Hopp til innhold

Har solgt 150 millioner eksemplarer av Fifty Shades of Grey

«Sex selger ikke». Det var en av de første kommentarene Erika Leonard James fikk da hun ville gi ut «Fifty Shades of Grey». Nå har hun solgt 150 millioner bøker.

E. L James

Erika Leonard James hadde en drøm om å skrive en bok. Nå er Fifty Shades of Grey solgt i 150 millioner eksemplarer i over 50 land.

Foto: Johan E. Bull / NRK

– Jeg forventet aldri å selge så mange bøker. Min ambisjon var å skrive en bok og se den i et vindu i en bokhandel, sier Erika Leonard James.

Pseudonymet E.L James valgte hun fordi hun trodde det ble med den ene boka og at hun skulle tilbake i jobben sin i et lite produksjonsselskap i London.

150 millioner bøker senere, skal hun nå ut med en ny bok som også handler om romantikk og sex. Boka «The Mister» foregår i det eksklusive Chelsea i London, i Cornwall og i Øst-Europa.

– Jeg er kjempenervøs, sier hun. Grunnen er at den første boka ble en så stor suksess.

Hun liker ikke spoilere, så alt hun vil si er: Gutt møter jente. I vakre landskaper.

Chelsea

Handlingen i den nye boken til E.L James foregår i den eksklusive delen av Chelsea i London.

Foto: Johan E Bull / NRK

Inspirert av Twilight

Vi møter henne hos agenten hennes i en liten gate i Soho i London. Hun gir ikke ofte intervjuer. Nå er hun på vei til Los Angeles og New York der den nye boken «The Mister» skal presenteres. Nå skal agenten hennes prøve å få solgt den nye boken til filmlerrettet.

Triologien knyttet til «Fifty Shades of Grey» er blitt til film, rettighetene ble kjøpt av Hollywood. Hun syntes det var en stor opplevelse å få være medprodusent.

– Jeg var inspirert av Twilight og fantasi -bøker før jeg skrev den første boken, forteller hun. Og hun leste mye om bruken av bondage i sexlivet.

– Jeg tenkte: hva ville skjedd om man ble forelsket i en som var opptatt av den formen for sex og ikke var det selv, forteller hun.

Hvordan drev du research til sex-scenene i den første boken?

– Det er jo mye på internett og så er det jo å prøve og feile hjemme da, ler hun.

AWARDS RAZZIES/

Boken Fifty Shades of Grey ble til film. Her er produsent Sam Taylor-Johnsen, skuespillerne Jamie Dornan, Dakota Johnson og forfatter E.L James på premiere.

Foto: © Paul Hackett / Reuters / Reuters

Kjedelig er bra

Bøkene hennes er solgt i over 50 land. Hun ble kåret til en av de 100 mest innflytelsesrike personene av Time Magazine. Nå reiser hun rundt i verden på første klasse. Boksuksessen har endret livet hennes, men det er fortsatt dagliglivet med mann, barn og hund hun setter størst pris på.

– Når jeg sitter hjemme og skriver, er jeg mest lykkelig.

Men kan bøkene dine gjøre at folk føler at livene deres er for hverdagslige?

– Nei, sier hun.

- Vi jobber, tar oss av barn og kanskje barnebarn. Holder alt i gang. Vi trenger en liten hverdagsflukt en gang i mellom. Men kjedelig og hverdagslig er bra. Det er det som gjør at ting blir gjort, forklarer hun.

Hva med feministene, har de kommentert det at den unge studenten Anastasia i «Fifty Shades of Grey» domineres av forretningsmannen Christian?

– De som leser boken ser ganske tydelig hvem som er sjefen i forholdet. Han er en veldig følsom person, hun er sterk, forklarer hun.

Hun får mange reaksjoner fra lesere over hele verden.

– De skriver nesten alltid det samme: Jeg vet at mange skriver til deg om sexen, men det er det er romantikken jeg liker.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)