To tilfeller av trakassering avdekket i NRK denne uka

Det har blitt avdekket to tilfeller av trakassering i NRK, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen. Han mener at mediebransjen kan være spesielt utfordrende for unge kvinner.

Thor Gjermund Eriksen

NYE RETNINGSLINJER: Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen forteller at NRKs retningslinjer for seksuell trakassering har blitt revidert det siste året. Eriksen har oppfordret NRK-ansatte til å dele sine historier etter Aleksander Schaus avsløringer om trakassering i TV2 denne uken.

Foto: Gunhild Hjermundrud / NRK

I helgen skrev medieprofil Aleksander Schau en rekke meldinger på Twitter, der han lister opp flere tilfeller med overgrep og vold som skal ha skjedd i norsk mediebransje.

På søndag bekreftet TV 2 at fem av tilfellene hadde skjedd hos dem.

Kringkastingsssjef Thor Gjermund Eriksen vet ikke om noen av hendelsene har skjedd i NRK, men er klar på at kampanjen har satt temaet på dagsorden i mediehuset.

– Vi har de siste dagene fått kjennskap til et par saker som ligger en del år tilbake i tid, sier han.

– Jeg kan ikke gå nærmere inn på sakene per nå, men jeg kan bekrefte at vi i etterkant av Schaus avsløringer gått ut med en oppfordring til våre ansatte om å dele sine historier, sier han.

– Bør ha klare retningslinjer

Eriksen forteller at NRKs retningslinjer har blitt revidert det siste året. Likevel er det #MeeToo-kampanjen som har løftet hele samtalen rundt problematikken, mener han.

– Jeg håper at denne kampanjen kan bidra til at vi får et bedre og mer åpent klima. Det bør være en trygghet rundt det å ta opp trakasseringsproblematikk.

– Situasjonen kan være særlig utfordrende for unge kvinner som jobber på midlertidige kontrakter, sier han.

MeToo-kampanjen utenfor Stortinget

ME TOO: I oktober i år troppet både kvinner og menn opp foran Stortinget for å heve bevisstheten rundt seksuell trakassering.

Foto: Olav Døvik / NRK

I TV 2 har til sammen fem personer blitt avskjediget og advart som følge av seksuell trakassering. Sportsredaktør Vegard Jansen Hagen fortalte til VG i dag at han satt på opplysninger om konkrete hendelser i et halvt år før noe skjedde.

Alle de fem personene skal ha vært tilknyttet kanalens sportsredaksjon.

– Bedre kjønnsbalanse i dag

Direktør for Marienlyst-divisjonen Vibeke Furst Haugen i NRK sier hun er glad for at sakene nå kommer på bordet.

Portrett

Direktør for Marienlyst-avdelingen, Vibeke Furst Haugen.

Foto: Ole Kaland / NRK

Hvor langt tilbake i tid går disse sakene?

– Vi jobber for øyeblikket med å undersøke de aktuelle sakene. Jeg har snakket med personer som er berørt, men vil ikke si noe mer av hensyn til andre som ønsker å si ifra. Det krever mye av de som tar kontakt, sier hun.

NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen understreker at situasjonen var en helt annen da han kom inn i mediebransjen for 25 år siden, og at mye har endret seg i positiv retning.

– Mediebransjen var en mye mer mannstung bransje på den tiden, men her har det skjedd store endringer. I NRK har vi omtrent like mange kvinnelige som mannlige ledere, og det er klart at det påvirker kulturen på arbeidsplassen, sier han.

Han presiserer at arbeidet med problematikken fortsetter.

– Disse holdningene er uakseptable, og skal gjøres noe med, sier han.

Hør hele intervjuet med NRK-sjefen:

Hør Ida Creeds intervju med kringakstinssjefen.

Kulturstrøm

 • Slik blir Kim Friele-skulpturen

  Kunstner Lina Viste Grønli skal lage skulpturen til ære for Kim Friele, Norges første åpent homofile. Grønli vant konkurransen som er første i en satsing for å få flere kvinner på sokkel i Bergen. Skulpturen er formet som tre benker med bokstavene KIM, og er en referanse til at Friele i sin ungdom satt på en benk og speidet etter andre homofile.

  Skisse av tre benker formet som bokstavene KIM som skal settes opp i Bergen
  Foto: Bergen kommune / Linda Viste Grønli
 • Brita Blomquist er død

  Brita Blomquist er død, 88 år gammal. Blomquist var journalist og jobba i NRK i 25 år. Den tidlegare programleiaren var frå Oslo, men har sidan 1994 budd i Ålesund.

  Brita Blomquist
  Foto: Terje Reite / NRK
 • Jimmy Lais selskap stiger 788 %

  Jimmy Lais medieselskap Next Digital har steget kraftig på børsen etter pågripelsen av ham mandag. Selskapet har steget 788 prosent, ifølge nyhetsbyrået AFP. Pågripelsen av demokratiforkjemperen anses som en trussel mot Hongkongs pressefrihet.