Har fått nye trusler etter intervju

Amal Aden har mottatt ytterligere trusler etter at hun fortalte VG at politiet har bedt henne dempe seg i den offentlige debatten. Hun ber regjeringen sette av mer penger til beskyttelse av samfunnsdebattanter.

Amal Aden

VIL HA BESKYTTELSE: Amal Aden mener politiet ikke har nok ressurser til å gi henne tilstrekkelig beskyttelse, og etterlyser at regjeringen bevilger mer penger til politiets beskyttelse av truede samfunnsdebattanter. Hun har mottat nye trusler denne helgen.

Foto: Hilde Bruvik / NRK

I helgen fortalte samfunnsdebattanten og forfatteren at politiet flere ganger har bedt henne om å avstå fra debatter og spurt om hun kan dempe seg i det offentlige ordskiftet.

Etter oppslaget har hun fått flere støttemeldinger, men har også mottatt nye trusler.

– Jeg har fått en del negative reaksjoner, og det har kommet en del trusler. Når navnet mitt kommer opp i media, er det helt vanlig at jeg blir truet. Men jeg prøver å ikke konsentrere meg om de truslene, sier hun til NRK.

– Politisk ledelse må ta et tak

Aden opplever at politiet ikke har nok ressurser til å gi henne tilstrekkelig beskyttelse, og mener derfor at regjeringen må bevilge mer penger til å beskytte samfunnsdebattanter som lever under trusler.

– Jeg har god dialog med dem som beskytter meg, men problemet er at de ikke har ressurser nok til å følge meg.

– Politisk ledelse må ta et tak og gi bedre ressurser til de som driver med beskyttelse. Det er viktig for å verne ytringsfriheten. En ting er muntlige trusler, men flere av truslene jeg har mottatt er veldig nærgående og livet mitt kan være farlig.

Hun frykter at ytringsfriheten blir svekket hvis samfunnsdebattanter ikke situasjonen bedres.

– Jeg håper noe gjøres, ellers risikerer vi at ytringsfriheten blir veldig svak og at flere lar være å si det de mener.

Mener politiet har nok ressurser

Statssekretær i justisdepartementet, Vidar Brein Karlsen, mener politiet har nok ressurser til å gi Aden beskyttelsen hun trenger.

Vidar Brein-Karlsen

MENER POLITIET HAR NOK: Vidar Brein Karlsen mener politiet må prioritere å gi Aden beskyttelsen hun vil ha.

Foto: Olav Heggø / Fotovisjon
Einar Aas

PRIORITERER: Einar Harald Aas sier at politiet bruker ressursene sine så godt de kan.

Foto: Thomas Marthinsen / NRK

– Politiet har allerede fått veldig store ressurser, og de har ressurser nok til å ta seg av slike problemstillinger. Dette er det viktig at politiet passer på å prioritere dette. Man skal kunne delta i det offentlige ordskiftet og føle seg trygg på at man får hjelp dersom det er behov for det.

Politiinspektør Einar Harald Aas ved Seksjon for organisert kriminalitet, vil ikke si om politiet har nok ressurser til å beskytte samfunnsdebattanter som Aden, men sier at de bruker ressursene sine så godt de kan.

– Det er en utfordrende oppgave å beskytte alle til enhver tid. Vi må daglig prioritere hvordan vi skal bruke ressursene våre, og gi beskyttelse til mennesker på tvers av det politiske spektret. Å prioritere er nettopp det vi gjør.

Kulturstrøm

 • Avslører ny sesong av «The Crown»

  Lørdag kveld avslørte strømmegiganten Netflix at femte sesong av den populære serien «The Crown» slippes om ett års tid. Imelda Staunton, som blir den neste skuespilleren i rekken som tar på seg rollen som dronning Elizabeth II, kunngjorde nyheten.

  – Vi gleder oss til å gi deg neste sesong av «The Crown» i november 2022, sier hun i en video fra publisert på dem offisielle Twitter-kontoen til Netflix.

 • Fengsel for van Gogh-tjuv

  Ein mann er dømd til åtte år i fengsel i Nederland for å stole to verk av Vincent van Gogh og Frans Hals.

  Kunstverka har ikkje kome til rette.

  Tjuven blei avslørt av DNA-spor, og han har tidlegare vore dømd for kunsttjuveri.

  Mannen nektar straffskuld.

  Begge måleria er svært verdifulle og har truleg ein verdi på fleire millionar euro.