Hopp til innhold

To tilfeller av trakassering avdekket i NRK denne uka

Det har blitt avdekket to tilfeller av trakassering i NRK, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen. Han mener at mediebransjen kan være spesielt utfordrende for unge kvinner.

Thor Gjermund Eriksen

NYE RETNINGSLINJER: Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen forteller at NRKs retningslinjer for seksuell trakassering har blitt revidert det siste året. Eriksen har oppfordret NRK-ansatte til å dele sine historier etter Aleksander Schaus avsløringer om trakassering i TV2 denne uken.

Foto: Gunhild Hjermundrud / NRK

I helgen skrev medieprofil Aleksander Schau en rekke meldinger på Twitter, der han lister opp flere tilfeller med overgrep og vold som skal ha skjedd i norsk mediebransje.

På søndag bekreftet TV 2 at fem av tilfellene hadde skjedd hos dem.

Kringkastingsssjef Thor Gjermund Eriksen vet ikke om noen av hendelsene har skjedd i NRK, men er klar på at kampanjen har satt temaet på dagsorden i mediehuset.

– Vi har de siste dagene fått kjennskap til et par saker som ligger en del år tilbake i tid, sier han.

– Jeg kan ikke gå nærmere inn på sakene per nå, men jeg kan bekrefte at vi i etterkant av Schaus avsløringer gått ut med en oppfordring til våre ansatte om å dele sine historier, sier han.

– Bør ha klare retningslinjer

Eriksen forteller at NRKs retningslinjer har blitt revidert det siste året. Likevel er det #MeeToo-kampanjen som har løftet hele samtalen rundt problematikken, mener han.

– Jeg håper at denne kampanjen kan bidra til at vi får et bedre og mer åpent klima. Det bør være en trygghet rundt det å ta opp trakasseringsproblematikk.

– Situasjonen kan være særlig utfordrende for unge kvinner som jobber på midlertidige kontrakter, sier han.

MeToo-kampanjen utenfor Stortinget

ME TOO: I oktober i år troppet både kvinner og menn opp foran Stortinget for å heve bevisstheten rundt seksuell trakassering.

Foto: Olav Døvik / NRK

I TV 2 har til sammen fem personer blitt avskjediget og advart som følge av seksuell trakassering. Sportsredaktør Vegard Jansen Hagen fortalte til VG i dag at han satt på opplysninger om konkrete hendelser i et halvt år før noe skjedde.

Alle de fem personene skal ha vært tilknyttet kanalens sportsredaksjon.

– Bedre kjønnsbalanse i dag

Direktør for Marienlyst-divisjonen Vibeke Furst Haugen i NRK sier hun er glad for at sakene nå kommer på bordet.

Portrett

Direktør for Marienlyst-avdelingen, Vibeke Furst Haugen.

Foto: Ole Kaland / NRK

Hvor langt tilbake i tid går disse sakene?

– Vi jobber for øyeblikket med å undersøke de aktuelle sakene. Jeg har snakket med personer som er berørt, men vil ikke si noe mer av hensyn til andre som ønsker å si ifra. Det krever mye av de som tar kontakt, sier hun.

NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen understreker at situasjonen var en helt annen da han kom inn i mediebransjen for 25 år siden, og at mye har endret seg i positiv retning.

– Mediebransjen var en mye mer mannstung bransje på den tiden, men her har det skjedd store endringer. I NRK har vi omtrent like mange kvinnelige som mannlige ledere, og det er klart at det påvirker kulturen på arbeidsplassen, sier han.

Han presiserer at arbeidet med problematikken fortsetter.

– Disse holdningene er uakseptable, og skal gjøres noe med, sier han.

Hør hele intervjuet med NRK-sjefen:

Hør Ida Creeds intervju med kringakstinssjefen.

Kulturstrøm

  • Nye retningslinjer frå Riksantikvaren

    Riksantikvaren har gitt ut nye retningslinjer for installasjon av solceller på verneverdige bygningar. Det gir håp for dei som ønskjer å kombinere solenergi og kulturarv. – Detter ikkje motstridande konsept, seier sjefen i Solcellespesialisten til Fremtidens Byggenæring.

  • Amerikanske myndigheter saksøker Amazon

    USAs konkurransetilsyn FTC går til søksmål mot Amazon, som tilsynet anklager for å bruke posisjonen sin innen netthandel til å svekke konkurransen.

    Søksmålet har vært ventet lenge etter årevis med anklager om at Amazon.com og andre teknologiselskaper bruker sin dominans innen nettsøk, sosiale medier og netthandel til å hindre konkurrerende bedrifter i å senke prisene. 17 delstater er med på søksmålet. (NTB)

    Amazon-logo på bygning i Tyskland
    Foto: Michael Sohn / AP