Hopp til innhold

Har fått nye trusler etter intervju

Amal Aden har mottatt ytterligere trusler etter at hun fortalte VG at politiet har bedt henne dempe seg i den offentlige debatten. Hun ber regjeringen sette av mer penger til beskyttelse av samfunnsdebattanter.

Amal Aden

VIL HA BESKYTTELSE: Amal Aden mener politiet ikke har nok ressurser til å gi henne tilstrekkelig beskyttelse, og etterlyser at regjeringen bevilger mer penger til politiets beskyttelse av truede samfunnsdebattanter. Hun har mottat nye trusler denne helgen.

Foto: Hilde Bruvik / NRK

I helgen fortalte samfunnsdebattanten og forfatteren at politiet flere ganger har bedt henne om å avstå fra debatter og spurt om hun kan dempe seg i det offentlige ordskiftet.

Etter oppslaget har hun fått flere støttemeldinger, men har også mottatt nye trusler.

– Jeg har fått en del negative reaksjoner, og det har kommet en del trusler. Når navnet mitt kommer opp i media, er det helt vanlig at jeg blir truet. Men jeg prøver å ikke konsentrere meg om de truslene, sier hun til NRK.

– Politisk ledelse må ta et tak

Aden opplever at politiet ikke har nok ressurser til å gi henne tilstrekkelig beskyttelse, og mener derfor at regjeringen må bevilge mer penger til å beskytte samfunnsdebattanter som lever under trusler.

– Jeg har god dialog med dem som beskytter meg, men problemet er at de ikke har ressurser nok til å følge meg.

– Politisk ledelse må ta et tak og gi bedre ressurser til de som driver med beskyttelse. Det er viktig for å verne ytringsfriheten. En ting er muntlige trusler, men flere av truslene jeg har mottatt er veldig nærgående og livet mitt kan være farlig.

Hun frykter at ytringsfriheten blir svekket hvis samfunnsdebattanter ikke situasjonen bedres.

– Jeg håper noe gjøres, ellers risikerer vi at ytringsfriheten blir veldig svak og at flere lar være å si det de mener.

Mener politiet har nok ressurser

Statssekretær i justisdepartementet, Vidar Brein Karlsen, mener politiet har nok ressurser til å gi Aden beskyttelsen hun trenger.

Vidar Brein-Karlsen

MENER POLITIET HAR NOK: Vidar Brein Karlsen mener politiet må prioritere å gi Aden beskyttelsen hun vil ha.

Foto: Olav Heggø / Fotovisjon
Einar Aas

PRIORITERER: Einar Harald Aas sier at politiet bruker ressursene sine så godt de kan.

Foto: Thomas Marthinsen / NRK

– Politiet har allerede fått veldig store ressurser, og de har ressurser nok til å ta seg av slike problemstillinger. Dette er det viktig at politiet passer på å prioritere dette. Man skal kunne delta i det offentlige ordskiftet og føle seg trygg på at man får hjelp dersom det er behov for det.

Politiinspektør Einar Harald Aas ved Seksjon for organisert kriminalitet, vil ikke si om politiet har nok ressurser til å beskytte samfunnsdebattanter som Aden, men sier at de bruker ressursene sine så godt de kan.

– Det er en utfordrende oppgave å beskytte alle til enhver tid. Vi må daglig prioritere hvordan vi skal bruke ressursene våre, og gi beskyttelse til mennesker på tvers av det politiske spektret. Å prioritere er nettopp det vi gjør.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)