Har startet forening for å slå damene i Stjernekamp

Hvis du er mann og ønsker å vinne Stjernekamp, har du oddsen imot deg. Det vil årets mannlige deltakere gjøre noe med, med «foreningen» Starfighters 2015.

De mannlige deltakerne i Stjernekamp

Denne gjengen har kalt seg Starfighters 2015, og skal gjøre alt de kan for å bli den første mannlige vinneren av Stjernekamp.

Foto: Privat / NRK

I 2012 vant Rita Eriksen første runde av Stjernekamp. I 2013 var det Silya som tok en populær seier, og i 2014 slo Nora Foss Al-Jabri Reidun Sæther på målstreken. Tre finaler, seks finalister, alle kvinner.

Eirik Søfteland og folk

– Som politikerne i valgkampen tar jeg beina fatt og møter folk der de er. Det er viktig å være synlig og imøtekommende når man sanker stemmer, sier Eirik Søfteland om sin taktikk.

Foto: Privat
Øystein Wiik gjør yoga

Deltakerne har ulike metoder for å forberede seg til Stjernekamp. Øystein Wiik velger yoga.

Foto: Privat
Tommy Fredvang kler seg ut som kvinne

Tommy Fredvang tror at å kle seg ut som kvinne kan hjelpe han på veien til Stjernekamp-seier.

Foto: Privat
Knut Erik Østgård tar skjegget

Knut-Erik Østgård er villig til å ta skjegget for å komme videre i Stjernekamp.

Foto: Privat
Martin Halla øver foran flygelet

Martin Halla øver på flygelet i kirken for å være best mulig forberedt.

Foto: Privat

Årets fem mannlige deltakere er derfor ekstra gira på å komme til finale og også stikke av med seieren. For å få til det, har de dannet stiftelsen Starfighters 2015. Denne gruppen skal sørge for den første mannlige vinneren av Stjernekamp.

– Vi dannet denne stiftelsen for å få en felles attitude. Det fungerer neppe med kjønnskvotering i Stjernekamp, sier Øystein Wiik.

Dessverre for Starfighters startet det ikke så bra i den første runden, og tre av de fem var blant de med færrest stemmer da norsk rock var sjangeren. Men ingen røk ut, og denne uken er det country artistene skal bryne seg på, med hjelp av ekspert Claudia Scott. (Se alle deltakernes sangvalg i bunn av saken)

– Tar en Caitlyn Jenner

Blant de tre i bunn var Tommy Fredvang, som vurderer å gå ett skritt lenger enn de andre i kampen om seieren .

– Det har aldri vært en mannlig vinner, og den eneste måten å løse dette på er å bli mer kvinnelig. Så nå er det bare å gå med nettingstrømer og sminke, og hente fram den indre kvinnen i seg, sier han.

Selv synes han det er svært høyt nivå på årets deltakere.

– Jeg må klype meg selv litt i armen og tenke: skjer dette? Jeg har stor respekt for mange av disse deltakerne, og er glad og takknemlig for å få være med. Men jeg skal gi de kamp til døra, sier han.

Og hvis det å gå utenfor komfortsonen musikalsk ikke er nok til å slå damene, har Tommy en annen plan.

– Da får jeg ta en Caitlyn Jenner, sier han.

Grinekurs

Return-vokalist Knut-Erik Østgård imponerte nok med sin tolkning av Stage Dolls «Love don't bother med» til å unngå bunnstriden forrige uke, men også han frykter at damene blir sterke i årets Stjernekamp.

– Jeg tror det handler mye om å vise følelser, og der tror jeg jeg jentene er hakket vassere enn oss. Vi må nok jobbe litt med det, så i neste styremøte i Starfighters blir det grinekurs.

At det ikke gikk helt etter planen for Starfighters på lørdag, mener Martin Halla bare var en glipp.

– Lørdag var første sending, men nå er vi klare. Jeg har ståltro oss, det gjelder å være positive. Vi er sterkere sammen, sier han.

At damene har trukket det lengste strået i hver sesong, tror han også skyldes fysikalske utfordringer. For det handler ikke bare om sang, men også om dans og beveglse - den ultimate entertaineren.

– Jeg tror kanskje er menn er litt stivere enn damer, jeg snakker av erfaring. Vi er kanskje ikke like lette å forme i latino, sier han.

Kulturstrøm

 • Gullrutens fagpriser delt ut

  «Rådebank 2», «P3 Gull» og «Kunstneren og tyven» tok flest priser under utdelingen av Gullrutens fagpriser i dag, skriver Rushprint. Fagprisene deles ut i tillegg til selve Gullruten-prisene, som offentliggjøres lørdag kveld.

 • KORK kårer unge komponister

  Skapia er en komposisjonskonkurranse som involverer tusenvis av skolebarn og -ungdom fra hele landet. Vinnerne kåres og får verket sitt fremført av KORK i en festkonsert direkte fra NRK Store studio kl. 12. Margrethe Røed er programleder.

  Vinnerne av komposisjonskonkurransene Veslefrikk og U-trykk skal kåres i Store studio. Kringkastingsorkestret spiller vinnerverkene. Konferansier: Margrethe Røed
 • 10 millioner til filmer

  Regjeringen vil gi 10 millioner til filmer som ble rammet av pandemien.

  – Dette er 10 millioner kroner i friske midler for å hjelpe filmprodusenter som har blitt rammet særlig hardt av stengte kinoer og redusert kapasitet under pandemien, sier kultur- og likestillingsminister Abid Raja i en pressemelding.

  Kompensasjonsordningen vil bli administrert av Norsk filminstitutt (NFI), og filmprodusenter kan nå søke om midler for filmer som var i distribusjon i perioden 13. mars til 30. september 2020.

  Kinovisning er tradisjonelt den viktigste inntektskilden for norsk spillefilm. Kinoinntektene fra én film vil i mange tilfeller være avgjørende for produsentens drift og for å kunne sette nye prosjekter i gang.

  Produsenter som hadde satt opp filmer for visning på kino i mars 2020 ble rammet av nedstengingen av samfunnet. Etter hvert åpnet kinoene, men med betydelig redusert kapasitet. Når kinoene igjen fikk åpne opp, ble flere filmer satt opp på tross av strenge restriksjoner. Disse filmene vil kunne få noe av de tapte billettinntektene fra kinovisning kompensert.

  – Jeg er glad for at vi med denne ordningen kan hjelpe filmprodusenter som ble rammet av stengte kinoer i mars 2020. Vi ser også at det kan være behov for å kompensere filmer som ble satt opp på kino i perioden med strenge restriksjoner på kapasitet, før stimuleringsordningen kom på plass 1. oktober 2020, sier Abid Raja.

  Pressekonferanse om koronasituasjonen
  Foto: Gorm Kallestad / NTB