«Hjernevask»: Nå kommer boka som går lenger

Harald Eia og Ole Martin Ihle følger opp suksesserien «Hjernevask» med bok. Forfatter Ihle tror ikke boka skaper like mye oppstuss som serien, til tross for at den går lenger.

Harald Eia

Harald Eia og Ole Martin Ihle lager bok av «Hjernevask»

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

«Hjernevask» har vært vinterens mest omtalte program og manusforfatter Ihle har tro på at publikum er klare for enda mer om arv og miljø.

– Grunnen til at vi valgte å lage en bok er at vi satt på så mye stoff som vi ikke fikk brukt på tv. Dessuten er det i god BBC-tradisjon at man følger opp et program med bok, så vi kunne jo ikke være dårligere, forteller Ihle til NRK.no.

Se: Hjernevask 6:7

Les: Knut Olav Åmås presiserer

Går enda lenger enn serien

Boka er satt som hovedbok i Bokklubben og vil med det nå et stort publikum. Men Ihle tror ikke boka kommer til å skape like mye rabalder som serien, til tross for at den går enda lenger.

– TV er et mye kraftigere medium, så til tross for at vi går lenger med de samme temaene som i serien, tror jeg den store debatten rundt temaene i «Hjernevask» er over. Serien er i seg selv veldig mild i uttrykket, men uansett tviler jeg på om boka vil sette i gang debatten på ny.

Les: Viser kranieform intelligens?

Blir ikke mer «Hjernevask»

Etter suksessen med «Hjernevask» har mange forventet en ny sesong. Ihle tviler på at det kommer til å skje.

– Det kommer til å være veldig vanskelig å følge opp «Hjernevask». Jeg vil ikke si at vi har brent broer til forskningsmiljøet, men det er liten tvil om at norske forskere ville vært mye mer skeptiske til å bidra etter alt som har skjedd.

Konfliktløs oppfølger

En oppfølger vil i følge Ihle bli en slappere affære enn hva publikum har fått servert i år.

– Skulle vi gjort en oppfølger, måtte det i så fall vært en serie helt uten konflikt. Det hadde ikke blitt på langt nær like interessant, så det ser ut som jeg må finne på noe annet til neste år, avslutter den debuterende forfatteren.

Kulturstrøm

  • Spotify satser på lydbokklassikere

    Med ti nye innlesninger av klassiske romaner, begir den svenske strømmetjenesten Spotify seg inn i lydbokmarkedet, skriver Hollywood Reporter. Satsingen er knyttet til Spotifys forsøk på å utvide tilbudet sitt til å romme mer enn musikk.

    Nostalgisk spilleliste
    Foto: Ellen Karin Moen / NRK
  • Mangfoldssjef på "the Met"

    Metropolitanoperaen i New York har fått en mangfoldssjef. Marcia Sells har fått tittelen First Chief Diversity Officer og skal lede arbeidet med inkludering og mangfold, som det verdenskjente operahuset har satt igang, skriver The New York Times.