NRK Meny
Normal

Hardanger som generalprøve

Solveig Kringlebotn og Leif Ove Andsnes prøver ut sitt Bergensrepertoar i Ullensvang før Festspillkonsertene.

Pinsevær i Hardanger
Foto: Dahl, Jan / SCANPIX

Da Solveig Kringlebotn sang ”Haugtussa” i Håkonshallen søndag, kom hun rett fra Hardanger musikkfest og en rekke Griegkonserter. Noen av Haugtussa-sangene framførte hun lørdag på festivalen i Ullensvang, men i en ganske annen utgave enn i Bergen. Og Griegsanger framførte hun også sammen med TrondheimSolistene

Solveig Kringlebotn på Hardanger musikkfest
Foto: Svein Knutsen/Hardanger Folkeblad

Brazz

I Hardanger var klaveret i "Haugtussa" byttet ut med Brazz Brothers, som Kringlebotn har samarbeidet med i flere år. De sprelske arrangementene av noen Haugtussa-sanger er tidligere blitt framført i Nidarosdomen under Olavsfestdagene, og det er unektelig en original og svingende vri på Grieg.

Tankene går til Duke Ellingtons en gang så kontroversielle utgave av Peer Gynt-musikken. Innspillingen i 1960 av Strayhorn-Ellingtons versjon ble den gang forbudt innført i Norge fordi Norsk komponistforenings sterke formann Klaus Egge fikk gjennomslag for at Ellington krenket Grieg.

Men denne gang har åpenbart ikke Komponistforeningens nåværende formann Asbjørn Schaatun funnet noen grunn til å gripe inn overfor Førde-Tafjords sprell i Hardanger.

Haugtussa

I Håkonshallen ble de åtte Haugtussa-sangene framført på konvensjonell måte. Kringlebotn ble akkompagnert av pianisten Malcolm Martineau, og pinsedagens konsert hadde overskriften ”På sporet av Grieg”. Også Griegs Fire salmer inngikk i konserten med Det estiske filharmoniske kammerkor.

Når Leif Ove Andsnes spiller Ballade under onsdagens Grieg-galla har han en fersk erfaring fra søndagens Grieg-galla i Ullensvang. Der spilte han Ballade i konsertsalen til Ullensvang hotell.

Leif Ove Andsnes etter konserten i Lofthus
Foto: Svein Knutsen/Hardanger Folkeblad

Stemningen

Etter konserten sa hans impresario til Hardanger Folkeblad at han aldri hadde hørt Andsnes spille bedre. Og Leif Ove selv sa at han ”ble slik grepet av stemningen. Publikum, salen, omgivelsene, her Grieg levde. Det er veldig få ganger i løpet av en konsertsesong jeg får denne opplevelsen av noe helt spesielt skjer.”

Konsertsalen i Ullensvang er til daglig en tennishall ved Ullensvang hotell, men fungerer bra som konsertsal med seks hundre plasser.

500 000 frukttrær

Og i motsetning til den innelukte Grieghallen har publikum storslagent utsyn til Folgefonnen gjennom store vinduer. Og rundt konsertsalen blomstrer Ullensvangs 500 000 frukttrær! Så da spørs det om pianisten klarer å overføre stemningen fra Hardanger til Bergen……

Ved onsdagens Grieg-galla i Bergen skal Andsnes akkompagnere Julian Rachlin i Sonate nr. 3. Den har han også en fersk erfaring for etter at han framførte den pinsedag i Ullensvang sammen med Henning Kraggerud.