Har tjent 6 milliarder etter sin død

Boet etter Michael Jackson skal ha tjent over 6 milliarder kroner siden stjernens død.

Michael Jackson

Michael Jackson fortsetter å generere store inntekter også etter sin død. Her fra en større utstilling av Jacksons tidligere eiendeler i Japan.

Foto: TOSHIFUMI KITAMURA / Afp

Sørgende fans, noen dager etter Michael Jacksons bortgang

Sørgende fans, noen dager etter Michael Jacksons bortgang i 2009.

Foto: MARK RALSTON / AFP

Det er en kjent sannhet at når store stjerner dør, spesielt musikere, skyter salget av deres produkter i været. Fredag er det ett år siden Michael Jackson gikk bort, og det samme gjelder også for ham.

Boet etter Michael Jacksons skal ha fått inn intet mindre enn én milliard dollar, eller over 6 milliarder kroner, etter stjernens død 25. juni i fjor.

Dette skyldes både en lukrativ avtale med plateselskapet Sony Music, men også tidenes mest suksessrike konsertfilm, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Det er Billboard som har regnet ut hvor mye som har kommet inn til boet gjennom intervjuer med diverse tallknusere og funnet ut hvor pengene kommer fra:

Salg av musikk

(429 millioner dollar – ca 2,7 milliarder kroner)

Salget av Michael Jackson-plater tok av rett etter hans død

Salget av Michael Jackson-plater tok av rett etter hans død

Foto: Shizuo Kambayashi / AP
Fra premieren på «This is it» i Los Angeles

«This is it»-filmen ga store inntekter. Her før premieren i Los Angeles.

Foto: Robyn Beck / Scanpix/AFP

Siden Jackson gikk bort er det blitt solgt omkring 9 millioner fysiske album, bare i USA. I tillegg er det solgt 800.000 plater av Jackson 5 og the Jacksons. Utenfor USA er det solgt omkring 24 millioner plater.

Digitalt er det solgt 12,9 millioner nedlastede låter i USA det siste året, og beregninger sier at det på verdensbasis er solgt 26,5 millioner låter.

I tillegg er det solgt 1,5 millioner ringetoner i USA, og det dobbelte i resten av verden, og andre digitale rettigheter har også gitt inntekter musikken til Jackson
Film og tv (392 millioner dollar – ca 2,4 milliarder kroner)

Sony Pictures kjøpte rettighetene til opptakene fra øvingen til «This is it»-konsertene som skulle holdes i Londons O2 Arena for 60 millioner dollar. Noe som skulle vise seg å være litt av et røverkjøp. Filmen som ble resultatet av opptakene ga over 260 millioner dollar i inntekter.

Dermed ble filmen den mest innbringende konsertfilmen noensinne, fra noe som aldri ble en konsert. Over 90 prosent av inntektene skal ha godt rett inn i Jackson-boet.

DVD-utgaven av «This is it» genererte også store inntekter, i tillegg til rettighetene for visning på tv.

Lisensiering av musikk

(130 millioner dollar ca. 822 millioner kroner)

Illustrasjon Michael Jackson-plater

Michael Jacksons musikk fortsetter å gi store inntekter også etter stjernens død.

Foto: SUPRI / REUTERS

Jacksons lisensierings-selskap Mijac – som administreres av Warner/Chappell, skal ha en verdi på omkring 150 millioner dollar, og får inn omkring 25 millioner i året. Det siste året skal dette ha doblet seg til 50.

Jackson eier også halvparten av Sony/ATV, som ble startet i 1995 da Sony betalte ham 90 millioner dollar for 50 prosent av ATV Music Publishing. Inntektene fra selskapet skal være på ca. 80 millioner dollar i året.

Lisensiering – turnering

(35 millioner dollar – ca. 221 millioner kroner)

Illustrasjonsbilde av det nye Michael Jackson-spillet som ennå ikke har fått noe navn.

Det nye Michael Jackson-spillet som ennå ikke har fått noe navn kommer før jul.

Foto: Ap

Til tross for at de 50 planlagte «This is it»-konsertene i London ble avlyst ga også stort utbytte. Inntektene fra suvenir-salg og kjøpte billetter som ikke ble refundert skal ha vært på flere millioner millioner dollar.

I tillegg kommer millioner av dollar fra salg av såkalt merchendise – t-skjorter og andre gjenstander knyttet til Michael Jackson. Og det kommer også inntekter fra Cirque du Solei sin planlagte Jackson-forestilling

Denne uka kom også nyheten om at selskapet Ubisoft vil gi ut et Michael Jackson-spill før jul i år.

Platekontrakt

(31 millioner dollar – ca. 196 millioner kroner)

I mars inngikk Sony Music en avtale med Jackson-boet om å gi ut ti album med Jacksons musikk fram til 2017. Utgivelsenes innhold vil variere fra rene gjenutgivelser til plater med tidligere ikke utgitt materiale.

Kulturstrøm

  • Se Astrid S' åpningslåt fra P3 Gull