NRK Meny
Normal

Happy med tilværelsen

«Jeg for min del elsker livet og dyrker det slik som det har behaget Gud å skjenke oss det»
Det er Michel de Montaigne (1533-92) som skriver slik, og man undres:
Den mannen kan umulig ha vært fagorganisert…

Michel de Montaigne
Foto: Wikipedia

Hør: Studio Sokrates: Montaigne & Ellington del 1. 09.05.2009

'

Essayisten
Michel arvet et lite slott i Montaigne i Frankrike og oppe i et av tårnene ordna han seg med arbeidsrom og bibliotek. Han kunne se ut over hele eiendommen sin, men siden det antakelig ble kjedelig bare å sitte der og myse bestemte han seg for å skrive ned sine betraktninger om livet og tingene. Nyrestein hadde han også, så det kan ikke ha vært bare enkelt for ham oppe i tårnet.

Han valgte en form som kalles essay, altså små tekster som stiller spørsmål ved våre tanker og holdninger – og våre livsvalg. Den som skriver essays har større frihet enn fagfilosofen som må argumentere, begrunne og bevise når hun skriver. Essayisten kan leke med tankene, prøve og feile. Som Montaigne gjør i denne aforismen, for eksempel:

«Når jeg leker med katten min er det ikke godt å si om ikke den leker mer med meg enn jeg med den» ( Michel de Montaigne )

'


Forsone seg med livet
Å forsone seg med livet er nok en filosofisk øvelse vi strever med alle mann.
Duke Ellington, vår jazzartist de neste ukene, var overtroisk. Han mente at han kunne skaffe seg en bedre skjebne ved ikke å sy i knapper i skjorta si dersom en knapp falt av. Det samme med dressene: En knapp faller av og Duke ga bort dressen til en av musikerne i bandet sitt.

Dermed fikk naturligvis en av musikerne hans en bedre skjebne, for han kunne da sole seg i beundringen fra andre når han møtte fram i en av sjefens dresser. Om Duke selv fikk en bedre skjebne er uklart. Det gikk som det gikk og det ble som det ble, tenker jeg. Michel de Montaigne derimot, var overbevist om fornuften i å kjenne seg selv på aristotelisk vis – og å bevege seg mot menneskets «vesensdefinisjon»: Frihet, vennskap, klokskap og å omsette streben og tenkning til gode handlinger.

I ukens Studio Sokrates gjør vi Montaigne og Ellington til gjenstand for filosofisk improvisasjon. Du kan høre Studio Sokrates her og nå ved å klikke på lydfila øverst på denne siden.

Musikken:
1: Body & Soul (Duke Ellington i samspill med bassisten Jimmy Blanton)
2: Reflections in D (Duke Ellington i samspill med bassisten Wendel Marshall)

Kulturstrøm

 • Skal gjenoppbygge historisk moské

  En avtale om gjenoppbyggingen av Mosuls historiske al-Nuri-moské ble undertegnet i nationalmuseet i Baghdad mandag. Avtalen mellom De forente arabiske emirater og Irak innebærer en støtte til gjenoppbyggingen på over 50 millioner dollar. Den over 800 år gamle moskeen og dens berømte minaret ble sprengt i forbindelse med kampene om Mosul sommeren 2017. Les også «Urix forklarer»: Fem ting du må vire om sprengingen av den berømte moskeen

  Pressekonferanse i forbindelse med avtale om gjenoppbygging av moskeen i Mosul
  Foto: AHMAD AL-RUBAYE / AFP/Scanpix
 • Aviciis foreldre takker for støtten

  Foreldrene til Avicii (Tim Bergling) publiserte mandag kveld et åpent brev via pressekontakten Ebba Lindqvist: «Vi vil takke for støtten vi har fått, alle kjærlighetsfulle ord om vår sønn og bror. Takk for hedringen av Tim», ifølge Aftonbladet.

 • «The Crown»: Vi burde ha lik lønn

  Matt Smith støtter kravet om at Claire Foy og han selv burde hatt lik lønn for arbeidet i serien. – Jeg er glad for at dette har løst seg, og i fremtiden må vi jobbe for at ting som dette blir bedre og mer rettferdig, ikke bare i vår bransje, men i alle, sier han til Hollywood Reporter. Serieskaperne har beklaget lønnsforskjellen etter at det ble kjent at Smith tjener mer på Netflix-serien enn hovedrolleinnehaveren Foy.

  Claire Foy og Matt Smith fra permieren på sesong to av The Crown
  Foto: Grant Pollard / AP