Hopp til innhold

Harde pakker under juletreet i år

Har du ønsket deg smøreprofil til jul i år? Da er sjansen stor for at akkurat denne overraskelsen ligger under treet. I tillegg til Bibelen.

juletre

Også i år vil det ligge mange gjengangere under treet, men det er likevel noen overraskelser på bestselgerlistene fra butikkene.

Foto: Scanpix

Smøreprofil

Smøreprofil, her med smørebord, er blant overraskelsene du kan finne under treet i år.

Foto: Skjermdump gmax.no

Men hva er egentlig en smøreprofil? Også markedsdirektør Kjetil Løken i Gresvig er overrasket over at dette nisjeproduktet er blant årets julegavehiter.

– Ja, akkurat denne stusset vi litt over. Men det er jo en praktisk gave til en overkommelig pris, sier han til NRK.no.

Stativet som brukes til skismøring har nådd helt opp på femteplass over sportskjedens liste over årets mest populære julegavekjøp. Helt på topp finner vi pulsklokker.

– Der har vi hatt en salgsøkning på over 300 prosent fra i fjor, så det er tydelig at mange tar treningen på alvor, forteller Løken.

Les også: Folk besvimer i julestresset

Ullvang-sokker og barneski

barneski

Mange barn vil få sine første ski til jul.

Foto: Johannessen, Sara / Scanpix

På plassen etter følger slageren ullundertøy, og ikke minst Ullvang-sokker. Antageligvis en av de mest anvendelige gavene til den som har alt. Flere sportskjeder har kjørt priskonkurranse på Stiga Snowracer i vinter, noe som også gjør utslag på salgsstatistikken.

Og som de pliktoppfyllende og naturelskende nordmenn vi er, ligger det mange barneskipakker under juletreet neste lørdag.

– Det er mange 4-åringer som får sine første ski til jul i år, ja. Tradisjonene holdes ved hevd, sier markedsdirektøren i Gresvig.

Les også: Gavene du ikke kan pakke inn

Ipad og hårfjerning

ipad 2

Ipad 2. Dyr moro, men populær julegave.

Foto: JO YONG-HAK / Reuters

Elektroniske duppedingser er også en slager, som alltid. I november kåret Elektronikkbransjen ipad 2 til årets julegave, og ting tyder på at flere av oss får dette kostbare leketøyet til jul. I alle fall hvis vi skal tro direktør Trond Samuelsen i Lefdal Elektromarked.

– Det er ikke den varen vi selger mest av i antall, men det er det produktet som har hatt størst salgsøkning i forhold til i fjor, forteller han til NRK.no.

– Folk kjøper den enten for å gi bort, eller gi den i gave til seg selv.

Les også: Unngå å bli svindlet i julehandelen

Ifølge Lefdal-direktøren holder speilreflekskameraer og spillkonsoller fortsatt stand på toppselgerlisten, det samme gjør mobiltelefoner og kaffemaskiner. Men det er likevel plass til noen overraskelser.

– Salget på krumkakejern er firedoblet i forhold til i fjor. I tillegg er jeg svært overrasket over etterspørselen på hårfjerningsproduktet Silk’n Flash&Go, et apparat som fjerner hår med laserlys. Jeg trodde dette var et nisjeprodukt for spesielt interesserte, men så er jo jeg også mann, må Samuelsen medgi.

Vedfakta og juleevangeliet

lansering av den nye Bibelen. Kristin Helgens Bernes (t.v.) og Thea Woie

Bibelen er en bestselger. Her fra lanseringen i oktober.

Foto: Berg-Rusten, Ole / SCANPIX

Liker du bedre å sitte i lesekroken fremfor å sitte med beina i vasken, er sannsynligheten stor for at du finner Jo Nesbø under granen. Er du ikke den største lesehesten, finner du kanskje en bok under der likevel. Lars Myttings bok «hel ved» , som handler om nettopp ved i alle størrelser og fasonger, dominerer nemlig bestselgerlistene før jul.

– Også Jørn Lier Horsts prisbelønte «Vinterstengt» gjør det bra, det samme gjør «Familiekokeboka», melder kjededirektør Morten Aas i Libris.

Les også:

Men også en gammel traver i ny innpakning vil pakkes opp på julekvelden.

– Bibelen har solgt veldig bra, det er jo en god stund siden forrige utgivelse. Selv om historien fortsatt er den samme, er «innpakningen» ny, sier Aas.

Les også: «Hore» og «piss» får bibelsalget til himmels

De som foretrekker litt lettere litteratur, kan muligens forvente å få en Pondus-bok i julegave. Ellers er både Linn Ullmann, Anne B. Ragde og Øystein Wiik i god fart oppover listene.

Amundsen og rotta

Biografier pleier også å være populære gaver, og i år er det boka om Steve Jobs, «Æresordet» av Tor Bomann-Larsen og «Tungsvannssabotøren» av Gunnar Myklebust som topper listen. I tillegg er som kjent Roald Amundsen høyaktuell i disse tider.

– Blant populære bøker til barn og unge, finner vi «Svein og rotta», «Vaffelhjarte» og «En pingles dagbok» for de litt eldre, forteller kjededirektøren.

Les også: Bok-ekspertenes juletips til barnebøker

Hvor mye pleier du å bruke på julegaver? Eller velger du kanskje en helt annen løsning på julegavehandelen? Si din mening her!

Kulturstrøm

  • Nynorsk litteraturpris til Edvard Hoem

    Edvard Hoem er tildelt Nynorsk litteraturpris 2023 for boka Husjomfru.

    Prisen er på 50 000 kroner og blir tildelt på landsmøtet til Noregs Mållag i helga.

    Litteraturprisen er blitt delt ut sidan 1982, og saman med mållaget er det Det Norske Samlaget og Det Norske Teatret som står bak prisen.

    Husjomfru av Edvard Hoem
  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad