Harald Zwarts «Den 12. mann» får skryt i USA: - Dette er kjempegøy å lese

Fredag har «Den 12. mann» premiere i USA, og i forkant har flere amerikanske medier gitt filmen god kritikk. – Vi skal snike oss inn på kino, og sitte blant publikum og se hva de synes, sier Zwart.

Den 12. mann/Thomas Gullestad

Thomas Gullestad i rollen som Jan Baalsrud i «Den 12. mann».

Foto: pressebilde/Nordisk Film

«Et rørende eventyr av enhver standard», skriver Variety om filmen som trakk tusenvis av nordmenn til kinosaler over hele landet etter premieren 1. juledag.

Harald Zwart høster god kritikk fra flere internasjonale medier og nettsider for filmkritikk i forkant av premieren i USA.

«Men enda mer imponerende er hvordan Zwart har tatt det han har lært av dyre amerikanske produksjoner og anvendt det til et av hans hjemlands selvbevisende, historiske sagaer», skriver LA Times.

Filmen er en nyinnspilling av historien om krigshelten Jan Baalsrud, som var motstandsmann og medlem av Kompani Linge under 2. verdenskrig.

– Det var kjempegøy å lese, spesielt Variety og The Village Voice, som er en litt gammel goliat av en kritikerpublikasjon, sier Zwart til NRK på Skype fra Los Angeles.

– Hvilke forventninger hadde du selv til anmeldelsene?

– Den vant nettopp publikumsprisen i Moskva, så jeg har skjønt at det er en film som rører og engasjerer. Og det amerikanske publikummet er et entusiastisk publikum, så jeg regnet vel med at de kom til å like det – men det var nok i overkant av hva jeg hadde håpet på, sier han og smiler.

Harald Zwart i indre Troms på befaring for Baalsrud-film

Regissør Harald Zwart høster god kritikk for filmen «Den 12. mann» i USA. Her på Befaring i indre Troms før innspillingen.

Foto: Arild Moe / NRK

For et spesielt publikum

I julen gikk filmen rett til topps i Norge på listen over kinoenes julebesøk. Zwart håper mange amerikanere også benker seg for å se den – men den er ikke for alle, sier han.

– Dette er en såkalt «independentmovie» som de kaller det her, så den har det de også kaller her borte en begrenset distribusjon. Det er et spesielt publikum som finner veien til utenlandstalende filmer.

Han tror filmen vil trekke et publikum som er interessert i 2. verdenskrig, historie og sanne historier.

Selv skal han snike seg inn i kinosalen og se hva publikum synes.

– Det blir veldig spesielt, det gleder jeg meg veldig til. Å sitte der blant dem og kjenne på stemningen, sier han.

Kulturstrøm