at hun tar opp debatten, deriblant også fra Dagbladets egne ansatte.

Hun skriver i sitt innlegg at hun lar seg forbause over at feminister som Martine Aurdal, Marte Michelet og Marie Simonsen som alle er skribenter i Dagbladets papiravis, godtar de mange sexoppslagene.

– Jeg skjønner at det er vanskelig å angripe egen arbeidsplass. Men disse (Aurdal, Michelet og Simonsen, journ. anm.) er ekstremt opptatt av likestiling ellers og veldig flinke til å si fra til andre. Jeg er sikker på at de også synes at det er mye rart på Dagbladet.no.

Snu lyset mot deg selv

Det lyktes ikke NRK.no å få noen kommentar fra de tre skribentene tirsdag. Marie Simonsen henviser videre til sin redaktør, Marte Michelet er i fødselspermisjon og vil derfor ikke svare på henvendelsene, mens det ikke har lyktes NRK.no å nå Aurdal på telefonen.

Nyhetsredaktør Beverfjord mener at hvis NRK syns dette er problematisk, bør mediehuset heller se på spennet av egne programmer og saker.

– I likhet med NRK, så opererer Dagbladet i et veldig spenn. Vi skal servere underholdning og tunge nyheter. Du skal kunne lese om både Jürgen Habermas og Britney Spears hos oss. Dette på samme måte som at NRK også opererer med programmer som «Dating i mørket» og «Trekant».

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Rehman: Sjåvinistisk og gammeldags

Shabana Rehman

Shabana Rehman.

Foto: Martin Gaarder / NRK

For to uker siden valgte skribent og komiker Shabana Rehman å melde Dagbladet inn for Pressens Faglige Utvalg.

Over en seks sider lang artikkel viser avisen private bilder av Gaddafis sønn og hans kone, der hun poserer flørtende og dels avkledd. Artikkelen skulle dokumentere luksuslivet familien levde. Rehman på sin side mente Dagbladet med artikkelen krenker menneskeverdet ved å gi en pornografisk fremstilling av en ustabil kvinne, med bilder som ikke tilførte saken noen relevans overhodet.

– I kronikken din om kona til Hanibal Gadafi spør du om Aline er offer for ulik behandling av mann og kvinne. Syns du Dagbladet behandler kjønnene ulikt?

– Det kan jeg ikke uttale meg om sikkert, jeg stiller i allefall spørsmålet. I en annen sak som jeg også reagerte på, gjør Dagbladet samme overtramp og viser en sjåvinistisk og gammeldags holdning. Jeg tar opp saken i artikkelen «Sin Fars Datter», hvor Dagbladet ikke skilller mellom en voksen nakenmodell og hennes egne selvstendige valg og den sjåvinistiske tilknytningen til hennes far. Som her ydmykes. De ydmyker mannen gjennom kvinnen. Fordi man egentlig forakter hennes handlinger. Det samme mener jeg har skjedd i Aline saken. Det er verken feministisk eller presse-etisk riktig, og representerer ikke det Dagbladet jeg elsker.

Dagbladets nyhetsredaktør Alexandra Beverfjord forsvarer bildebruken med at dette er lekne og utfordrende bilder som først og fremst dokumenterer den livsstilen Aline og hennes mann har hatt over lang tid.

– Charlotte Myrbråten skriver at dagbladet.no motarbeider likestillingsarbeidet i Norge. Hva tenker du om det?

– Det tror jeg ikke Dagbladet skal ha æren for. Det er det nok av krefter som gjør. Dagbladet gjør noen irriterende bevisstløse valg , og når folk reagerer på Dagbladet er det jo nettopp fordi de har eller iallefall hadde et bilde av Dagbladet som en avis som ikke bare støtter feminismen i ord men også i handlinger, avslutter Rehman.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)