Hopp til innhold

To tilfeller av trakassering avdekket i NRK denne uka

Det har blitt avdekket to tilfeller av trakassering i NRK, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen. Han mener at mediebransjen kan være spesielt utfordrende for unge kvinner.

Thor Gjermund Eriksen

NYE RETNINGSLINJER: Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen forteller at NRKs retningslinjer for seksuell trakassering har blitt revidert det siste året. Eriksen har oppfordret NRK-ansatte til å dele sine historier etter Aleksander Schaus avsløringer om trakassering i TV2 denne uken.

Foto: Gunhild Hjermundrud / NRK

I helgen skrev medieprofil Aleksander Schau en rekke meldinger på Twitter, der han lister opp flere tilfeller med overgrep og vold som skal ha skjedd i norsk mediebransje.

På søndag bekreftet TV 2 at fem av tilfellene hadde skjedd hos dem.

Kringkastingsssjef Thor Gjermund Eriksen vet ikke om noen av hendelsene har skjedd i NRK, men er klar på at kampanjen har satt temaet på dagsorden i mediehuset.

– Vi har de siste dagene fått kjennskap til et par saker som ligger en del år tilbake i tid, sier han.

– Jeg kan ikke gå nærmere inn på sakene per nå, men jeg kan bekrefte at vi i etterkant av Schaus avsløringer gått ut med en oppfordring til våre ansatte om å dele sine historier, sier han.

– Bør ha klare retningslinjer

Eriksen forteller at NRKs retningslinjer har blitt revidert det siste året. Likevel er det #MeeToo-kampanjen som har løftet hele samtalen rundt problematikken, mener han.

– Jeg håper at denne kampanjen kan bidra til at vi får et bedre og mer åpent klima. Det bør være en trygghet rundt det å ta opp trakasseringsproblematikk.

– Situasjonen kan være særlig utfordrende for unge kvinner som jobber på midlertidige kontrakter, sier han.

MeToo-kampanjen utenfor Stortinget

ME TOO: I oktober i år troppet både kvinner og menn opp foran Stortinget for å heve bevisstheten rundt seksuell trakassering.

Foto: Olav Døvik / NRK

I TV 2 har til sammen fem personer blitt avskjediget og advart som følge av seksuell trakassering. Sportsredaktør Vegard Jansen Hagen fortalte til VG i dag at han satt på opplysninger om konkrete hendelser i et halvt år før noe skjedde.

Alle de fem personene skal ha vært tilknyttet kanalens sportsredaksjon.

– Bedre kjønnsbalanse i dag

Direktør for Marienlyst-divisjonen Vibeke Furst Haugen i NRK sier hun er glad for at sakene nå kommer på bordet.

Portrett

Direktør for Marienlyst-avdelingen, Vibeke Furst Haugen.

Foto: Ole Kaland / NRK

Hvor langt tilbake i tid går disse sakene?

– Vi jobber for øyeblikket med å undersøke de aktuelle sakene. Jeg har snakket med personer som er berørt, men vil ikke si noe mer av hensyn til andre som ønsker å si ifra. Det krever mye av de som tar kontakt, sier hun.

NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen understreker at situasjonen var en helt annen da han kom inn i mediebransjen for 25 år siden, og at mye har endret seg i positiv retning.

– Mediebransjen var en mye mer mannstung bransje på den tiden, men her har det skjedd store endringer. I NRK har vi omtrent like mange kvinnelige som mannlige ledere, og det er klart at det påvirker kulturen på arbeidsplassen, sier han.

Han presiserer at arbeidet med problematikken fortsetter.

– Disse holdningene er uakseptable, og skal gjøres noe med, sier han.

Hør hele intervjuet med NRK-sjefen:

Hør Ida Creeds intervju med kringakstinssjefen.

Kulturstrøm

  • Nynorsk litteraturpris til Edvard Hoem

    Edvard Hoem er tildelt Nynorsk litteraturpris 2023 for boka Husjomfru.

    Prisen er på 50 000 kroner og blir tildelt på landsmøtet til Noregs Mållag i helga.

    Litteraturprisen er blitt delt ut sidan 1982, og saman med mållaget er det Det Norske Samlaget og Det Norske Teatret som står bak prisen.

    Husjomfru av Edvard Hoem
  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad