NRK Meny
Normal

Har du heslig kunst i din by?

Danskene riser og roser Kjell Nupen, men i Norge er temperaturen like høy. Send oss bilder og fortell oss om kunsten som irriterer deg.

Er dette stygt?

Begge disse kunstverkene har vært utskjelt, men også omfavnet i etterkant. Til venstre en avstøpning av kunstneren Anthony Gromley, til venste Knut Steens Olav-statue i Skjerjehamn i Gulen kommune.

Foto: Scanpix

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kunst i offentlig rom er en fin balansegang for politikere med bevilgningsrett.

I Danmark går nå debatten om kunstpolitikk, og norske Kjell Nupen har ufrivillig blitt dratt inn i debatten fordi han er valgt ut til å dekorere nybygde Viborg rådhus.

Prosessen med å velge Nupen er kritisert for å være udemokratisk, og i kjølvannet har Viborg-borgere og kunsteksperter med sterke meninger meldt seg på og kalt Nupen «middelmådig».

Er det heslig kunst i din by? Ta bilde og fortell oss om det.

LES OGSÅ: Denne vil de sette i Mosvatnet
LES OGSÅ : Rustne menn, ser vi dem?

Debatten går i Norge

Men debatt om kunst i det offentlige rom er ikke forbeholdt Danmark. Norge har sett sin andel sinte leserbrev, opprop og uthengninger de siste årene.

Send oss dine bilder og historier om kunst som irriterer deg

LES OGSÅ: Kunst til Berlin
LES OGSÅ: Broken Column på plass

Mest husket er kanskje debatten rundt Knut Steens Olav-statue. Den ble kritisert for å være lagetmed fascistisk tilsnitt, og ble så upopulær at Oslo kommune til sist ikke turte annet enn å bestille en ny. Steens statue ble kjøpt opp og forsvant til Skjerjehamn på Vestlandet.

Et annet eksempel er debatten rundt investor Christian Ringnes' kvinnepark i området rundt Ekeberg-restauranten.

NRK.no kåret Norges styggeste bygg

Rustne menn og store ereksjoner

Kunstneren Anthony Gormley er kanskje mest kjent for gigantskulpturen «Angel of the North» nord i England. I Stavanger fikk han sette ut rustne avstøpninger av seg selv i og utenfor byen. – Bare tull å bruke penger på, mente Stavanger Aftenblads kunstkritiker Trond Borgen.

LES OGSÅ: Rustne menn plassert
LES OGSÅ: Skulptur gir Stavanger image
LES OGSÅ: Ådne Kverneland blir jernmennenes redningsmann

En annen skulptur i byen er reist til ære for oljearbeiderne, en flere meter høy steinmonolitt med en fontene på toppen. Igjen var Borgen kritisk: «En evig ejakulerende ereksjon».

Statuene har vært utskjelt av noen, andre igjen har ment Gormley gir Stavanger sjel.

Fortell oss hva som provoserer

Og videre er eksemplene mange. Nordmenn lar seg villig engasjere når det er snakk om deres lokale byrom, spesielt dersom den skal fylles med kunst betalt med deres skattekroner.

Og iblant går det, i manges øyne, galt. Det som er heslig for noen, er vakkert for andre.

Derfor vil vi at dere der ute selv forteller om kunstverk som irriterer deg i ditt nærområde. Send inn dine bilder og historier til stygg@nrk.no.

Ta et bilde, og fortell en kort historie om hvorfor verkene irriterer deg.

På grunn av spørsmål om opphavsrett må vi be om at dere tar bildene selv og gir oss rett til å trykke dem vederlagsfritt hos oss. Det samme gjelder historiene, som vi vil trykke på våre nettsider.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Del gjerne dine erfaringer med oss i kommentarfeltene under saken.

Kulturstrøm

 • FILMANMELDELSE: Isle of Dogs (5)

  «Isle of Dogs er muligens litt mørkere og mer melankolsk enn de fleste andre Wes Anderson-filmer, og den er full av undertekst om maktmisbruk og diskriminering.» Les hele anmeldelsen her.

  "Isle of Dogs"
  Foto: Twentieth Century Fox
 • Omstridt østerriker tilbake i Norge

  Den omdiskuterte Ibsenprisvinneren Peter Handke er tilbake på Nationaltheatret med sitt nye stykke «Kunsten å spørre eller Reisen til det sonore landet ». Handke ble møtt med demonstrasjoner utenfor teatret da han kom for å motta Ibsenprisen i 2014.

  Den østerrikske forfatteren og dramatikeren ble beskyldt for å bagatellisere serbiske krigsforbrytelser, og fordi han talte i begravelsen til tidligere president og folkemordtiltalte Slobodan Milosevic. (NTB)

  Handke møtt av demonstranter.
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
 • Årets vinnere av Gullrutens fagpris

  Gullrutens fagpris for beste manus og lyddesign gikk til Dramaserien «Heimebane», og «Grenseland» fikk prisen for beste foto og regi. Prisene ble delt ut på Chateau Neuf i Oslo i går kveld. Se Rushprints fulle oversikt over vinnerne her:

  Laster Twitter-innhold