Hopp til innhold

Har fått nok av BarentsObserver-bråket

Utenriksminister Børge Brende krever at nettstedet får drive fri journalistikk om russiske forhold.

Børge Brende

UD finansierer driften av Barentssekretariatet, og utenriksministeren ber om at det ordnes opp i bråket i BarentsObserver.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Redaktøren i BarentsObserver, Thomas Nilsen, ble i forrige uke sagt opp i jobben som redaktør av sine eiere, de tre nordlige fylkeskommunene.

Eierne av BarentsObserver mener Nilsen har opptrådt illojalt.

Ber styret ta initiativ

Thomas Nilsen, redaktør BarentsObserver

Redaktør Thomas Nilsen, som fikk sparken med øyeblikkelig virkning, mener dette betyr at man ikke vil ha en fri redaksjon fremover, og at det åpner for sensur.

Foto: Ida Karine Gullvik/NRK

Striden har blant annet stått om hvorvidt nettstedet skal drives som et uavhengig journalistisk nettsted. Skal de skal følge redaktørplakaten, eller, som nå, være underlagt Barentssekretariatet, som eies av fylkeskommunene.

Nå har utenriksministeren fått nok av bråket. UD finansierer driften av Barentssekretariatet, og sender denne klare meldingen til styret:

– Utenriksdepartementet er veldig opptatt av at det nå skapes ro og ber styret om å ta det nødvendige initiativ i så måte. Vi ønsker også at man skal etablere og formalisere den frie og uavhengige stemmen som BarentsObserver representerer ved at man knesetter redaktørplakaten for dette nettstedet, sier utenriksminister Børge Brende til NRK.

Antyder endringer

BarentsObserver skriver om forholdet mellom Norge og Russland. Lenge har nettstedet vært en torn i øyet på Russland. BarentsObserver har skrevet mange kritiske artikler og kommentarer om forholdene i Russland, og nettstedet blir oversatt til engelsk og russisk.

Arbeidende styreleder i Barentssekretariatet Stig Olsen

Styreleder Stig Olsen i Barentssekretariatet antyder at de vil styre etter redaktørplakaten.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

Thomas Nilsen er en av Norges fremste eksperter på russisk atomsikkerhet og atomubåter. Nettstedet er også Norges fremste når det gjelder olje og gass i Russland.

Den russiske etterretningstjenesten FSB skal overfor en norsk offentlig ansatt bedt Norge om å bringe BarentsObserver til taushet, fordi innholdet skader forholdet mellom Norge og Russland.

Styreleder i Barentssekretariatet Stig Olsen svarer dette til Brendes oppfordring:

– Nå er vi i ferd med å få på plass et arbeidsmiljøutvalg, og jeg vet at ansatte nå jobber veldig aktivt selv sånn at alle kan bidra til at det gode arbeidsmiljøet kommer på plass.

Styrelederen åpner for å fristille nettstedet og legge det inn under redaktørplakaten:

Vi har fått en ekstern utredning som anbefaler oss å følge redaktørplakaten. Jeg vil gå langt i å antyde at det blir min anbefaling at vi følger dette rådet.

Kulturstrøm

 • Fredspris til ukrainsk forfatter

  De tyske bokhandlernes fredspris 2022 tildeles den ukrainske forfatteren og musikeren Serhij Zjadan. Juryen begrunner avgjørelsen med hans kunstneriske virke og hans «utvetydige humanitære holdning, som gjentatte ganger motiverer ham til å risikere sitt eget liv for å hjelpe mennesker som er berørt av krig».

  Prisen er på 25 000 euro, altså en kvart million norske kroner.

  Tidligere vinnere av den høythengende prisen er Václav Havel, Günter Grass og Svetlana Alexievitsj.

  Serhij Zjadan
  Foto: Valentin Kuzan / Pax forlag